• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.07.2021

23:40

MNOGE NATO ZEMLJE ĆE MU BITI U DOMETU! Moskva raspoređuje S-500 ubicu satelita i stelt aviona! /VIDEO/

Vesti

MNOGE NATO ZEMLJE ĆE MU BITI U DOMETU! Moskva raspoređuje S-500 ubicu satelita i stelt aviona! /VIDEO/

Podeli vest

Najsavremeniji raketni sistem S-500 „Prometej“, koga nazivaju ubicom satelita i stelt aviona, uspešno je testiran i očekuje se da će do kraja godine biti isporučen ruskoj vojsci. Odbrambeni sistem nadmašiće sve do sada poznate raketne štitove i sasvim će zatvoriti nebo na udaljenosti do 600 kilometara

S-500, raketni sistem nove generacije klase zemlja-vazduh koncerna „Almaz-Antej“, univerzalni je kompleks dalekog dometa i presretanja na velikim visinama sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane. Sistem će osetno nadmašiti čak i trenutno najnapredniji ruski sistem S-400 „Trijumf“, dok evropski mediji ocenjuju da je po svojim tehničkim karakteristikama 15-20 godina ispred sličnih zapadnih sistema.

U Vazdušno-kosmičkim snagama RF oko 70 odsto protivvazdušnih raketnih pukova modernizovano je savremenim sistemima S-400, a ruski vojni eksperti ističu da će sistem S-500 „Prometej“ biti stub jedinstvenog nacionalnog sistema PVO i PRO odbrane Rusije i da će Rusija sa S-500 dobiti jedinstveni vazdušno-kosmički ešalonirani odbrambeni sistem.

- S-500 je sistem koji po mnogim karakteristikama nadmašuje sve postojeće pandane u svetu, pre svega američke. Ovaj sistem je univerzalan, deluje kao protivvazdušni i protivraketni sistem. Može da presreće ne samo aerodinamične ciljeve – avione i helikoptere, nego i balističke projektile. Ako uzmemo sveukupnost svih karakteristika ovog sistema, onda mu na svetu nema ravnih - ocenio je ruski vojni ekspert Ivan Konovalov.

S-500 – čuvar Moskve

Konovalov napominje da će sistem S-500 „Prometej“ biti isporučen do kraja godine jedinicama PVO i PRO u Moskovskoj oblasti i čuvaće nebo nad Moskvom.

Osim što bi „Prometej“ trebalo da dopunjava sistem S-400, ruski eksperti navode bi on mogao da bude postavljen za pokrivanje centralne industrijske oblasti, gde će zajedno sa A-135 „Amur“, sovjetskim i ruskim sistemom protivraketne odbrane, štititi Moskvu.

A-135 „Amur“ bio je namenjen za odbijanje ograničenog nuklearnog napada na prestonicu i centralni industrijski rejon u skladu sa Dogovorom o ograničenju sistema protivraketne odbrane iz 1972. godine, koji su Amerikanci poništili.

Foto: Printscreen You Tube

S 500

Ti moćni sistemi biće neka vrsta protivraketnog kišobrana koji pokriva Moskvu i Moskovsku oblast, objašnjavaju eksperti.

 

- Činjenica je da je to područje uvek bilo predmet posebne brige i da je uvek bilo pokriveno ozbiljnim snagama PVO i PRO. Prema ugovoru koji su Amerikanci poništili upravo je tu bio raspoređen rejon protivraketne odbrane. Zbog toga nije iznenađujuće što će supermoderni kompleks S-500 prvo biti tu stavljen na borbeno dežurstvo. To je logično - smatra Konovalov.

Podsećajući da je ruski sistem uspešno testiran u Siriji, egipatski mediji navode da bi njegovo raspoređivanje na teritoriji Kalinjingrada značilo da će u dometu S-500 biti mnoge zemlje članice NATO-a. Ako sistemi budu bazirani na Krimu, onda će bilo čije oružane snage na Crnom moru biti ugrožene.

Nova era ruske dominacije

Većina tehničkih karakteristika S-500 za sada se drži u tajnosti, ali se zna da se radi o kompleksu prve generacije sistema protivkosmičke odbrane. Ovaj sistem može da uništi gotovo sve postojeće i potencijalne vazdušne mete u bliskom svemiru i u atmosferi, uključujući i hipersonične rakete svih modifikacija i stoga je u stanju da reši pitanja strateške raketne odbrane.

"Prometej“ će koristiti razne tipove raketa, a rakete iz porodice 77N6 pogađaće ciljeve u bliskom svemiru.

Foto: Printscreen You Tube

Pored toga, specijalno za „Prometej“ napravljen je radar „Jenisej“, koji može da otkrije ciljeve na hiljade kilometara u bliskom svemiru. Većina karakteristika tog radara, koji će biti „oči“ perspektivnog sistema S-500 čuva se u tajnosti, iako je od maja ove godine stavljen u upotrebu.
Osim toga, prednost sistema „Prometej“ je njegova mobilnost, pa se može dovesti u borbenu gotovost za nekoliko minuta ili lako prebaciti u bilo koji ugroženi pravac.

Sistem može da detektuje i istovremeno uništi do 10 balističkih supersoničnih ciljeva, koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi, a takođe i krstareće rakete. Raketama S-500, kako tvrde ruski eksperti, ne mogu da pobegnu ni stelt avioni, poput ponosa američkog ratnog vazduhoplovstva F-22 i F-35, lovaca pete generacije.

Osim što ima domet do 600 kilometara, „Prometej“ može da obara rakete i aviona na visini do 200 kilometara.

Eksperti ocenjuju da će pojavom ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-500 „Prometej“ nastupiti nova era dominacije Rusije na tržištu naoružanja i da će on doneti Rusiji mnogo novca, pošto bi mnoge zemlje volele da ga imaju. Sistem će, kako se procenjuje, biti veoma konkurentan i znatno jeftiniji od američkog sistema „Patriot“, koji po svojim mogućnostima znatno zaostaje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17