• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.03.2022

06:57

Američki vojni analitičari upozoravaju da je Zapad potcenio neprijatelja: Rusija će pobediti u Ukrajini!

Rojters

Vesti

Američki vojni analitičari upozoravaju da je Zapad potcenio neprijatelja: Rusija će pobediti u Ukrajini!

Podeli vest

Simpatije Zapada prema Kijevu dovele do pogrešnih procena, nerazumevanja ruske strategije i neosnovanih tvrdnji da je Vladimir Putin poludeo. Ruska ofanziva u Ukrajini nije propala, kao što to SAD misle, niti je ona dezorganizovana i loše izvedena, kaže američki vojni stručnjak Bil Rođio

Rusi sprovode operacije na četiri različita fronta

Kad se vojska iz Kijeva spoji sa onom sa juga, Putin je podelio Ukrajinu

- Bil Rođio Ruski predsednik Vladimir Putin odneće pobedu u Ukrajini jer ga je Zapad potcenio -kaže ugledni američki vojni analitičar Bil Rođio.

On je ocenio da su SAD i njeni saveznici dozvolili da im naklonjenost prema Kijevu pomuti zdrav razum, te da se uopšte nisu ni potrudili da razumeju neprijateljsku strategiju, zbog čega donose pogrešne zaključke da ruska ofanziva propada.

Iskustva iz Iraka

Rođio kaže da su simpatije prema Kijevu dovele do pogrešnih procena Rusije, nerazumevanja ruske strategije i neosnovanih tvrdnji psihologa amatera da je Putin poludeo.

- Svet je potcenjivao Putina i ranije, a te greške delimično su dovele do ove tragedije u Ukrajini. Moramo dobro sagledati situaciju sada kad je rat već počeo - rekao je Rođio, bivši vojnik, čije vojne analize objavljuju CNN, "Njujork tajms", "Vašington post", "Forin polisi" i ostali ugledni mediji u SAD.

On je dodao da su čak i profesionalci u Pentagonu dozvolili da im simpatije prema Ukrajini pomute razum.

- Samo dva dana nakon početka ruske invazije američko ministarstvo odbrane je brzopleto ocenilo da je Putin u problemu jer nije odmah osvojio Kijev. Rekli su da ruska ofanziva ne teče po planu jer glavni grad Ukrajine nije pao. Međutim, američki lideri bi trebalo da se suzdrže od takvih izjava, s obzirom na katastrofalno povlačenje iz Avganistana - kazao je Rođio.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, SAD su ponovo upale u istu zamku nerazumevanja neprijatelja i njegovih ciljeva.

- Američki lideri veruju da je Putin mislio da će ukrajinska vlada pasti onog trenutka kad ruske trupe pređu granicu i krenu na Kijev, te da je operacija Moskve propala jer ukrajinska vlada nije pala. Putinu bi zaista dobro došla ta brza pobeda, ali se on očigledno na to nije oslanjao. Ruska vojska je imala drugi plan - ocenio je američki analitičar.

Kako je istakao, taj plan bi dobro trebalo da znaju Amerikanci, koji se sećaju invazije na Irak 2003.

- U prvim satima tog rata, vazduhoplovstvo SAD je izvelo jake napade u pokušaju da ubije Sadama Huseina i druge ključne ljude Iraka i tako obori vladu. Sadam je preživeo, ali je američka vojska bila spremna da izvede kopneni napad. Bagdad je pao tek posle 20 dana. Gledajući rusku ofanzivu u Ukrajini, oni su bili spremni za totalnu invaziju, koju sada i sprovode - objasnio je Rođio.

Američki analitičar je naglasio da Rusi sprovode operacije na četiri različita fronta.

- Ruska vojska napreduje iz Belorusije ka Kijevu i očigledno ima nameru da ga opkoli. Kad se to dogodi, ruska vojska iz Kijeva spojiće se sa južnim krimskim frontom i tako će podeliti Ukrajinu na dva dela. To će biti veliki udarac za vladu Volodimira Zelenskog. To je glavni cilj Rusije. Znači, u pitanju nije propala ruska ofanziva, kao što se to Zapadu čini, niti je ona dezorganizovana i loše izvedena - rekao je Rođio.

Foto: Reuters

Napredak na svim frontovima

On je dodao da je na istoku Rusija nadomak toga da preuzme kontrolu nad Harkovom, drugim najvećim gradom u Ukrajini, te da napreduje i na jugu.

- Zasad se čini da Putin želi da sačuva civile i napravi što manje štete, ali ne treba da se varamo, upotrebiće mnogo brutalniju silu ukoliko bude trebalo. Niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će se dogoditi, ali se čini da su Putinove akcije osmišljene hladne glave i veoma dobro preračunate. On je možda pogrešno procenio koliki će otpor Ukrajinaca biti i koliko će ga Zapad napasti, ali to ne znači da je lud ili da nije uzeo sve opcije u obzir pre nego što je krenuo u invaziju - zaključio je Rođio.

Ukrajinci izazvali požar u nuklearki i za to optužili Ruse Ukrajinska vojska je u noći između četvrtka i petka izazvala požar u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, najvećoj u Evropi. Ruska vojska tvrdi da su ukrajinske snage izvele stravičnu provokaciju, nakon čega su za napad optužile Moskvu. Srećom, posledice su brzo sanirane, budući da je ruska vojska zauzela nuklearku, te stepen radijacije u vazduhu nije povećan.

- Sa prozora nekoliko spratova zgrade centra za obuku, koji se nalazi van kruga elektrane, iz malokalibarskog oružja pucali su na pripadnike Nacionalne garde Rusije. Ruske patrole streljačkim naoružanjem odgovorile su na napad i onda su saboteri, napuštajući zgradu, izazvali požar. Vatra je ugašena i nuklearka normalno radi - rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Zapad je odmah optužio Rusiju za napad na nuklearku, a britanski premijer Boris Džonson čak je izjavio da su akcije Vladimira Putina pretnja bezbednosti za celu Evropu.
 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija