• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

23.02.2022

12:44

ŠOK PRED OČIMA SVETA, SVI POKUŠAVAJU DA SHVATE BAJDENOVU STRATEGIJU! Da li je ovo najjača karta na koju je odigrao? AMERIČKI PREDSEDNIK ISPAO BAŠ SMEŠAN!

Reuters

Vesti

ŠOK PRED OČIMA SVETA, SVI POKUŠAVAJU DA SHVATE BAJDENOVU STRATEGIJU! Da li je ovo najjača karta na koju je odigrao? AMERIČKI PREDSEDNIK ISPAO BAŠ SMEŠAN!

Podeli vest

Kriza oko Ukrajine eskalirala je u ponedeljak kada je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da prizna kao nezavisne samoproklamovane teritorije na istoku Ukrajine

Numerolozi su verovatno fascinirani činjenicom da je predsednik SAD Džo Bajden svoje obraćanje naciji, tokom kojeg je govorio o problemu u Ukrajini, započeo 22.2.2022. u 2:22 popodne. Ipak, američki predsednik je više bio zabrinut svojim kalkulacijama - ekonomske i političke cene ako preoštro ili preblago odgovori na ruske provokacije.

Bajden je verovatno mislio da će ga svet pamtiti kao predsednika iz pandemije, međutim, zatekao se u nezavidnom položaju. Komanduje "arsenalom demokratije" u nečemu što mnogi nazivaju najvećim mogućim oružanim sukobom u Evropi još od Drugog svetskog rata.

Kriza oko Ukrajine eskalirala je u ponedeljak kada je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da prizna kao nezavisne samoproklamovane teritorije na istoku Ukrajine.

- Šta, za ime gospodnje, Putin misli da mu daje za pravo da proglašava nove takozvane zemlje na teritoriji koja pripada njegovim susedima? Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog prava i zahteva čvrst odgovor međunarodne zajednice - rekao je Bajden na jučerašnjoj konferenciji.

Ali odgovor na Putinove poteze koji je dao nije išao onoliko daleko koliko bi neki u Vašingtonu želeli. Naišao je na opreznu podršku demokrata i nije uspeo da zadovolji republikance koji optužuju Bajdena za "umirenje". Bio je to pucanj preko Putinove glave, ali i delo administracije koja pokušava da zadrži nešto municije u svom šaržeru.

Foto: Tanjug/AP

Bajden je najavio sankcije koje će se odraziti na rusku investicionu i rusku vojnu banku, kao i na državni dug zemlje i pet ruskih oligarha i njihove porodice.

- Poenta je da ti ljudi dele koruptivne dobitke politike Kremlja i trebalo bi da dele i bol - rekao je Bajden.

Kako je naveo predsednik SAD, ovi oligarsi, koji žive na visokoj nozi u Londonu i drugde, predstavljaju potencijalnu Putinu Ahilovu petu.

- Mislim da on zavisi od dobrih odnosa sa velikim lopovskim oligarsima, jer ako su se svi urotili da ga poraze, on bi morao mnogo da ubija i oni bi to predvideli. Ceo njegov svet postaje prilično poljuljan. To je njegova slaba tačka: pritisak na oligarhe - rekao je prošle nedelje za Guardian Šeldon Vajthaus, demokratski senator.

Za sada Bajden je Rusiji zapretio novim sankcijama ako Rusija "nastavi sa agresijom".

Moglo bi se reći da sankcije gube svoju moć odvraćanja ako se uvedu prebrzo: ako je neko kažnjen za nešto što još nije uradio, mogao bi to ipak da učini. Ali s obzirom na to da se prozor za diplomatiju brzo zatvara, uskoro bi moglo da bude prekasno da taktika odvraćanja ima nekog efekta.

Odgovor Vašingtona nije zaboleo koliko odgovor Evropske unije. Nije privukao toliko pažnje kao odluka Nemačke da zaustavi proces sertifikacije Severnog toka 2.

SAD nisu odvojile Rusiju od bankarskog sistema Svift, niti su nametnule kontrolu izvoza, što bi odseklo ruske firme od ključne visokotehnološke opreme i softvera.

Foto: Tanjug/AP

Bob Menendez, demokrata koji predsedava komitetom za spoljne poslove u Senatu, rekao je za mrežu MSNBC da je to „dobra prva tura sankcija, ali da to ne može biti kraj“.

Republikancima, koji su bili manje oportunisti nego obično kada su dobacivali Bajdenu oko Ukrajine, možda osećajući da to pitanje ne animira njihovu bazu, možda sada ponestaje strpljenja sa njegovom rešenošću da izbegne taktiku "previše, a prerano".

Kevin Makarti i drugi republikanski lideri u Predstavničkom domu saopštili su juče da je "Bajden dosledno birao "umirenje" i njegov oštar razgovor o Rusiji nikada nije bio praćen snažnom akcijom.

- Pomoć je išla presporo, protivvazdušni i protivbrodski kapaciteti nikada nisu direktno obezbeđeni, sankcije pre invazije srazmerne agresiji koju je Putin već počinio nikada nisu uvedene, a sankcije Severnom toku 2 su ukinute - naveli su republikanci.

Mič Mekonel, vođa republikanske manjine u Senatu, oživeo je priču o haotičnom povlačenju iz Avganistana.

- Ne verujem da bi Vladimir Putin imao nekoliko stotina hiljada vojnika na granici Ukrajine da se nismo naglo povukli iz Avganistana prošlog avgusta, ali tu smo. Traže se znaci slabosti - rekao je Mekonel za medije.

Debakl u Avganistanu ubrzao je pad Bajdenovog rejtinga od kojeg se još nije oporavio. Ali izgleda da je iz tog neuspeha izvukao pouke sa politikom radikalne transparentnosti u vezi sa obaveštajnim podacima, bliskom koordinacijom sa saveznicima i upozorenjima Amerikancima da neće biti operacije spasavanja u Ukrajini.

Sve to mu je omogućilo da igra ulogu globalnog državnika i iskusne spoljnopolitičke ruke. To je dalo neočekivani podsticaj Bajdenovom obećanju da će ponovo ujediniti NATO nakon sumnji i nereda tokom godina Donalda Trampa.

Ali on bi mogao da pretrpi dalje udare u zemlji ako kriza dovede da cene gasa nastave da skaču.

- Odbrana slobode imaće troškove i za nas, ovde kod kuće. Moramo da budemo iskreni u vezi sa tim - poručio je Bajden.

Iskrenost, međutim, možda neće biti dovoljna da pridobije rasejano i podeljeno biračko telo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEKO IZ MASE

pre 2 godine

За оне који се држе "Северног тока-2" као пијан плота. "Северни ток-2" се већ отплатио кроз огромне разлике у цени гаса протеклих месеци. Геополитика је чудна ствар. Европљани, а и неки у Србији и околини никако да схвате да су све мање битни као купци за Руски гас. Русија ће да их "музе" докле буде потребно, а онда се окреће незаситом тржишту Кине, Индије, Пакистана, Вијетнама, Кореје (и Северне и Јужне) и Индонезије, чије економије крупним корацима грабе ка просперитету (они се не обазиру много на "људска права", "демократију" и "једнакост полова", англосаксонске шарене лаже). Свима побројаним државама треба Руски гас и нафта, за развој индустријске производње, грејање, производњу електричне енергије... Европа ће се удавити у сопственом смећу, увозећи "крш" из набројаних земаља и то путем кроз Северним ледени океан (видели смо летос да Суецки канал може да блокира и једна баржа и направи штету у милијардама еврића), који контролише Русија, све до Данске (Норвешка и Шведска се ту питају колико и Србија). "Давили" су стручњаци из ЕУ забраном извоза пољопривредних производа (све ГМО) у Русију, а Руси и поред короне 2020. године од извоза хране зарадили 37 милијарди еврића, а 2021. године само до септембра, 25 милијарди еврића. "Успешно дављење" нема шта?! Е, сада су "паметњаковићи" из Брисела (као и ови наши "паметни") смислили нови генијални систем "дављења" (који је овај "звучњак" само преточио у текст, чиме је доказао да ЕУ незаустављиво срља у прогрес) који ће Русији донети милијарде, а Европи Бог свети зна шта!

Aca

pre 2 godine

Ko je vama dozvolio ili kovas je proglasio da vi mozete menjati granice fasisti!

master

pre 2 godine

Putin proglasava deo susedne zemlje kao drzavu, a kao ste vi,i ko je vama dao za pravo da proglasite Kosovo drzavom, ipak si ti ostario i zaboravio.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija