• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.10.2017

20:06

PORTPAROL VLADE ŠPANIJE ZAPRETIO LIDERU KATALONIJE: Reagovaćemo ukoliko Pudždemon ODBIJE DA ODE SA VLASTI!

Vesti

PORTPAROL VLADE ŠPANIJE ZAPRETIO LIDERU KATALONIJE: Reagovaćemo ukoliko Pudždemon ODBIJE DA ODE SA VLASTI!

Podeli vest

Španska vlada saopštila je danas da će pozdraviti učešće smenjenog katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona na regionalnim izborima koji će biti održani u decembru

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao je u intervjuu Rojtersu da Pudždemon "ima pravo" da nastavi da se bavi politikom i da će vlada, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati "inteligentno i razumno".

Pudždemon je ranije danas u televizijskom obraćanjju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu.

Španski list "Pais" preneo je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrednost stavovima Pudždemona pošto se radi o smenjenom predsedniku Generalitata (katalonske vlade)" i da upućuje na sudije pošto "kvalifikovanje njegovog ponašanja spada u domen pravosuđa".

Tanjug/AP

Međutim, Mendes de Vigo je za Rojters kazao da Pudždemon treba da se "spremi za naredne izbore".

- Siguran sam da, ukoliko Pudždemon bude učestvovao na ovim izborima, moći će da izvede to demokratsko suprotstavljanje- rekao je portparol španske vlade.

Mendes de Vigo je naveo da je "uveren da će se regionalna katalonska policija pridržavati zakona" nakon što je vlada u Madridu razrešila danas dužnosti šefa policijskih snaga poznatih pod nazivom "Mosos d''Eskuadra" Žozepa Ljuisa Trapera i druge regionalne policijske zvaničnike.

Upitan šta će se desiti ukoliko Pudždemon bude sudski gonjen, portparol vlade Španije je odgovorio da su pravosuđe u toj zemlji i politička ovlašćenja odvojene stvari i da "niko nije iznad zakona", bez detaljnijeg objašnjenja šta to znači.

TAJNI MANEVAR LIDERA KATALONACA: Pudždemon se potpisao kao PREDSEDNIK VLADE, A NE REPUBLIKE?!

PUDŽDEMON SE OBRATIO KATALONCIMA: Pozivam vas da pružite NENASILAN OTPOR odluci španske vlade!

(VIDEO) ŠPANSKE MERE PROTIV NEZAVISNOSTI KATALONIJE: Raspušten pokrajinski parlament, raspisani izbori, SMENJEN PUDŽDEMON!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija