• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

07.02.2022

23:21

PUTIN I MAKRON PET SATI "OČI U OČI", SVET JE ČEKAO EPILOG KAO... Ono što je lider Rusije rekao posle sastanka ZALEDILO JE NATO!

Vesti

PUTIN I MAKRON PET SATI "OČI U OČI", SVET JE ČEKAO EPILOG KAO... Ono što je lider Rusije rekao posle sastanka ZALEDILO JE NATO!

Podeli vest

Ruski i Francuski predsednik, Vladimir Putin i Emanuel Makron, završili su razgovor u Moskvi koji je trajao nešto više od pet sati

Putin je na konferenciji za novinare sa francuskim kolegom rekao da je u razgovoru, pored ostalog, bilo reči o bezbednosnim garancijama koje je Rusija tražila od SAD i NATO.

Primetio je da je u strategiji NATO-a "Rusija označena kao neprijatelj", prenosi RIA Novosti.

On je optužio Kijev da ignoriše sve prilike za mirno rešenje u Donbasu.

Rusiju i dalje pokušavaju da umire argumentacijom da je NATO čisto odbrambeni savez, ali su se građani mnogih zemalja na sopstvenoj koži uverili koliko je to tačno, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije posle razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

- Želim da napomenem da oni još uvek pokušavaju da umire Rusiju argumentima da je NATO mirna i čisto odbrambena organizacija, čisto odbrambeni savez. Koliko je to tačno, uverili su se građani mnogih država iz sopstvenog iskustva - rekao je on.

To su Irak, Libija, Avganistan, a i velika vojna operacija protiv Beograda bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, koja je daleko od onoga što bi miroljubiva organizacija mogla da izvede, podsetio je ruski lider.

DONBAS NA NOGAMA! RAT MOŽE DA POČNE SVAKOG TRENUTKA! Pušilin jasan, zvaćemo Putina u pomoć, sami protiv Kijeva i NATO ne možemo...

On je podsetio da je Rusija u vojnoj strategiji Alijanse označena kao protivnik.

- Između ostalog, ne možemo da zanemarimo ovo: u vojnoj strategiji NATO-a iz 2019. godine Rusija je direktno nazvana glavnom bezbednosnom pretnjom i protivnikom. NATO nas je označio kao protivnika. Pri čemu je primakao svoju vojnu infrastrukturu sve do naših granica. NATO i njegove države-članice smatraju da je ispravno da nas ponešto nauče o tome gde i kako treba da raspoređujemo oružane snage i smatraju da je moguće zahtevati da se ne izvode planirani manevri i vežbe. A premeštanje naših trupa na našoj teritoriji predstavljaju se kao pretnja ruske invazije, u ovom slučaju, na Ukrajinu - naglasio je Putin.

- Navodno opasnost osećaju i baltičke zemlje i druge države - naši susedi. Na osnovu čega, nije baš jasno. U svakom slučaju, to se koristi kao teza u cilju izgradnje neprijateljske politike prema Rusiji - konstatovao je Putin.

Ignorisane zabrinutosti Rusije

On je dodao da su glavne zabrinutosti Rusije koje su navedene u predlozima za bezbednosne garancije ignorisane.

- Tokom razgovora nastavili smo da razmenjujemo mišljenja o ruskim predlozima upućenim SAD i NATO-u o obezbeđivanju dugoročnih pravnih garancija bezbednosti - rekao je Putin i nabrojao zabrinutosti Moskve u ovoj oblasti.

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

Prema njegovim rečima, „centralne zabrinutosti su, nažalost, ignorisane u odgovorima dobijenim 26. januara od SAD i NATO.

Kijev ruši Minske sporazume

Govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, Putin je naveo da je Kijev krenuo putem demontaže Minskih sporazuma.

- Po mom mišljenju, svima je očigledno da su sadašnje vlasti u Kijevu krenule putem demontaže Minskih sporazuma. Nema napretka u takvim fundamentalnim pitanjima kao što su ustavna reforma, amnestija, lokalni izbori, pravni aspekti posebnog statusa Donbasa. Još uvek nije uneta u ukrajinsko zakonodavstvo dobro poznata, barem za stručnjake, Štajnmajerova formula - ocenio je Putin.

SVAŠTA! BAJDEN TRAŽI OD KINE DA PODRŽI AMERIČKE SANKCIJE RUSIJI I PUTINU - U PROTIVNOM?! Može li nešto besmislenije, Vašington je ovaj put...

Prema njegovim rečima, Kijev nastavlja da ignoriše „sve mogućnosti za mirnu obnovu teritorijalnog integriteta zemlje kroz direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom".

Ruski predsednik uveren je da pri rešavanju situacije u Ukrajini nema alternative Minskim sporazumima.

- Što se tiče Minskih sporazuma, da li su živi, da li imaju neku perspektivu ili ne, smatram da jednostavno nema druge alternative - naglasio je Putin.

Putin je skrenuo pažnju na dvosmislen stav kijevskih vlasti koje „ponekad kažu da će poštovati (sporazume), ponekad kažu da će to uništiti njihovu zemlju. Aktuelni predsednik (Ukrajine Vladimir Zelenski) nedavno je izjavio da mu se ne sviđa nijedna tačka iz tih Minskih sporazuma. Pa sviđalo se njemu ili ne, to je - što je. Moraju se realizovati, drugačije se ne može".

On je dodao da se sa francuskim kolegom dogovorio da se čuju nakon Makronove posete Kijevu. Kako je naveo, nekoliko Makronovih ideja u potpunosti mogu da budu osnova za dalje zajedničke korake u Ukrajini.

Politički azil za Porošenka

Ruski predsednik potvrdio je da je obećao da će dati politički azil bivšem predsedniku Ukrajine Petru Porošenku.

- Svojevremeno, dok je gospodin Porošenko još bio predsednik Ukrajine, rekao sam mu da ako bude imao bilo kakvih poteškoća u budućnosti, Rusija je spremna da mu pruži politički azil. On je tada mnogo ironisao po tom pitanju. Danas želim da potvrdim svoje predlog, uprkos našim ozbiljnim razlikama po pitanju rešenja situacije u Donbasu - istakao je Putin.

- Verujem da je on napravio mnogo grešaka u tom pravcu. Ali ipak, njegov progon kao državnog zločinca, po mom mišljenju, predstavlja preteranu težnju za uspehom sadašnjeg rukovodstva. Spremni smo da damo azil u Rusiji ljudima poput gospodina Porošenka - dodao je on.

Foto: AP PHOTO

Putin je na početku svog obraćanja naveo da je sastanak sa Makronom protekao poslovno, bio je informativan i koristan.

On je rekao da Rusija i Francuska nameravaju da nastave obostrano korisnu saradnju u privredi, politici, kulturnoj i humanitarnoj oblasti. Prema rečima šefa ruske države, na sastanku nisu zanemarena aktuelna pitanja bilateralnih odnosa, pre svega ona koja se odnose na ekonomsku saradnju.

SRBIJA, TO ČEKA! LAVROV SE UKLJUČUJE U PREGOVORE OKO KOSOVA!? Za Albance i Zapad ovo je najgori scenario - SVE, SAMO TO NE!

Do posete francuskog lidera dolazi u atmosferi optužbi Zapada na račun Rusije da namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu zbog čega je, kako tvrde zapadni mediji i političari, na granici koncentrisala veliki broj vojnika. Zvanična Moskva je nebrojeno puta demantovala te optužbe, ističući da su potpuno neosnovane i da predstavljaju izgovor NATO-u da razmešta dodatnu vojnu tehniku i ljudstvo u blizini ruskih granica.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija