• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

20.08.2022

13:02

Posle pada vlade Dritana Abazovića, pred Crnom Gorom su dva scenarija!

Informer/Fotomontaža

Balkan

Posle pada vlade Dritana Abazovića, pred Crnom Gorom su dva scenarija!

Podeli vest

Nakon što je Skupština Crne Gore rano jutros, nakon 13 časova zasedanja, uskratila poverenje Vladi Dritana Abazovića, postoje dva moguća scenarija. Odluka se vraća sada u ruke predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji može dati mandat kome želi, da pokuša da sastavi 44. vladu Crne Gore

Drugi scenario je da se pokrene inicijativa za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore i Đukanović tada mora raspisati izbore, kaže za Sputnjik Dragan Šoć, ugledni podgorički advokat, nekad ministar pravde i predsednik Narodne stranke.


„Predsjednik države je taj koji sada treba da da mandat nekoj ličnosti koja će pokušati da sastavi 44. vladu Crne Gore što, po meni, neće biti tako lak posao. Ili da se pokrene inicijativa za skraćenje mandata Skupštini pa da se ide na nove izbore. Međutim, postoji veliki problem što u Ustavnom sudu Crne Gore, koji treba da ima sedam sudija, sada imamo četiri a za manje od mjesec dana sudiji Miodragu Iličkoviću prestaje mandate. Dakle, Ustavni sud neće imati kompetentnu većinu za odlučivanje, a Ustavni sud je poslednja instanca u izbornom postupku”, objašnjava Šoć za Sputnjik.


Pojednostavljeno rečeno, kako kaže, ako nema Ustavnog suda nema ni izbora.

Foto: printskrin youtube/novi tv

Dragan Šoć


„Moraš da imaš sve organe potrebne da do kraja dovedeš izborni proces. To je situacija kao ona koju smo imali 2002 godine u Crnoj Gori i koja je tada prevaziđena dogovorom”, kaže Šoć.


On ističe da, ako je suditi po odnosima među političkim partijama u Crnoj Gori, nikome neće biti lako da sastavi novu vladu. Tvrdi da će se sada Aleksa Bečić naći u situaciji u kojoj se nalazio Dritan Abazović, između zahteva i pritisaka DPS-a sa jedne strane, a sa druge strane i DF-a i njegovih partnera. Ako je planirano da on bude mandatar, onda će DF tražiti da bude deo te vlade, a DPS to neće dati.


Pošto su Demokrate najavile da već danas mogu početi pregovori pobedničkih stranaka od 30. avgusta 2020. sa parlamentarnih izbora, Šoć kaže da je to malo verovatno, jer je Abazović sinoć više puta u Skupštini ponovio da ih više ne zovu na saradnju.

Foto: Beta

Milo Đukanović


„Može Đukanović da da mandat i nekoj nestranačkoj ličnosti koja bi pokušala da dobije širu političku podršku, pominjalo se ime Daliborke Uljarević, izvršne direktorke NVO za građansko obrazovanje, koja je kao kritičar sistema. Ali valja napomenuti da skoro čitav NVO i kontroliše Đukanović i da su pojedinci iz tog sektora znali da kritikuju Đukanovića, ali samo do jedne mjere. Zna se šta on ne dozvoljava — on ne dozvoljava da mu se pokupi pola vojske i da mu se ne dira biznis. Sve je to veoma hrabro juče u Skupštini iznio Dritan Abazović. I sa takvom nekom ličnosti možda bi Đukanović uspio da zadovolji dio ovdašnje političke javnosti. Ove sa zapada interesuje samo da se ovdje ne diže velika frka. U nekom vremenskom periodu pokušao bi da popuni Ustavni sud i Sudski savjet sa pravnicima koje bi kontrolisao. Pa kad naiđe inicijativa o ustavnosti, zna se kako bi takve sudije odlučivale. Pa bi pred izbore aktivirao, preko institucija sistema, opet aktivirao pitanje crkve, jer njemu takva politička klima tenzija odgovora”, kaže Šoć za Sputnjik.


Šoć ističe da se ne treba iznenaditi ako bude još nekih podopcija na crnogorskoj političkoj sceni, jer su, kako primećuje, svi počeli da paktiraju sa svima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija