• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

23.01.2022

08:23

Amerika ODGOVORILA Kini! Dve zemlje međusobno OTKAZUJU LETOVE... Odluka će ostaviti POSLEDICE!

AP/Photo

Vesti

Amerika ODGOVORILA Kini! Dve zemlje međusobno OTKAZUJU LETOVE... Odluka će ostaviti POSLEDICE!

Podeli vest

Američka Vlada saopštila je da će suspendovati 44 leta za Kinu iz SAD, koje sprovode četiri kineske kompanije, kao odgovor na isti potez Pekinga, a kao razlog navode zabrinutost zbog kovida

Otkazivanje letova iz SAD ka Kini počinje 30. januara letom Los Anđeles-Šijamen i trajaće do 29. marta.

Odlukom će biti pogođene kompanije Šijamen, Er Čajna, Čajna sadern erlajns i Čajna ister erlanjs, prenosi Glas Amerike (VOA).

Od 31. decembra kineske vlasti suspendovale su desetine letova američkih kompanija Junajted erlajnsa, Ameriken erlajnsa i Delte, zbog toga što su putnici bili pozitivni na kovid.

Liu Pengju, portparol kineske ambasade u SAD, rekao je da je politika za ulazak u Kinu "ista za kineske i strane državljane, da je otvorena i trasnparentna".

On je potez SAD nazvao "veoma nerazumnim".

- Apelujemo da SAD prestanu sa remećenjem normalnog avio- saobraćaja kineskih avio-kompanija - rekao je Liu.

Udruženje koje predstavlja tri oštećene američke avio-kompanije saopštilo je da podržava odluku SAD da obezbede jednak tretman američkih kompanija na kineskom tržištu.

Foto: AP/Photo



Sekretarijat za saobraćaj najavio je da će biti preduzete dodatne mere ako Kina krene da otkazuje još letova.

Inače je broj otkazanih američkih letova za Kinu porastao od decembra, zbog velikog broja zaraženih omikronom u SAD, navodi VOA.

Peking i Vašington se spore oko avio-saobraćaja od početka pandemije.

Prošle godine je Sekretarijat za saobraćaj dozvolio samo jedan let nedeljno i to 40 odsto popunjen, pošto je Peking prethodno uveo istu meru za američke kompanije.

Pre najnovijeg otkazivanja, tri američke i četiri kineske avio-kompanije letele su oko 20 puta nedeljno između zemalja, a pre pandemije imale su oko 100 letova nedeljno, dodaje VOA.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!
Partizan

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!

Bio sam srećan i zadovoljan dok sam bio u klubu sa generalnim sekretarom Gordanom Petrićem, sportskim direktorom Ivanom Tomićem, potpredsednikom Batom Mirkovićem. Mi smo ista generacija i smatrali smo Partizan našim, a onda su nam objasnili da nije naš nego njihov. Pa smo rekli – kad je vaš, vodite ga, a mi ćemo se baviti nekim drugim stvarima, kaže Slaviša Jokanović (55), proslavljeni fudbaler crno-belih.

04.05.2024

12:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija