• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.12.2021

08:12

Pronađene drevne grobnice, u ustima pokojnika uočeno nešto neobično! NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE!

Vesti

Pronađene drevne grobnice, u ustima pokojnika uočeno nešto neobično! NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE!

Podeli vest

Tim Univerziteta Barselone pronašao je u blizini Kaira ostatke muškarca i žene sa zlatnom zlatnom folijom u ustima umesto jezika. Veruje se ostaci potiču iz vremena 26. dinastije i procenjuje se da su stari 2.500 godina

 

Tela muškarca i žene pronađena su u dve odvojene grobnice, u sarkofazima od krečnjaka. Ostaci muškarca su dobro očuvani a njegova grobnica, koja je bila zapečaćena, sadrži nekoliko artefakata uključujući posude za čuvanje organa, skaraveja i pogrebne figurine od fajansa.

Ženski ostaci nisu u dobrom stanju i postoje indikacije da su pljačkaši grobova opljačkali njenu grobnicu.

Muškarčeva lobanja je i dalje dobro očuvana. Njegovo grobno mesto je bilo netaknuto od trenutka kada je zapečaćeno, pa su arheolozi pronašli 402 ušabti figurine od fajansa, male amulete i zelene perle.

 

Grobnice se nalaze jedna naspram druge.

Tim Univerziteta Barselone koji je pronašao grobnice, procenjuje da potiču iz vremena 26. dinastije, preneli su egipatski mediji.

Zlatne folije u ustima

Zlatne foliju koje su pronađene u ustima posmrtnih ostataka su u dobrom stanju i to je česta pojava kod egipatskih mumija - postavljale su se na jezik umrlog kako bi u zagrobnom životu duh preminulog mogao da razgovara sa Ozirisom, bogom podzemnog sveta i sudijom duša onih koji su umrli. Verovalo se da je "zlatni jezik" mogao da prevari Ozirisa i ubedi ga da bude milostiv.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija