• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji list

01.12.2021

14:51

NATO pred testom, hoće li uslišiti molbu Kijeva?! Ukrajina uputila apel Alijansi - PRIPREMITE EKONOMSKE SANKCIJE ZA MOSKVU!

Vesti

NATO pred testom, hoće li uslišiti molbu Kijeva?! Ukrajina uputila apel Alijansi - PRIPREMITE EKONOMSKE SANKCIJE ZA MOSKVU!

Podeli vest

U sredu je Kijev pozvao NATO da pripremi ekonomske sankcije protiv Rusije i pojača vojnu saradnju s Ukrajinom, dok se ta zemlja pridružila zapadnom savezu u razgovorima o tome kako od ponovnog napada odvratiti Rusiju, koja je rasporedila vojne snage na rusko-ukrajinskoj granici

Ukrajina, koja sad teži da se pridruži EU i NATO, postala je potencijalno žarište između Rusije i Zapada jer su odnosi na najgorem mogućem nivou i to u tri decenije otkako se završio Hladni rat.

- Pozvaćemo saveznike da se pridruže Ukrajini u sastavljanju mera odvraćanja - rekao je novinarima ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji je stigao na razgovore sa svojim kolegama iz NATO u Rigu.

Foto: Reuters

Jens Stoltenberg


NATO bi kao deo tog paketa trebao pripremiti ekonomske sankcije za Rusiju ako - odluči odabrati najgori scenario - izjavio je, dodajući da bi savez takođe trebao podstći vojnu i odbrambenu saradnju s Ukrajinom.

- Uvereni smo da, ako udružimo napore, ako delujemo koordinisano, moći odvratiti predsednika Putina od odabira najgoreg scenarija, a to je vojna operacija - objasnio je Kuleba.

Danski ministar spoljnih poslova Kofod izjavio je novinarima po dolasku na sednicu NATO da će svaka vojna operacija koja bi narušila suverenitet Ukrajine imati teške posledice i da je Danska spremna na "teške" sankcije.

Upozorenje Rusiji

U svojim izjavama ponovio je komentare NATO i SAD, koji su u utorak objavili oštra upozorenja Rusiji da će platiti visoku cenu za svaku novu vojnu agresiju na Ukrajinu.

- Svaka buduća ruska agresija na Ukrajinu imala bi visoku cenu i imala bi ozbiljne političke i ekonomske posedice za Rusiju - rekao je glavni Jens Stoltenberg novinarima nakon prvog dana razgovora 30 saveznika u Rigi.

Foto: AP/Tanjug

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin uzvratio je da će Rusija biti prisiljena delovati ako NATO predvođen Amerikom u Ukrajini postavi projektile koji bi mogli pogoditi Moskvu za nekoliko minuta.

Antoni Blinken rekao je da će u sredu o tom pitanju imati više informacija nakon konsultacija sa saveznicima u NATO.

Foto: AP/Mikhail Klimentyev

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Kuleba je takođe upozorio na belorusko priznanje Krima, nakon što je čelnik te zemlje, bliski saveznik Rusije, Aleksandar Lukašenko, rekao da je Krim legalno ruska teritorija preokrenuvši svoj javni stav, izvestila je novinska agencija RIA.

- Potencijalno belorusko priznanje okupiranog Krima biće tačka s koje nema povratka u našim bilateralnim odnosima, a mi ćemo delovati. Jer za nas Krim nije polje za kompromise - dodao je Kuleba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
CIRKON

pre 2 godine

Hoćemo kapitalizam ali i rešenja iz komunizma.... U feudalizmu i kapitalizmu Krim bio Ruski,... pa u komunizmu od 54-te bio Ukrajinski a onda kada smo se odlučili za liberalni kapitalizam.... hoćemo komunistička rešenja za Krim... Pa to ne može, ko što ne može "i jare i pare". A "Severni tok"..... pa rešenje je toliko jednostavno, da jednostavnije ne može biti.....Treba samo doneti odluku ne kupovati gas od Rusa,... već uzeti tečni gas od amera..... a onda će Rusi pasti na kolena i moliti jer narodi na istoku i jugoistoku još nisu zainteresovani za gas..... Ili jesu? E moji anglosaksonci i franci.... pa dosta ste živeli na grbači drugih plemena, naroda i rasa.....

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija