• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.03.2022

07:00

VEĆ DOBRO POZNATA POLITIKA VAŠINGTONA! Amerikanci guraju Poljsku u rat s Rusijom

Vesti

VEĆ DOBRO POZNATA POLITIKA VAŠINGTONA! Amerikanci guraju Poljsku u rat s Rusijom

Podeli vest

"Nećemo sami snabdeti avionima Ukrajinu, zato što to mora biti odluka celog NATO" Mateuš Moravjecki

Amerikanci hoće da gurnu Poljsku u rat sa Rusijom. Vašington je, naime, naredio Varšavi da svoje borbene avione MiG-29 da Ukrajini, ali je Poljska to odbila i saopštila da će ih poslati u američku bazu "Ramštajn" u Nemačkoj, pa da ih SAD odande rasporedi kome hoće.

Međutim, Amerika sada kaže da to ne može da uradi jer ne želi da ulazi u direktan sukob s Rusijom. Američki državni sekretar Entoni Blinken otkrio je pre tri dana da Vašington pregovara sa Poljskom da ta zemlja ustupi svojih 28 aviona MiG-29 Ukrajini, nakon što je predsednik Volodimir Zelenski od NATO tražio ili uvođenje zone neletenja nad njegovom zemljom ili borbene letelice.

Poljaci su, međutim, tome prišli s oprezom, budući da je Rusija saopštila da će ustupanje vojne infrastrukture bilo koje druge zemlje za ukrajinske vojne operacije smatrati direktnim učešćem u ratu. Zato je poljsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo da je spremno da rasporedi svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu "Ramštajn" u Nemačkoj i stavi ih na raspolaganje SAD.

Foto: Informer DN

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da odluka o slanju aviona u Ukrajinu mora biti donesena na nivou celog NATO.

- Nećemo sami snabdeti avionima Ukrajinu, zato što to mora biti odluka celog NATO - rekao je Moravjecki. Nakon takve odluke Poljske, Amerikanci su se napravili ludi.

Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland izjavila je da je Vašington iznenađen i da nije očekivao da će Varšava avione staviti na raspolaganje SAD.

- Koliko znam, nije bilo prethodnih konsultacija sa nama o tome da nam daju svoje avione. To je zapravo bio iznenađujući potez Poljaka - rekla je Nulandova.

Pentagon je saopštio da je odbio ponudu Poljske, a izvori iz Vašingtona za američke medije kažu da bi isporuka borbenih aviona Ukrajini predstavljala veliku opasnost.

- Amerika i NATO ne žele direktan sukob sa Rusijom - kazali su ti izvori. Antrfile SAD šalju 'patriot' u Poljsku Amerika šalje dve raketne baterije protivvazdušnog sistema "patriot" u Poljsku zbog ruske invazije na Ukrajinu.

- Prema uputstvu ministra odbrane i na poziv naših poljskih saveznika, general Tod Volters, komandant evropske komande, naredio je američkoj vojsci u Evropi i Africi da prebaci dve baterije "patriota" u Poljsku - rekao je kapetan Adam Miler, portparol Evropske komande američke vojske (EUCOM).

Raketni sistemi protivvazdušne odbrane "patriot" namenjeni su suprotstavljanju balističkim raketama kratkog dometa, modernim avionima i krstarećim projektilima i njihovom uništavanju.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE!

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 2 godine

Brate, Poljaci zavalili takvu šamarčinu Amerima od koje obrazi bride. Na fin i kulturan način im saopštili, da razmišljaju svojom glavom. Ako ne daj Bože rat u Ukrajini potraje više od 2-3 meseca, Alijansa će biti u problemu kako da razmišljajuće zemlje vrati jednoumlju. Ovim potezom Poljska je otvorila oči i ostalim članicama jednoumlja, da počnu da se bude iz rajskog sna.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija