• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.01.2023

08:55

ŠPIJUNIRALI ZA RUSE?! Filmsko HAPŠENJE u Ljubljani, kod osumnjičenih PRONAĐENA LAŽNA DOKUMENTA, sumnja se na AGENTE SPAVAČE!

AP/Photo

Balkan

ŠPIJUNIRALI ZA RUSE?! Filmsko HAPŠENJE u Ljubljani, kod osumnjičenih PRONAĐENA LAŽNA DOKUMENTA, sumnja se na AGENTE SPAVAČE!

Podeli vest

Slovenačka obaveštajno-bezbednosna služba, u saradnji sa Nacionalnim istražnim biroom, otkrila je i uhapsila u Ljubljani dvojicu stranih državljana za koje se sumnja da su ruski špijuni

Osumnjičeni su uhapšeni u iznajmljenoj kancelariji u poslovnoj zgradi u Ljubljani kod Bežigrada, prenosi portal 24ur.com.

Prema pisanju lista Delo, jedan od uhapšenih ima državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a navodno je bio prijavljen pod lažnim identitetom.

Pretkrivični postupak je pokrenut u Okružnom državnom tužilaštvu u Ljubljani na osnovu saopštenja slovenačke Obaveštajno-bezbednosne službe Sova.

Sova je Okružnom sudu u Ljubljani podnela u decembru prošle godine zahtev za sprovođenje istrage protiv dva fizička lica za krivično delo špijunaže.

Istraga se vodi zbog sumnje da je izvršeno krivično delo špijunaža za stranu obaveštajnu službu.

Veruje se da su dvojica ruskih agenata koji su radili u ulici Parma služili ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU i da su delovali kao deo špijunskog složenog programa koji kontraobaveštajci u SAD nazivaju "ilegali" - špijuni koji se integrišu u lokalnu zajednicu kako bi je špijunirali i potencijalno pridobili neke od meštana.

Reč je o visoko disperzovanoj mreži visoko obučenih "uspavanih agenata“, koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često južnoameričkih država, a najčešće deluju pod okriljem vojne obaveštajne službe GRU.

Dvojici osumnjičenih za krivična dela špijunaže preti do osam godina zatvora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17