• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Glas Amerike/Beta

09.03.2022

22:08

"Glas Amerike": Putina pritiskaju sankcije i vojni porazi, MOGAO BI DA PRIMENI JOŠ ŽEŠĆU SILU U RATU, crna procena Pentagona o stanju u Ukrajini...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

"Glas Amerike": Putina pritiskaju sankcije i vojni porazi, MOGAO BI DA PRIMENI JOŠ ŽEŠĆU SILU U RATU, crna procena Pentagona o stanju u Ukrajini...

Podeli vest

Ruski vojni porazi u Ukrajini, u kombinaciji sa ekonomskim sankcijama, mogli bi da navedu ruskog predsednika Vladimira Putina da primeni još žešću silu u ratu, saopštile su američke obaveštajne službe, preneo je danas Glas Amerike

Obaveštajci su pred Kongresom, govoreći o godišnjem izveštaju o proceni globalnih pretnji, upozorili na to da će sve više ukrajinskih gradova biti u jako teškoj situaciji, uprkos žestokom otporu ukrajinske vojske. Kijev bi mogao da ostane bez hrane i vode u roku od deset dana.

"Sledi nekoliko teških nedelja", rekao je direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Berns i dodao da je Putin "odlučio da dominira i kontroliše Ukrajinu i da oblikuje njeno opredeljenje".

Obaveštajci SAD su, poput predstavnika Pentagona, zaključili da frustracija Putina raste jer nije osvojio Kijev u roku od dva dana, kao što je očekivao. Umesto toga, procenjuje se da je poginulo izmedju 2.000 i 4.000 ruskih vojnika, navodi VoA.

Iako su rusku invaziju ocenili kao punu propusta i nazadovanja, američki obaveštajci kažu da bi bila greška Putina označiti "kao ludog".

"Mislim da je njegov pogled na svet izolovan u odnosu na ostale. Ali, to ga ne čini ludim, već izuzetno teškim za razgovore, jer njegovi stavovi vremenom postaju sve tvrdji, a krug najbližih saradnika sve uži", smatra direktor CIA-e.

Obaveštajne službe SAD su upozorile i na tesne veze Rusije i Kine i obostranu korist od zajedničkog suprotstavljanja Zapadu. Ali, isto tako smatraju da strpljenje Pekinga ima granice.

"Mislim da je predsednik Si Djinping malo uznemiren onim što se dešava u Ukrajini. Verujem da ih uznemirava potencijalno urušavanje reputacije zbog bliskosti sa Putinom, kao i uticaj na globalnu ekonomiju. Uznemirava ih i to što je Putin učinio da se Amerikanci i Evropljani dodatno zbliže", zaključio je Berns.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE!

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija