• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/the hill

24.12.2021

22:49

AMERIKA MORA DA OTKRIJE STRAŠNU ISTINU UKRAJINI!

Vesti

AMERIKA MORA DA OTKRIJE STRAŠNU ISTINU UKRAJINI!

Podeli vest

Administgracija Džoa Bajdena trebalo bi da stavi do znanja Ukrajini da SAD i NATO nisu spremni da mu priteknu u pomoć u slučaju napada Rusije!

Semjuel Čarap, saradnik neprofitne organizacije Rand kaže da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne dobija prave savete i informacije od zapadnih lidera.

"Oni mu nikako neće preneti ideju da neće braniti Kijev od ruske agresije. Kada bi pomogli Zelenskom da shvati ovu istinu, sve bi se preokrenulo tok!", kaže Čarap.

Iako američki politički analitičari za međunarodna pitanja pozivaju Bajdena da pruži veću podršku Ukrajini i iznese nove pretnje ruskom lideru Vladimitu Putinu, takvi postupci mogu imati suprotne rezultate.

Sa vojne tačke gledišta, Zelenski je u slaboj poziciji. Ruska invazija će doneti katastrofalne posledice njegovoj zemlji, mnogi ljudi će poginuti, a Moskva će, vrlo moguće, jednostavno zauzeti i pripojiti teritorije. Ako ukrajinski predsednik računa na zapadnu podršku i spas, verovatno će biti duboko razočaran. Ono što Ukrajini sada treba jeste iskrenost u vezi sa trenutnom krizom, a ne glasna američka uveravanja, smatra Čarap.

Međutim, kako naglašava direktor Kenan instituta u Međunarodnom centru Vudro Vilson Metju Rojanski, Zelenski je možda toga svestan a i možda "nije uveren u nameru Rusije da izvrši invaziju". Ili je možda spreman da preuzme taj rizik. Odabravši da se bori protiv Putina umesto da mu se preda, Zelenski bi mogao da dobije podršku naroda koju sada nema.

Ipak, Bela kuća mora direktno i nedvosmisleno da kaže da je Zelenski potpuno svestan opasnosti trenutne situacije i verovatne reakcije Sjedinjenih Država u slučaju Putinove akcije. Da li Zelenski želi da rizikuje, na njemu je, ali ne bi trebalo da bude nejasnoća u američkoj poziciji, smatraju eksperti.

Foto: AP photo/fotomontaža

Posle Bajdenovog razgovora sa Putinom, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je predložio da SAD i njihovi evropski saveznici angažuju Moskvu „u široj diskusiji koja obuhvata strateška pitanja, uključujući našu stratešku zabrinutost u vezi sa Ruskom Federacijom i strateške brige Rusije“.

Uostalom, SAD i njihovi saveznici u NATO-u će morati ozbiljno da razmotre uklanjanje pitanja članstva Ukrajine sa dnevnog reda. Strahovi Rusije od proširenja NATO-a mogu biti preterani, ali i realni, i sve dok postoji mogućnost članstva Ukrajine u NATO, stabilnosti u regionu neće biti, a eksplozivni faktor će ostati u odnosima Vašingtona i Moskve.

Ako SAD i NATO nisu spremni da brane Kijev pred aktuelnom ruskom agresijom, malo je verovatno da će se nešto promeniti u budućnosti. S obzirom na potencijal za sukob, postavlja se pitanje da li je Vašington zaista spreman da rizikuje rat sa nuklearnom silom nad zemljom udaljenom hiljadama milja i koja je od malog strateškog značaja za Sjedinjene Države?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija