• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.05.2021

09:16

MUDŽAHEDINI SE NE PLAŠE SANKCIJA! Vođa jemenskih Huta zapretio Americi da su oni SLEDEĆI!

Vesti

MUDŽAHEDINI SE NE PLAŠE SANKCIJA! Vođa jemenskih Huta zapretio Americi da su oni SLEDEĆI!

Podeli vest

Vođa jemenskih Huta, povezanih sa Iranom, Mohamed Ali el-Huti, odbacio je danas američke sankcije vojnim zvaničnicima i zapretio mogućim proširenim napadima na "agresorske zemlje", nakon što ih je Vašington pozvao da se ozbiljno angažuje u mirovnim naporima

"Mudžahedini se ne plaše sankcija", rekao je El-Huti, šef vrhovnog revolucionarnog odbora, u objavi na Tviteru. "Ako nastave sa blokadom i agresijom, onda će možda biti napada na neočekivanim lokacijama u nekim agresorskim zemljama", zapretio je on, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države su u četvrtak uvele sankcije dvojici vojnih zvaničnika Hutija, koji vode ofanzivu za zauzimanje Jemenske regije Marib, dok je američki specijalni izaslanik za Jemen pozivao na deeskalaciju i sporazum o prekidu vatre.

Huti se više od šest godina bore sa vojnom koalicijom koju predvodi Saudijska Arabija, u ratu koji je odneo desetine hiljada života i gurnuo Jemen na ivicu gladi.

Pokret je nastavio s prekograničnim napadima na Saudijsku Arabiju i njenom ofanzivom na grad Marib, nakon što je Rijad u martu predložio sporazum o prekidu vatre širom zemlje, koji uključuje ponovno otvaranje vazdušnih i pomorskih veza sa oblastima pod kontrolom Hutija.

 

 


Ali Huti su insistirali da se ukinu ograničenja na luku Hodejda, glavnu ulaznu lokaciju za uvoz robe i aerodrom Sana pre bilo kakvih pregovora o primirju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je u Jemenu u martu 2015. godine, nakon što su Huti zbacili međunarodno priznatu vladu iz glavnog grada Sane, u sukobu koji se posmatra kao rat između rivala Saudijske Arabije i Irana, navodi Rojters.

Američki izaslanik Tim Lenderking u četvrtak je takođe pozvao koaliciju da ukloni ograničenja na sve jemenske luke i aerodrome, kako bi ublažila ono što Ujedinjene nacije nazivaju najvećom humanitarnom krizom na svetu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija