• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

22.12.2021

20:36

OPET ZAKUKAO NA "SRBIZACIJU" CRNE GORE! Milo Đukanović najavljuje novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu!

Balkan

OPET ZAKUKAO NA "SRBIZACIJU" CRNE GORE! Milo Đukanović najavljuje novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu!

Podeli vest

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović gostujući na HRT-u govorio je o odluci Uprave za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše kao vlasništvo Mitropolije crnogorsko primorske

Đukanović je naveo "da je to još jedan pokušaj uzurpacije crnogorskog kulturno-istorijskog i sakralnog nasleđa, s jasnim političkim ciljem – da se izvrši srbizacija Crne Gore, i da se pokaže da Crna Gora nema ni svoj državni, ni svoj kulturni, ni svoj nacionalni i verski identitet i da je samim time besmisleno postojanje još jedne srpske države".

- To je naravno politička intencija ideologa i promotera velikosrpskog nacionalizma, i u Crnoj Gori i u regionu.To je već duboko zona krivično - pravne odgovornosti, jer govorimo o pokušaju bespravne uzurpacije nečega što je izuzetno važno, istorijsko i državno dobro Crne Gore. Nemoguće je govoriti o tome da je finansiranje Cetinjskog manastira bilo od strane srpske crkve ili države Srbije. To je imovina države Crne Gore koja je ostala takvom i posle 1920. godine, nakon što je ukinuta država Crna Gora, a formirana Srpska pravoslavna crkva. I sve je to trajalo do posljednjih godina, kada kreće uzurpacija tog sakralnog nasljeđa Crne Gore i sve se završava ovim - rekao je Đukanović dodajući da je veruje u pravni poredak Crne Gore, te da će se lako dokazati da je to imovina crnogorske prestonice.

- A isto tako verujem da će pravni sistem Crne Gore u bliskoj budućnosti smoći snage da krivično - pravno procesuira uzurpatore.

Đukanović se osvrnuo i na popis i rekao  "da je jasno da se želi falsifikovati popis stanovništva u Crnoj Gori", da se "želi politikantski zloupotrebiti" i da se "želi dokazati da su navodno Srbi u Crnoj Gori ugroženi, zbog čega im je potrebna podrška države Srbije".

- Kako stoje činjenice, kazaću vam: 1981.godine u Srbiji je živelo 147.000 Crnogoraca, 2011. godine u Srbiji živi 38.000 Crnogoraca. Dakle, otprilike 110.000 manje nego 30 godina ranije. Kada su u pitanju Srbi u Crnoj Gori, 1981. godine je u Crnoj Gori živelo 9,3 odsto Srba. Trideset godina, kasnije, 2011., živi 28,7 odsto Srba. Dakle toliko o asimilaciji predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori. I toliko o mogućnostima očuvanja crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta Crnogoraca koji žive u Srbiji - naveo je Đukanović, dodajući da se "velikosrpski nacionalizam suštinski nikada nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 2 godine

oce li vise neko ovog mafujasa da skine sa vlasti ,jel moguce da se slina jos vuce tu u vrhu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17