• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

22.01.2022

15:14

CIRKUS POČINJE, Berluskoni pokrenuo "Operaciju Veverica"!

Vesti

CIRKUS POČINJE, Berluskoni pokrenuo "Operaciju Veverica"!

Podeli vest

Izbori za predsednika Italije održavaju se 24. januara, a na scenu pokušava da stupi osamdestopetogodišnji bivši premijer Silvio Berluskoni, sa posebnom taktikom "operacija Veverica", hvatanjem poslanika na- lični šarm!

Silvio Berluskoni, italijanski biznismen i bivši premijer, odlučio se za otvorenu kampanju u kojoj koristi svoj lični šarm, a koja je nazvana „Operacija Veverica“. Uprkos dugačkoj listi skandala, među kojima su i „bunga-bunga“ žurke, kao i sudskog procesa za poresku prevaru, premijer sa najdužim stažom u italijanskoj istoriji i lider partije „Forca Italija“, Silvio Berluskoni odlučio je da se kandiduje za predsednika.

Iako predsednik Italije ima više ceremonijalna nego stvarna ovlašćenja izbori za ovu funkciju privlače veliku pažnju. Kako italijanske, tako i strane javnosti zbog toga što su svojevrstan šou koji može da potraje mesecima. Odvijaju se u više krugova i ovenčani su velom posebne vrste intrigantnosti, karakteristične za italijansku političku scenu punu moralno upitnih radnji.

Ono što je, sigurno kada se govori o izborima za italijanskog predsednika, jeste činjenica da u 75 godina dugoj istoriji italijanske republike, do sada za predsednika nikada nije izabrana ličnost čije se ime provlačilo u javnosti ili je bila kandidat velikih partija ili koalicija.
 

„Operacija Veverica“ – Berluskoni hvata poslanike na lični šarm

A Berluskoni upravo to i čini – javno je najavio da će se kandidovati i nada se podršci svojih koalicionih partnera iz Italijanske braće i Pokreta „Pet zvezda“. Štaviše, pokrenuo je kampanju pod nazivom „Operacija Veverica“, u kojoj telefonom poziva poslanike italijanskog parlamenta da glasaju za njega. Cilj mu je, kako kaže njegov saradnik Vitorio Sgrabi, da pridobije što više glasova svojim šarmom i glasom, koji prema Sgrabijevim rečima ima zavodljivost kao i glas Frenka Sinatre. Nekoliko poslanika svedočilo je za medije kako je izgledao razgovor sa Berluskonijem.

Tako je Kristijan Romanijelo, bivši poslanik Pokreta „Pet zvezda“, a sada nezavisni, posvedočio da je isprva, kada ga je Sgrabi povezao sa Berslukonijem, pomislio da se radi o nekom od kolega koji imitira bivšeg premijera.

Foto: Tanjug

„Našalio se pozivajući me na „bunga-bunga“ žurku i moram priznati da mi se svideo njegov humor. Nikada ne bih glasao za njega, ali, dok su se svi ostali ponašaju kao snobovi, on poziva poslanike koji su uvek omalovažavani. Bio je to kratak razgovor, trajao je par minuta. Uglavnom je on pričao. Govorio je o Evropi i međunarodnoj situaciji. Ispalio je par šala. Čini se da je u dobroj formi“, rekao je on. 

Žene obučene u kostime časnih sestara i policajki skidale su se za Silvija Berluskonija prilikom njegovih žurki u Milanu, rekla je na suđenju bivšem italijanskom premijeru manekenka Iman Fadil. Jedna od njih je bila Nikol Mineti, bivša zubarka kod koje je Berluskoni nameštao vilicu nakon napada. Govoreći o neuobičajenosti Berluskonijeve kampanje za predsednika Italije, Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu navodi da neuobičajena vremena zahtevaju neuobičajen pristup.

„Berluskoni je čovek koji je, kao i značajan deo italijanskog stanovništva, senior, u godinama kada se uživa penzija. Ali, on je aktivan i već dugo vodi kampanje koje idu na to da uzburkaju duhove, da bude simpatičan u miljeu latinskih zavodnika, bez obzira što ima 85 godina“, objašnjava on.

Romanijelo navodi da je Berluskoni imao neuobičajenu kampanju i na pretprošlim italijanskim parlamentarnim izborima, održanim 2013, kada je sa građanima razgovarao u kafićima i restoranima. Tada se javno žalio kako su mu seksualne moći neznatno opale. A po izjavama koje odudaraju od politički korektnog diskursa bio je poznat i ranije, tako da u tom smislu od Berluskonija ništa ne treba da čudi.

"Prirodno je da su žene srećne kad im se muškaraci udvaraju. Ja nemam puno iskustva sa tim zato što su uvek žene htele mene da zavedu", rekao je Berluskoni gostujući na televiziji Rai Uno.

 

 

 

Najbolji čovek na svetu

Pre nego što je pokrenuo „Operaciju Veverica“, Berluskoni je objavio oglas u svojim novinama „Đornale“ (formalno u vlasništvu njegovog brata) pod naslovom „Ko je Silvio Berluskoni“. U oglasu se navode 22 osobine koje ga karakterišu kao „najboljeg čoveka na svetu“. U tome Janković nalazi i motive za ambiciju bivšeg premijera da se kandiduje.

Pored toga što verovatno želi da stekne imunitet kako bi izbegao sudske procese i da obezbedi budućnost svojoj poslovnoj imperiji, sama Berluskonijeva ličnost podstiče ga na kandidaturu – radi se o neverovatnom narcizmu, kaže on.
 

„To je sigurno nešto što je sam Berluskoni naložio da se napiše, imajući u vidu razne njegove izjave o samom sebi kao izuzetno dobrom čoveku, kao nekome ko pomaže svima, ko je odmah iza Pape kao najhumanija osoba na planeti“, kaže Janković.

Foto: Tanjug

Izbor predsednika Italije počinje 24. decembra i u rukama je 1009 delegata – članova oba doma parlamenta i predstavnika regiona. U istoriji italijanske republike svega dva puta se dogodilo da šef države bude izabran u manje od tri kruga glasanja – radi se o Frančesku Kosigi, koji je predsedničku dužnost vršio između 1985. i 1992, i Karlu Azelju Ćampiju, koji je u palati Kvirinale, nekada kraljevskom dvorcu, a danas predsedničkoj palati, proveo period od 1999. do 2006.

2.500 parnica u karijeri

Italijanski premijer je nedavno otkrio da je bio umešan u dve hiljade i petsto parnica tokom svoje duge i kontroverzne karijere. Berluskoni nema običaj da se pojavljuje lično na suđenjima, već ostavlja svojim advokatima da ga brane od optužbi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija