• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

28.01.2022

18:43

(FOTO/VIDEO) OBJAVLJEN SNIMAK UDARA AMERIČKOG F-35C Gruva ispod Južnog mora! Kina Vašingtonu: Vaš avion nas ne zanima... ali JEDNA STVAR JE ČUDNA

printscreen Twitter

Vesti

(FOTO/VIDEO) OBJAVLJEN SNIMAK UDARA AMERIČKOG F-35C Gruva ispod Južnog mora! Kina Vašingtonu: Vaš avion nas ne zanima... ali JEDNA STVAR JE ČUDNA

Podeli vest

Dok se ceo svet bavi Ukrajinom i time hoće li biti rata lili neće, na drugoj strani sveta dve super sile se po svemu sudeći kako se prati svetski mediji takmiče u tome ko će pre do olupine lovca F-35C koji je nedavno prilikom sletanja na američki nosač aviona USS Karl Vilson pao u Južnokinesko more

Krajem novembra 2021. imali smo sličan incident kada se britanski F-35B prilikom poletanja srušio u Mediteran. Britanski mediji su tad na naslovnim stranama pisali o padu F-35B i poteri koja je u toku, gde Britanci jure, da pre Rusa i njihovih podmornica lociraju olupinu. Naravno filmski scenario iz filma "Lov na crveni oktobar" nije se ni desio. A onda stigla je vest sa pacifika da se čuveni stelt lovac srušio u mora za vreme rutinske operacije.

Lovac F-35C Lightning II US Navy srušio se blizu severozapadne obale Filipina. Navnodno nesreća se dogodila zbog zbog greške pilota prilikom sletanja na USS Carl Vinson (CVN-70) nosač aviona, zbog čega je mornarička esakdrila VFA-147 Argonauti završila na samo osam lovaca 5. generacije.

Inače ova letelica je vredna 100 miliona dolara, a izveštaj kaže da je avion prilikom sletanja zbog greše pilota zakačio palubu nosača aviona deplasmana od 100.000 tona, a zatim pao u vodu. Pilot se tom prilikom katapultirao, saopštila je američka mornarica. Tom prilikom pilot F-35 je povređen kao i šestorica mornara koji su se zatekli na palubi broda.

Međutim, vest je ubrzo osvanula na naslovnim stranama svetskih medija, kada je saopšteno da je navodno kineska mornarica krenula u lov za olupinom lovca 5. generacije. Internet je zapljusnula slika aviona u moru, kao i daj načinjena odmah posle udesa.

"Procenjeno je da su video i fotografije, koje su mediji preneli snimljeni na brodu USS Carl Vinson pre udesa i posle", saopštila je službenica za odnose sa javnošću Sedme flote Hejli Sims. Objavljena fotografija prikazuje ponos američke avijacije i mornarice kako pluta morem, gde pilotska kabina nema poklopac i nedostaje sedište za izbacivanje.

Snimak koji pogodi društvene mreže prikazuje trenutak sletanja ovog lovca na nosač aviona kao i trenutak, kad je zakačio palubu.

Mornarica tvrdi da šteta na nosaču aviona je minimalna i da se letne operacije nastavljaju rutiski. Dok piloti nastalvjaju obuku, američka mornarica pokrenula je operaciju da se olupina letelice izvuče iz dubine mora.

Analitičari, koji se oglašavaju kažu da bi podizanje olupine bila veoma složena operacija i da će biti verovatno nadgledana od strane Kine u svim segmentima, jer, vlasti u Pekingu smatraju skoro celo Južno kinesko more, koje ima površinu od 1,3 miliona kvadratnih milja kao svoju interesnu teritoriju.

S druge strane oglasili su se i Kinezi. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da su svesni da se američki lovac srušio u Južnom kineskom moru, ali da oni nemaju nikakv interes da jure olupinu, a onda su poručili Vašingtonu:

„Savetujemo (SAD) im da više doprinose regionalnom miru i stabilnosti, umesto da pokazuju silu na svakom koraku u (Južnom kineskom moru)“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, prenosi CNN.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija