• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Beta

01.03.2022

16:04

PUTIN - TO JE ČOVEK KOJI JE U TRENUTKU UJEDINIO EVROPU! Britanci će da odelepe - ovako se veliča ruski lider i njegova strategija rata u Ukrajini unutar njihovih krugova...

Vesti

PUTIN - TO JE ČOVEK KOJI JE U TRENUTKU UJEDINIO EVROPU! Britanci će da odelepe - ovako se veliča ruski lider i njegova strategija rata u Ukrajini unutar njihovih krugova...

Podeli vest

Ukrajinska kriza ujedinila je Evropu i naterala njene lidere da preuzmu odgovornost koju su izbegavali, a najvažnije je to što je odlučila da postane vojna sila, ocenjuje bivši britanski ministar za Evropu Denis Mekšejn, a prenosi Beta

- Niko nije mogao ni da zamisli pre nedelju dana kada je Vladimir Putin počeo invaziju na evropsku demokratiju, Ukrajinu, da će za samo nekoliko dana doći do revolucionarne promene neviđene u Evropi od dana boljševičkih revolucija 1917. Ukratko, Putin je ujedinio Evropu kao nikada pre - napisao je Mekšejn u autorskom tekstu za portal EU Observer.

- Svedoci smo nastajanja EU kao vojne sile. Gledamo kako Finska i Švedska razmatraju pridruživanje NATO-u, čime bi se preokrenula višedecenijska politika nepristupanja toj alijansi - navodi Mekšejn.

On dodaje da Nemačka povećava ulaganja u odbranu za 100 milijardi evra, i to uz podršku Zelenih i Slobodnih demokrata.

- Videli smo da Mađarska, Putinova marionetska država u EU, raskida sa svojim gospodarom i glasa sa drugim evropskim demokratijama - piše Mekšejn.

Takođe ukazuje da Evropa, od Irske do Poljske, otvara svoje granice za izbeglice iz Ukrajine, nakon više godina tokom kojih je "zatvarala ili pokušala da zatvori svoja vrata za strance". Čak je i neutralna Švajcarska, dodaje, stala uz EU da poremeti Putinovo finansiranje invazije na Ukrajinu.

Podsećajući da je poljski predsednik pozvao na ubrzanje procesa pristupanja Ukrajine u EU, Mekšejn ocenjuje da bi za Putina mnogo veći izazov bio da na svojim granicama ima demokratiju zasnovanu na evropskim vrednostima nego da Ukrajina postane članica NATO.

- Teško je znati gde stati dok ova kopernikanska revolucija u onome šta Evropa jeste i šta može i mora da uradi pušta korene" - piše Mekšejn i dodaje da kada se kriza završi Brisel mora da podigne spomenik Vladimiru Putinu kao "čoveku koji je probudio Evropu iz dugog sna pošto su njeni lideri odlučili da preuzmu odgovornosti koje su dugo izbegavali.

Najvažnija odluka je, ocenjuje Mekšejn, to što je Evropa odlučila da postane vojna sila.

Evropska komisija je saopštila da će kupiti i poslati oružje u Ukrajinu, podseća Mekšejn i dodaje da su se sa tim svi složili, i desnica, levica, zeleni i liberalne partije. Jedini "odmetnici" su krajnji desničari kao što je Erik Zemur, ili Džeremi Korbin, ili "levičarski demagog" Žan Lik Melanšon.

Bivši britanski ministar piše i da će Nemačka sa Francuskom napraviti novu generaciju ratnih aviona i tenkova, "što je muzika za uši francuskog predsednika Emanela Makrona i njegov koncept evropske strateške autonomije".

- Uspon integrisane evropske odbrambene industrije koja pravi zajedničke avione, helikoptere, ratne brodove, tenkove, rakete, pa čak i puške, marginalizovaće odbrambenu industriju Velike Britanije koja će ili morati da im se pridruži ili postati potpuno zavisna od SAD - navodi Mekšejn.

Foto: Reuters

Evropa je odlučila i da isključi ruske banke iz globalnog bankarskog sistema Swift, nadajući se, navodi Mekšejn, da će time izvršiti pritisak na rusku elitu da utiču na Putina.

- Svaki potez nije samo efikasan nevojni napad na Putina već i izvanredan izraz ujedinjene evropske politike - ocenjuje Mekšejn.

S druge strane, dodaje, britanski premijer Boris Džonson za sada odbija da otvori granice za ukrajinske izbeglice.

- Velika Britanija ima znatnu ukrajinsku populaciju, ali je odgovor Londona do sada bio okrutan i surov - ocenjuje Mekšejn.

- Evropa je izgleda odlučila da odbrani slobodu i da više ne toleriše Putinove oligarhe. To Britaniju i njen glavni grad sada poznat kao Londongrad stavlja u delikatnu poziciju - navodi.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 2 godine

Samo polako, videcemo to ujedinjenje dok krene inflacija

inspektor

pre 2 godine

zanimljivo kako se niko u evropi ne bori protiv britanske , vatikanske i americke Nato pedofilije i belgijsko habsburskog diktatorskog leopoldijansko rimskosolomonskog monarhistickog nacistickog imperijalizma i terorisma . Zanimljivo je kako u leopoldovom zlocinackom monarhistickom brizelu donose odluke a ni za jednu odluku nemaju odobrenje niti glasove evropskog naroda .

Smilja

pre 2 godine

ceo svet je osudio invaziju...naravno,svi osim nas,,,,posle se cudimo sto nas ceo svet ne voli i sto nigde nismo dobrodosli

BreDragan

pre 2 godine

EU je odlučila da šalje oružje i da rasplamsa rat, uprkos međunarodnoj zabrani snabdevanja oružjem zemalja u ratu. Gase požar benzinom. Time pokazuje koliko im je stalo do Ukrajine. Eu će se boriti do zadnjeg Ukrajinskog vojnika.

O daaa

pre 2 godine

Ma da sačekamo mesec-dva-tri dok se isprazne energetske i sirovinske rezerve u EU, će umesto mečke da im zaigra ruski medved pred vratima! Licemerne samozvane "demokrate" ni D od toga nema!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17