• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

23.10.2021

09:54

PENTAGON PROMENIO PLOČU! Tri probe hipersoničnog naoružanja su ipak bile uspešne!

Vesti

PENTAGON PROMENIO PLOČU! Tri probe hipersoničnog naoružanja su ipak bile uspešne!

Podeli vest

Pentagon je saopštio da je američka vojska uspešno izvršila tri testiranja "prototipova" komponenti hipersoničnih raketa koje će se koristiti za razvoj novog tipa naoružanja

Tri probe su uspešno sprovedene u centru američke svemirske agencije NASA u saveznoj državi Virdžiniji, saopštio je Pentagon, prenosi Rojters.

Probe su bile namenjene testiranju tehnologije i sposobnosti prototipova naprednih hipersoničnih sistema u realnom okruženju, dodaje se u saopštenju. Takođe je najavljeno da će mornarica i vojska sprovesti zajednički test letenja hipersonične rakete u fiskalnoj 2022. godini, koja je počela 1. oktobra.

Hipersonično oružje putuje u gornjim slojevima atmosfere sa više od pet puta većom brzinom od zvuka, ili oko 6.200 km/h.

SAD aktivno razvijaju hipersonično oružje kao delo svog konvencionalnog programa od ranih 2000-ih, sa kompanijama kao što su “Lockheed Martin” i “Raytheon Mišiles & Defense”.

Podsetimo, juče su mediji objavili saopštenje Pentagona da je testiranje američkog hipersoničnog oružja obustavljeno jer "buster" raketa koja ubrzava do hipersonične brzine nije radila.

"Eksperimenti i testiranja - uspešni i neuspešni - su srž razvoja kompleksnih, kritično važnih tehnologija poput hipersoničnih", rekao je portparol Pentagona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija