• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.09.2022

13:33

NESTAŠICA MLEKA U BOSNI, jedna stvar dodatno otežava situaciju!

Shutterstock

Balkan

NESTAŠICA MLEKA U BOSNI, jedna stvar dodatno otežava situaciju!

Podeli vest

U trgovinama širom Bosne i Hercegovine već se oseća značajna nestašica mleka, a uskoro bi se mogao dogoditi veliki rast cena, ali i prazni rafovi, piše sarajevski portal Klix

Prema saznanjima portala proizvodnja mleka u BiH je značajno smanjena. U prvih šest meseci ove godine je proizvedeno oko 12,5 miliona litara manje nego u istom periodu prošle godine. Od toga je oko 7,7 miliona litara u Federaciji BiH, a ostatak u Republici Srpskoj. Veliki problem je i nemogućnost uvoza mleka iz Evrope.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mlekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je za Klix da mleka nema ni u Bosni i Hercegovini ni u regionu ni u Evropi.

"Opšta je nestašica mleka radi toga što mladi odlaze sa sela i nema ko da ga proizvodi. Pod dva, ova nenormalna suša u čitavoj Evropi je dovela do dispariteta cena mleka i ulaznih cena na farmi gde je cena mleka i sada maksimalno 80 feninga što govori da se ne može proizvoditi", rekao je.

Foto: Shutterstock

Usorac je kazao da su juče razgovarali u Mlijekoproduktu o ceni mleka gde su predočili da proizvodna cena mora biti minimalno 1,20 KM.

"Sada je cena litre mleka u trgovini 2,50 KM (3,2 odsto masti). Mi mislimo da proizvođačka cena mora ići s 0,80 KM na minimalno 1,20 KM da bi se spasio mlekarski sektor. I po toj ceni od 1,20 KM računamo da ćemo izgubiti 20-30 posto proizvođača", rekao je Usorac.

On je upozorio da nema više uvoznog mleka, pa ni mesa.

"Sve je poskupjelo, pa mora i mleko. Ne možemo čuvati mir na mleku, jer ako budemo to radili nestaće i ovo malo proizvođača što ima u BIH. U maloprodaji je cena 2,50 KM, a nama plaćaju 0,70 KM. To je triput veća cena", rekao je Usorac.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija