• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

22.02.2022

08:59

OTKRIVENO ŠTA PIŠE U KLJUČNOM ČLANU 5 PUTINOVOG SPORAZUMA? Ruska vojska preti da postane jača nego sada, Kremlj već izdao naređenje!

Vesti

OTKRIVENO ŠTA PIŠE U KLJUČNOM ČLANU 5 PUTINOVOG SPORAZUMA? Ruska vojska preti da postane jača nego sada, Kremlj već izdao naređenje!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je priznao nezavisnost samoproglašenih država - Luganske i Donjecke Narodne Republike kao suverenih nacija, a zatim je naredio oružanim snagama da se pobrinu za očuvanje mira u Narodnoj republici Donjeck i Narodnoj republici Lugansk, a u skladu sa ukazom koji je potpisao

Na ovu odluku žestoko su reagovale zapadne sile, a pominju se i ekonomske i druge sankcije Moskvi zbog ovog poteza.

Uz priznanje nezavisnosti, između Rusije i Luganske i Donjecke republike biće potpisani sporazumi o prijateljstvu i saradnji, a ruska Duma je u ponedeljak objavila nacrte ovih dokumenata, u kojima se predviđa "zajednička odbrana protiv spoljnog agresora i pravo da se koristi vojna infrastruktura druge države potpisnice sporazuma", između ostalog, prenosi Russia Today.

Od posebnog interesa je član 5 sporazuma, koji daje stranama potpisnicama pravo da "grade i poboljšavaju vojnu infrastrukturu, baze i druge objekte na svojim teritorijama". Kremlj je već naredio ruskim trupama da se stacioniraju na teritorijama Luganske i Donjecke republike kao "mirotvorci", dok čekaju formalni sporazum o vojnoj saradnji.

Član 6 zabranjuje državama potpisnicama sporazuma da "uđu u bilo kakve blokove ili saveze koji su suprotstavljeni nekoj od potpisnica", i zabranjuje korišćenje teritorije potpisnica za vršenje vojnih operacija protiv druge strane sporazuma.

U članu 11 se omogućava slobodno kretanje građana između dve potpisnice, i obavezuju se i Rusija i Luganska i Donjecka republika da "razvijaju i implementiraju niz mera kojim se reguliše ulazno-izlazni režim sa svojih teritorija ili trećih zemalja".

Foto: Reuters

Član 13 obavezuje potpisnice da štite "etničke, jezičke kulturne i religiozne identitete nacionalnih manjina na svojim teritorijama i da stvaraju uslove da se ovi identiteti čuvaju i razvijaju", dok im se garantuju individualna i kolektivna manjinska prava, i garantuje da neće biti pokušaja da se asimiluju protiv svoje volje.

Donjeck i Lugansk su proglasili nezavisnost od Ukrajine 2014. godine, posle prevrata u kojem je smenjena vlast u Kijevu. Tada su tražili priznanje od Rusije, ali je Moskva odbila, uz obrazloženje da je njihov konflikt "unutrašnja stvar Ukrajine".

Rusija se pridružila Francuskoj i Nemačkoj u takozvanom Normandijskom formatu, kako bi posredovala primirje između pobunjenika i Kijeva u Minsku 2014-2015. godine. 

Sve o situaciji u Donbasu pratite na našem blogu UŽIVO OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija