• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.05.2021

08:27

ZAHUKTAVA SE HLADNI RAT ZA ARKTIK, SVET STRAHUJE OD INCIDENTA! Rusi dovlače naoružanje, Amerikanci dopremili bombardere, a još jedna svetska sila poručuje: Računajte i na nas!

Vesti

ZAHUKTAVA SE HLADNI RAT ZA ARKTIK, SVET STRAHUJE OD INCIDENTA! Rusi dovlače naoružanje, Amerikanci dopremili bombardere, a još jedna svetska sila poručuje: Računajte i na nas!

Podeli vest

U Rejkjaviku, glavnom gradu Islanda, održan je sastanak Arktičkog veća na nivou ministara spoljnih poslova

Njegov sadržaj gotovo u potpunosti zasenio je sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na margini susreta.

Arktičko veće ima osam stalnih članica: SAD, Kanadu, Island, Finsku, Norvešku, Švedsku, Dansku i Rusiju, a Kina se u međuvremenu proglasila "susednom zemljom Arktika" i želi da bude članica tog tela, koje nije sklono da podrži pekinšku političku ofanzivu.

U Rejkjaviku je Rusija preuzela dvogodišnje predsedavanje Većem, najavljujući "jačanje napora u kolektivnom pristupu upravljanju razvoja regiona" koji je strateški važan ne samo zbog rudnog bogatstva koje se krije u podmorju, nego i zbog mogućeg razvoja plovnih puteva koji bi smanjili pritisak na Suecki kanal.

Kontrola Arktika donosi presudnu prednost u mogućem sukobu, što je podstaklo rusku politiku militarizacije regiona. Tako je baza Nagurskoje, smeštena u arhipelagu Franje Josipa, u doba Hladnog rata bila primarno komunikacijska tačka. Sada je to važna vojna lokacija u kojoj su "načičkani projektili i radari, a produžena pista može da primi sve vrste letelica, uključujući i strateške bombardere koji mogu da nose nuklearno oružje", piše AP.

Pol Stronski i Grejs Kir iz Karnegi fondacije za međunarodni mir navode da Bajden ne želi sukob na Arktiku, ali je rasporedio američke bombardere B-1 u Norveškoj kao odgovor na ruske aktivnosti.

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken i Sergej Lavrov

Militarizacija regiona

"Veliki sigurnosni incident između Rusije i Zapada na Arktiku i dalje je manje verovatan nego drugde u Evropi, ali prelivanje na Arktik sigurno je moguće s obzirom na naizgled beskonačnu silaznu spiralu u odnosima između Rusije i Zapada", zaključuju.

"Nema dileme za svakoga već duže vreme da je ovo naša teritorija, naša zemlja", poručio je u ponedeljak Lavrov, optuživši Norvešku da militarizuje region. Blinken je ruske aktivnosti na Arktiku opisao kao "nezakonito polaganje prava na more" i pozvao Moskvu da odustane od militarizacije regiona.

Portal Aksios objavio da Vašington namerava da povuće sankcije i tako omogući dovršetak Severnog toka 2, što će osim Moskvke, usrećiti i Berlin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija