• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.03.2020

08:41

SVET JE BIO U ŠOKU POSLE SPEKTAKUALRNE KRAĐE SKUPOCENOG NAKITA IZ MUZEJA! Otkriveno ko je umešan u pljačku veka!

Vesti

SVET JE BIO U ŠOKU POSLE SPEKTAKUALRNE KRAĐE SKUPOCENOG NAKITA IZ MUZEJA! Otkriveno ko je umešan u pljačku veka!

Podeli vest

Lopovi su u novembru iz čuvenog muzeja "Zeleni trezor" odneli nakit vredan čak milijardu evra. Četvorica čuvara iz Kraljevske palate u Drezdenu pod istragom su zbog umešanosti u najveću pljačku dragulja još od završetka Drugog svetskog rata.

Nemačka je bila u šoku kada su razbojnici 25. novembra prošle godine pre podne odneli nakit vredan milijardu evra iz čuvenog muzeja "Zeleni trezor", nakon što su presekli strujne kablove kako bi neutralisali kamere i druge sigurnosne sisteme.

Istražitelji su od početka sumnjali da su razbojnici imali informacije iznutra jer su odlično znali gde se nalaze najvredniji eksponati, kao i kako da najbezbolnije neutrališu sigurnosni sistem koji su zvaničnici opisivali kao Fort Noks.

VELEOBRT! Najveću pljačku na svetu IZVELE ŽENE?! Ukrale nakit iz 18. veka u Nemačkoj!

Foto: Tanjug/AP

(VIDEO IZ MUZEJA) OVAKO JE IZGLEDALA SPEKTAKULARNA PLJAČKA U DREZDENU! Ušli su kroz prozor, A ONDA ZAPLENILI NAKIT NEPROCENJIVE VREDNOSTI!

Gardijan prenosi da dvojica čuvara koja su bila na dužnosti na dan pljačke namerno nisu želela da se suprotstave razbojnicima i umesto da pritisnu dugme za hitne slučajeve, što bi alarmiralo policiju, oni su im dozvolili da pobegnu unapred pripremljenim automobilom. Treći čuvar, koji je uhapšen 29. novembra, bio je zadužen da lopovima dostavi informacije o rasporedu sigurnosnih sistema po spratovima, kao i to gde se nalaze najvredniji komadi nakita. Četvrti čuvar je osumnjičen da je onesposobio alarm.

- Uhapšeni sarađuju u istrazi. Oni su prvo rekli da ne žele da razgovaraju sa inspektorima, ali su se onda predomislili - rekao je Jirgen Šmit, glavni tužilac.

Policija veruje da je ukupno sedam razbojnika izvelo pljačku koja je privukla veliku pažnju javnosti. Plen koji su odneli razbojnici, a koji nije bio osiguran, još nije pronađen. Nadležni iz muzeja su apelovali na razbojnike da ne parčaju ukradeni nakit.

Nakit iz 18.veka

Muzej "Zeleni trezor" nekad je bio palata kneza Avgusta Drugog Jakog (1694-1733), koji je ujedno bio kralj Poljske i veliki knez Litvanije. Avgust Drugi je osnovao muzej u svojoj palati 1723. Lopovi su odneli oko 100 komada nakita iz kolekcije koja datira iz 1723. Odneta su tri seta nakita. Među ukradenim primercima nalazi se zlatni set za kafu iz 1701, skulptura indijskog kraljevskog suda od zlata, srebra, dragog kamenja...




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17