• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/In4s

28.09.2021

19:34

KAVČANI PALI ZBOG TRI TONE DROGE! Ovo su detalji međunarodne operacije!

Printscreen

Balkan

KAVČANI PALI ZBOG TRI TONE DROGE! Ovo su detalji međunarodne operacije!

Podeli vest

Akcija Europola, kodnog naziva "MUSALA", u kojoj je učestvovalo osam zemalja trajala je dve godine. Istražitelji i operativci su sprovodili radnje usmerene na razbijanju lanca šverca narkotika. Procesuirana je 61 osoba, protiv koje je podneta krivična prijava i zaplenjeno skoro tri tone droge

Međutim, noviji podatak ovih delovanja policije u međunarodnoj saradnji javlja se i to da su uglavnom na udaru Europola bili članovi kavačkog klana, piše DAN.

Mediji u Sloveniji navode da upravo je slovenački organak kavačkog klana onaj deo koji čini većinu procesuiranih u ovoj akciji.

Europol je predstavio detalje međunarodne operacije u kojoj je učestvovalo osam zemalja. Najviše je prijavljeno u Sloveniji, to je slovenski deo klana Kavač, navode tamošnji mediji.


Nezapamćena međunarodna operacija u kojoj je učestvovalo osam zemalja dovela je do podnošenja krivičnih prijava protiv 61 osumnjičenog iz balkanskog narkokartela koji je Evropu preplavio kokainom, javlja Europol.

23 je uhapšeno

 

Uhapšeno je njih 23, a među njima ima i državljana Crne Gore.

Tokom dve godine zaplijenjeno je 2,6 tona kokaina, 612.000 eura, 324 kilograma marihuane, devet luksuznih vozila i pet motocikala.

Ove akcije u saradnji sa Europolom sprovele su policije Španije, Hrvatske, Srbije, Nemačke, Slovenije, BiH, SAD i Kolumbije.

Kriminalci sa Balkana


Kako objašnjavaju iz Europola, kriminalna organizacija delovala je u više država a sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Europol je u julu 2020. osnovao Operativnu radnu grupu kako bi okupio sve uključene zemlje radi koordinacije zajedničke strategije za rušenje cele mreže. Od tada je Europolu omogućen kontinuiran razvoj i analiza obaveštajnih podataka za podršku terenskim istražiteljima – navode oni.

Veliki uvoz kokaina


Naime, španski istražitelji sumnjaju da je ovaj kartel pripremao veliki uvoz kokaina iz Južne Amerike u Evropu u proljeće ove godine.

Uvedene su posebne mere nadzora dok su se kriminalci kretali napred - nazad između Španije i Južne Amerike kako bi finiširali detalje o uvozu kokaina od preko 1,25 tona. Istraga je ubrzana u martu ove godine kada su čelnici ovog kartela otputovali u Španiju kako bi se pripremili za dolazak pošiljke kokaina. Ovo je bila prevelika prilika da bi organi reda propustili: u ranim jutarnjim časovima 10. marta 2021, službenici španske nacionalne policije izveli su istovremene racije u nekoliko gradova uhapsivši trinaest osoba, uključujući dva glavna čoveka i policajca koji su sarađivali sa kriminalnom organizacijom – navode u Europolu.

Među uhapšenima i državljani Crne Gore

 


Među uhapšenima bili su i N. P. (1973), visokopozicionirani član organizovane kriminalne grupe, crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu, J. J. (1964), državljanin Republike Srbije sa boravištem u Španiji, R. B. (1988) i M. M. (1987) iz Beograda, kao i S. P. (1980) iz Ćuprije.

U nastavku akcije u maju 2021. godine Nacionalna policija je u Sloveniji optužila još 48 pripadnika organizovane kriminalne grupe zbog umešanosti u distribuciju kokaina i marihuane širom Evrope. Ukupno 10 osumnjičenih je uhapšeno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

/Video/ Srpska policija učestvovala u VELIKOJ AKCIJI U 8 DRŽAVA NA DVA KONTINENTA! Pao 61 ČLAN KRIMINALNE GRUPE, zaplenjeno 2,6 tona kokaina!
Hronika

/Video/ Srpska policija učestvovala u VELIKOJ AKCIJI U 8 DRŽAVA NA DVA KONTINENTA! Pao 61 ČLAN KRIMINALNE GRUPE, zaplenjeno 2,6 tona kokaina!

U međunarodnoj akciji sprovedenoj u osam država na dva kontinenta, pod pokroviteljstvom Evropola, u kojoj su aktivno učešće uzeli i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal, tokom 2020. i 2021. godine zaplenjeno je 2,6 tona kokaina i uhapšen 61 pripadnik organizovane kriminalne grupe

27.09.2021

11:48

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija