• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

27.09.2021

17:00

ŠOKANTNO! Korona skratila životni vek muškarca za više od dve godine u SAD!

Shutterstock

Vesti

ŠOKANTNO! Korona skratila životni vek muškarca za više od dve godine u SAD!

Podeli vest

Pandemija kovida 19 prouzrokovala je najveći pad očekivanog životnog veka od Drugog svetskog rata u većini zemalja koje su razvijene, prema najnovijoj studiji koju je objavio Univerzitet Oksford, pri čemu je očekivani životni vek muškaraca u SAD pao za više od dve godine

U 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji, koja je obuhvatila Evropu, SAD i Čile, očekivani životni vek je u 2020. godini pao za više od šest meseci u poređenju sa 2019. godinom, prenosi agencija Rojters.


Očekivani životni vek je smanjen u 27 od ukupno 29 zemalja.


Univerzitet je saopštio da bi skraćenje životnog veka moglo biti povezano sa zvaničnim smrtnim slučajevima od kovida 19, a Rojters podseća da je dosad prijavljeno skoro pet miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih novim virusom korona.

- Činjenica da naši rezultati naglašavaju tako veliki uticaj koji se direktno pripisuje kovidu 19, pokazuje koliko je to bio razarajući šok za mnoge zemlje - rekla je doktorka Ridhi Kašjap, koautorka studije koja je objavljena u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.


U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog životnog veka kod muškaraca nego kod žena, dok je najveći pad registrovan kod muškaraca u SAD, čiji je očekivan životni vek pao za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu.

Životni vek muškarca pa za više od godinu dana


Očekivani životni vek muškaraca je pao za više od godinu dana u 15 zemalja, a žena u 11 zemalja. Time je izbrisan napredak u smanjenju mortaliteta koji je ostvaren u prethodnih nekoliko godina.


U Americi je porast smrtnosti uglavnom registrovan među populacijom u radnoj dobi i mlađima od 60 godina, dok je u Evropi smrtnost među osobama starijim od 60 godina, značajnije doprinela povećanju mortaliteta.


Kašjap je apelovala na više zemalja, uključujući nacije sa niskim i srednjim prihodom, da podatke o mortalitetu učine dostupnim za dalja istraživanja kako bi se bolje razumeo uticaj pandemije na globalnom nivou, preneo je Tanjug.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NATO u Ukrajini, to je prelazak crvene linije
Planeta

NATO u Ukrajini, to je prelazak crvene linije

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku da bi širenje infrastrukture NATO u Ukrajinu značilo za Moskvu da je crvena linija pređena - izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov

27.09.2021

14:13 >> 14:24

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija