• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.05.2022

14:30

OBELEŽEN DAN ROMANIJSKE BRIGADE, DATUM KADA SU GINULI SRPSKI BORCI! Bez njih ne bismo imali Republiku Srpsku kakvu danas imamo...

printscreen RTS

Balkan

OBELEŽEN DAN ROMANIJSKE BRIGADE, DATUM KADA SU GINULI SRPSKI BORCI! Bez njih ne bismo imali Republiku Srpsku kakvu danas imamo...

Podeli vest

Polaganjem venaca na Centralno spomen-obeležje na Sokocu na kome su upisana imena 1.250 srpskih boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i služenjem pomena obilježen je Dan romanijskih brigada iz kojih je u minulom ratu poginulo više od 4.000 boraca

Predsednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je novinarima da je pre 30 godina na području Sokoca formirana Druga romanijska motorizovana brigada te da se danas obeležava i dan formiranja Prve romanijske pešadijske brigade proistekle iz 216. brdske brigade.

On je naveo da se narod ovog kraja i mnogo pre 12. maja, kada je zvanično formirana Vojska Republike Srpske, organizovao u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

- Da nije bilo boraca sa Sarajevsko-romanijskog ratišta, ne bismo imali Republiku Srpsku ovakvu kakvu danas imamo - istakao je Lalić.

On je rekao da je obaveza zajednice da obeležava ove značajne datume, da se seća poginulih boraca i da, ukoliko je moguće, što više izađe u susret ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca, prvenstveno njihovoj deci.

Kroz dve romanijske brigade prošlo je oko 15.000 boraca, a više od 4.000 je dalo život za Republiku Srpsku

On je izrazio žaljenje što je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma oko 120.000 sarajevskih Srba moralo da napusti područje koje su odbranili, dodajući da je iz tog egzodusa nastalo Vojničko groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu - svetinja koju će čuvati i naredne generacije.

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Mirko Trivić bio je ratni komandant Druge romanijske motorizovane brigade od 1994. godine, gde je ostao do završetka borbenih dejstava, kada je ranjen u blizini tadašnjeg Centra veze Zlovrh.

Nakon lečenja je, kako kaže, radio u komandi Prvog korpusa Vojske Republike Srpske u Banjaluci.

- Borci Druge romanijske motorizovane brigada mogu ponosno da pričaju o borbi i o zaslugama koje su dali za odbranu i očuvanje Republike Srpske. U ratu je to bilo borbom, u miru angažovanjem u svim mogućim akcijama i udruženjima - naveo je Trivić, dodajući da nikada nije bilo upitno koliko zasluga ova jedinica ima za stvaranje Srpske.

Romanijska je držala front od oko 70 kilometara linije

Prema njegovim rečima, Druga romanijska je držala front od oko 70 kilometara linije, učestvovala poslednjih godinu dana na mnogim ratištima, a iz njenih redova poginulo je 170 boraca.

Trivić je izrazio žaljenje što se, od učešća ove brigade u borbama kada su padale zapadno-krajiške opštine do sada, pet boraca vodi kao nestalo.

- Došao sam sa Kozare i bio komandant Romanijaca, uspostavio sam takav odnos da se sa ponosom sećam iskustava i vođenja borbenih dejstava zajedno sa mojim borcima - naglasio je Trivić.

Nakon posete Spomen-sobi, u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokoci služen je parastos poginulim i umrlim demobilisanim borcima romanijskih brigada. Prva Romanijska pešadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska motorizovana brigada Ordenom Nemanjića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17