• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

18.12.2020

22:24

NOVI SKANDAL IZ BUGARSKE! Proterali ruskog diplomatu, Moskva priprema odgovor!

Vesti

NOVI SKANDAL IZ BUGARSKE! Proterali ruskog diplomatu, Moskva priprema odgovor!

Podeli vest

Bugarska je dala ruskom diplomati 72 sata da napusti zemlju nakon što su tužioci tvrdili da je bio uključen u špijunažu od 2017. godine, saopštilo je u ministarstvo spoljnih poslova

Ruska ambasada u Sofiji saopštila je da je proterivanje njenog vojnog atašea neutemeljeno i da je Moskva zadržala pravo da odgovori.

- Nerazumno proterivanje šefa predstavništva Ministarstva odbrane Ruske Federacije ne doprinosi razvoju dijaloga između naših zemalja u vojnoj sferi niti jačanju stabilnosti u crnomorskom regionu - navodi se u saopštenju.

Bugarski tužioci rekli su da je ruski diplomata tražio osetljive vojne informacije, uključujući i broj američkih vojnika raspoređenih u Bugarskoj tokom vojnih vežbi.

Tužioci su rekli da imaju dokaze da je diplomata bio u kontaktu sa bugarskim državljaninom koji je imao pristup tajnim podacima kojima je ponuđen novac.

Nakon najave o proterivanju, američka i britanska ambasada u Sofiji izrazile su podršku naporima Bugarske da zaštiti svoj suverenitet i bezbednost.

Foto: AP/Valentina Petrova

Moskva zabrinuta rastućom aktivnošću NATO-a u Crnom moru 

Ranije ovog meseca, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova rekla je da je Moskva zabrinuta rastućom aktivnošću NATO-a u Crnom moru. Rekla je da su scenariji vojnih vežbi NATO-a uključivali moguće napade na rusku teritoriju, dok se infrastruktura nadograđivala i oružje raspoređivalo u Bugarskoj i Rumuniji.

Bugarski premijer Bojko Borisov odbacio je takvu zabrinutost, ali je potvrdio da Bugarska nadograđuje svoje aerodrome tako da ima osam novih borbenih aviona F-16 koje je kupila od Sjedinjenih Država. Takođe je naložio dva nova patrolna broda da zamene ostarela plovila sovjetske ere kako bi se poboljšala njihova usklađenost sa NATO standardima, prenosi Rojters.

U komunističko doba Bugarska je bila najpouzdaniji saveznik Moskve u istočnoj Evropi. Uprkos periodičnom naprezanju u postkomunističkim vezama, Rusija ostaje najveći bugarski snabdevač energijom, a dve zemlje zadržavaju bliske kulturne i druge veze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17