• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2022

08:38

KOD ZENICE OTKRIVENO MISTERIOZNO NASELJE STARO 3.100 GODINA! Pronađeni brojni vredni predmet, ali i skeleti koji otkrivaju mnogo o ljudima koji su tu živeli!

AP photo

Balkan

KOD ZENICE OTKRIVENO MISTERIOZNO NASELJE STARO 3.100 GODINA! Pronađeni brojni vredni predmet, ali i skeleti koji otkrivaju mnogo o ljudima koji su tu živeli!

Podeli vest

Na području Zenice otkriveno je naselje i grobnice stare 3.100 godina, kao i brojni vredni predmeti

Na Lokalitetu Kopilo pronađene su desetine skeleta i više od 25.000 keramičkih posuda.

- Ne postoji ni na području BiH, ali ni van BiH...ne mogu se naći neke analogije za ove grobne konstrukcije gde su se u okviru jedne grobne konstrukcije ukopavali troje-četvero članova uže porodice. To ćemo proveriti dodatnim analizama - najavio je za sarajevsku N1 tv. arheolog Mario Gavranović.

Najstariji grob datira iz perioda 1.000 godina pre nove ere, a pronađena je i grobnica iz 500 godine pre nove ere. Dakle, 10 generacija je koristilo ovo groblje.

U jednoj grobnici pronađeni su skeleti dece. Ono što je specifičnost ovih grobnica jeste što se uvek iznad glave umrlog stavljala jedna posuda.

U grobnicama je pronađeno i mnogo nakita. Ono što se još zna o ljudima koji su živeli na ovom području jeste da su se bavili poljoprivredom i da su obrađivali gvožđe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BOŠNJACI I AMERI BI DA OPET "ZAKAČE" GENOCID SRBIMA! Ubeđeni su da će ovaj put u UN uspeti, može li ih Srpska sprečiti?!
Balkan

BOŠNJACI I AMERI BI DA OPET "ZAKAČE" GENOCID SRBIMA! Ubeđeni su da će ovaj put u UN uspeti, može li ih Srpska sprečiti?!

Bošnjaci ponovo pokušavaju da zaobiđu zakone, procedure i konstitutivnost, pripremajući Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, koju pokušavaju da stave na dnevni red Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Srpski član Predsedništva, Milorad Dodik, pisao je generalnom sekretaru i upozorio ga da se ne radi o zvaničnom stavu BiH i da se protiv Svena Alkalaja vodi krivični postupak

22.06.2022

21:34

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija