• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.02.2022

19:26

ŠEF NATO: Kao da ne vidimo masivnu rusku vojsku spremnu za napad od Krima do Belorusije - NIJE KASNO DA RUSIJA ODSTUPI!

Tanjug

Vesti

ŠEF NATO: Kao da ne vidimo masivnu rusku vojsku spremnu za napad od Krima do Belorusije - NIJE KASNO DA RUSIJA ODSTUPI!

Podeli vest

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, kaže da su ministri odbrana zemalja članica Alijanse na danšsnjem štanku u Briselu razmatrali "najozbiljniju bezbednosnu krizu" u Evropi u poslednjim decenijama praćenu "najvećom koncentracijom ruskih vojnih snaga u Evropi" od kraja Hladnog rata

"Saveznici su pozdravili sve diplomstke napore, a ima sigala i iz Moskve da žele da nastave putem diplomatije. Istovremeno, do ovog trenutka, nismo videli znake deeskalacije na terenu. Nema povalčenja trupa niti naoružanja. Umesto toga vidimo masivne ruske vojne snage spremne za napad, visoko osposobljenje, od Krima do Belorusije", izjavio je Stoltenberg.

On je dodao i da NATO može da dokaže da Rusija nije povukla trupe sa ukrajinskih granica pomoću satelitskih snimaka.

"Obaveštajne podatke kojima raspolažemo potvrđuju i satelitski snimci koji su načinjeni pomoću komercijalnih satelita", rekao je on novinarima.

Nakon prvog dela sastanka minsitara obrane zemalja članica NATO, Jens Stoltenberg je ponovio da su članice Alijanse od pocetka jasno stavile do znanja Rusiji da će svaka dalja agresija na Ukrajinu imati veliku cenu.

On dodaje da je NATO sve vreme spreman na dijalog i poručujue da nije kasno da Rusija odstupi od ivice konflikta i izabere put mira.

Stoltenberg navodi da je NATO poslao konkretne pisane predloge Rusiji o transprentnosti, kontroli rizika i naoružanja, ali da danas nije dobio odgovor.

Stoltenberg je nakon debate o ukrajinskoj krizi rekao i da Alijansa neće odstupati od svojih ključnih principa kao što su pravo svake nacije da izabere svoj put i spremnosti da zaštiti i odbrani sve članice.

Foto: Reuters


On je najvio jačanje odbrambenih sposobnosti NATO i poručio da Alijansa "nije pretnja Rusiji".

"Ministri su se dogovorili da razvijaju opcije za dalje jačanje sposobnosti NATO u odvraćanju i odbrani, uključujući moguće uspostavljanje novih borbenih jedinica u Centralnoj, Istočnoj i Severoistočnoj Evropi, koje bi bile pod rukovodstavom Francukse u Rumuniji. U pitanju su odbrambeni koraci. NATO nije pretanja Rusiji", nagalasio je Stoltenberg u Briselu.

Generalni sekretar NATO ocenjuje da se "ne zna šta će se dogoditi u Ukrajini", ali da je "jasno da se suočavaomo sa krizom u evropskoj bezbednosti".

"Moskva je jasno stavila do znanja da je spremna da pod znak pitanja stavi fundamentalne principe na kojima je zasnovana naša bezbednost u poslednjim decenijama. Ona to čini koristeći snagu. Žao mi je sto moram da kažem, ali to je nova normalnost u Evropi", zaključio je Stoltenberg.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 2 godine

JA VEĆE BUDALE OD AMERA NISAM VIDEO. PA RUSI NA SVOJOJ TERITORIJI MOGU DA RASPOREĐUJU VOJSKU KAKO HOĆE. ŠTA VI IMATE SA TIM? VI VAŠU RASPOREĐUJETE U SVAKU ZEMLJU KOJA SE GRANIČI SA RUSIJOM I TO JE U REDU. VI STE BRE BUDALE.

SRBOLJUB RUSOLJUB

pre 2 godine

ALI PRVO ĆE NATO MORATI MALOM DA ODJEBE, NE MALO MALO VIŠE, POSLEDICE SU POZNATE!!!

petar

pre 2 godine

Ma kako da ne . Odstupiće i rasformiraće vojsku kao Srbija A VI SAMO DA UŠETATE U MOSKVU. SMRADOVI.

sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija