• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

23.02.2022

10:33

"JUŽMAŠ" PRVA META INVAZIJE RUSIJE NA UKRAJINU? Putin dao jasan signal mogućeg NAPADA, kuva kriza na istoku!

Tanjug/AP

Vesti

"JUŽMAŠ" PRVA META INVAZIJE RUSIJE NA UKRAJINU? Putin dao jasan signal mogućeg NAPADA, kuva kriza na istoku!

Podeli vest

Naš diplomata Draško Aćimović smatra da bi eventualna ruska invazija Ukrajine mogla da počne preko Dnjepropetrovska gde se nalazi nekadašnji kompleks za proizvodnju balističkih projektila "Južmaš"

Aćimoić smatra da će Moskva izvesno reagovati na nove sankcije koje je uveo Zapad nakon priznanja Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike i ulaska ruskih snaga u te odmetnute ukrajinske regione.

- Juče je zaista bilo bolno kad je (britanski premijer) Boris Džonson najavio sankcije jer se zna ko je Rotenberg i ko su te banke. Ti ljudi su najbliži prijatelji predsednika Vladimira Putina i ako vam neko napadne najbližeg prijatelja možete očekivati sve - rekao je Aćimović.

Aćimović očekuje da će sankcije izazvati kontrareakciju i da će poskupeti gas i ugalj širom sveta.

- Samo Ukrajina je u 15 sirovina najjača na svetu, a da ne govorimo o Rusiji. Tu nisu samo gas i nafta. Tu su i ostale sirovine u kojima su Rusija i Ukrajina vodeće u svetu. Sad zamislite da sve to poskupi. To izaziva jedan katastrofalan put za Evropu i ono čega se najviše moramo bojati, a to je veoma često spominjanje Jugoslavije, KiM i BiH - dodao je Aćimović.

Karijerni diplomata se osvrnuo na govor ruskog predsednika Vladimira Putina nakon priznanja odmetnutih ukrajinskih regiona Luganska i Donjecka kao nezavisnih država. Aćimović naglašava da je Putin više puta pomenuo kompleks "Juzmaš" koji se nalazi kod Dnjepropetrovska na istoku Ukrajine.

- Ako pažljivije poslušate govor Vladimira Putina videćete da je dao dva vrlo jasna signala mogućih puteva. Napomenuo je Južmaš, a to je jedan ogromna firma iz bivšeg SSSR koja je proizvodila rakete. Dva puta je spomenuo da Ukrajina može reaktivirati proizvodnju raketa - rekao je diplomata.

Foto: Tanjug/AP

Američka javnost protiv rata sa Rusijom Šef predsedništva Republike Srbije u SAD Obrad Kesić osvrnuo se na reakciju američkog predsednika Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena.

- Jednostavno postoji konsenzus u velikoj meri jer za američku administraciju ovo predstavlja invaziju od strane Rusije na Ukrajinu. Prošlo je pola dana od Bajdenove izjave i republikanci su već krenuli da napadaju predsednika. Znamo da već nekoliko nedelja najavljuju da će Rusija napasti Ukrajinu. Pričali su da pripremaju veliku vojsku i da će to biti jedan veliki napad. Na neki način ovaj potez od strane Putina je iznenadio administraciju i trebalo im je jedno pola dana da bi se snašli i znali kako da reaguju - rekao je Kesić u uključenju u Jutarnji program na Kurir televiziji. Kesić je naglasio da američka javnost ne podržava vojni sukob sa Rusijom.

- Bajden je svestan da ankete pokazuju da bi samo 20 odsto stanovništva prihvatilo rat i jednostavno je rekao da Amerika ne planira da ratuje protiv Rusije. Potrajalo je dok su se dogovorili u administraciji, ali je reakcija bila očekivana. Videli smo onaj klasičan američki odgovor, a to su ekonomske sankcije koje su usmerene prema pojedincima i bankama, ali i prema sportskim timovima - dodao je Kesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija