• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.10.2021

08:05

U ŽIVOPISNOM ITALIJANSKOM SELU PRODAJU KUĆE NADOMAK MORA ZA 1 EVRO! Naš cilj je da ponovo zablistaju /FOTO/

Vesti

U ŽIVOPISNOM ITALIJANSKOM SELU PRODAJU KUĆE NADOMAK MORA ZA 1 EVRO! Naš cilj je da ponovo zablistaju /FOTO/

Podeli vest

Još jedno italijansko selo ponudilo je domove po simboličnim cenama kako bi privuklo nove stanovnike, a ovog puta je u pitanju selo Pratola Pelinja, od Rima udaljeno oko 150 kilometara

Smešten u planinama Apenina, u blizini nekih od najboljih italijanskih ski staza, ali i na sat vremena vožnje od morske obale, ovo osamljeno mesto ima veliki broj napuštenih kuća za koje se lokalne vlasti nadaju da će uskoro dobiti nove vlasnike.

Kao i mnoga druga sela i gradovi koji prodaju jeftine domove, Pratola Pelinja pretrpela je pad populacije. Tokom 1930-ih, računalo se da ima oko 13.000 stanovnika, ali lokalni zvaničnici kažu da ih je sada manje od sedam hiljada.

250 domova po evro

U ovom selu vlasti prodaju oko 250 domova po ceni od jednog evra u nadi da će privući nove stanovnike koji će ih renovirati i u njima živeti. Selo se nalazi u regiji Abruco blizu Apenina, što znači da su neka od najboljih italijanskih skijališta veoma blizu.

- Radimo na ovom projektu već nekoliko godina, biramo pogodne domove koje nisu bili deo rekonstrukcije nakon zemljotresa. Naš cilj je da ponovo zablistaju te da vratimo lepotu starog centra, čak iako to potraje -
 izjavio je za CNN lokalni većnik Paolo Di Bako.

 

 


Oni koji se odluče na dolazak u selo imaće pune ruke posla jer su domovi u prilično lošem stanju, ali su prostrani, poseduju potkrovlja, terase i balkone, tako da imaju veliki potencijal.

Međutim, ukoliko se planovi za renoviranje ne prijave u periodu od šest meseci, sledi kazna od 10.000 evra.

 


 

Rustični izgled sela

Napuštene kamene kuće Pratola Pelinje sabijene se u njegovom istorijskom okrugu, poznatom kao Skiavonija, gde su ulice dovoljno široke za prolaz magaraca.

Neke nekretnine su u dobrom stanju, sa složenim kamenim ukrasima i fantastičnim arkadiranim prolazima. Nekolicina je opremljena i nameštajem, ali većina je samo ruševina sa nekoliko zaboravljenih i napuštenih predmeta.

 

 

Svi su relativno mali – oko 70 kvadratnih metara na dva sprata. Neki imaju nekoliko balkona od kovanog gvožđa, podrum i stepenice koje vode do ulaznih vrata. U prošlim vremenima kuće su se zidale na ovaj način u slučaju da veliki sneg blokira pristup kućama.

Mnoge od ovih kuća koje se prodaju za jedan evro imaju dva odvojena ulaza – glavni i drugi koji se obično nalazi niže niz ulicu i koji vodi do podruma. Veći domovi čak imaju potkrovlje i terasu koju su domaćice nekada koristile za pranje posteljina i sušenje žitarica i pasulja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Gradonačelnik Bakić primio ambasadora Italije Karla Lo Kaša uoči predstavljanja „Sistema Italia“ u Subotici
Politika

Gradonačelnik Bakić primio ambasadora Italije Karla Lo Kaša uoči predstavljanja „Sistema Italia“ u Subotici

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Karlom Lo Kašom. Prijem je upriličen uoči poslovnog susreta održanog u Velikoj većnici Gradske kuće na kome su predstavnicima Grada Subotice, Regionalne privredne komore Subotica, lokalnih kompanija zainteresovanih za pronalaženje poslovnog partnera u Italiji i italijanskih kompanija koje posluju na području Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga predstavljene aktivnosti institucija koje čine „Sistema Italia“ u Srbiji. Sastanak u Velikoj većnici Gradske kuće prvi je u nizu poslovnih susreta pod nazivom „Roadshow Serbia 2021“ koji se organizuju u cilju dodatnog unapređenja saradnje između italijanskih i lokalnih institucija i kompanija

14.10.2021

14:21

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17