• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Beta

10.03.2022

21:52

"Franc Pres" opisao atmosferu iz Versaja: "PUTINOVA SENKA JE LEBDELA NAD NJIMA!" Makron na crvenom tepihu dočekao 27 lidera, a onda...

AP Photo/Michel Euler

Vesti

"Franc Pres" opisao atmosferu iz Versaja: "PUTINOVA SENKA JE LEBDELA NAD NJIMA!" Makron na crvenom tepihu dočekao 27 lidera, a onda...

Podeli vest

Nekada je u dvorcu u Versaju Makron uz veliku pompu dočekoa Putina

Isto mesto, ali drugačija atmosfera: pre pet godina francuski predsednik Emanuel Makron je započeo svoj mandat tako što je s velikom pompom primio Vladimira Putina u dvorcu Versaj. A sada Makron završava mandat zabrinuto pozdravljajući lidere Evropske unije, ujedinjene protiv ruskog predsednika koji je započeo rat u Ukrajini, prenosi agencija Frans pres.

Putinova senka danas je lebdela u ulaznoj dvorani Versaja gde je Makron dočekivao lidere 27 zemalja Unije.

Na crvenom tepihu osmesi su tu, ali izjave zvaničnika izražavaju zabrinutost zbog tog "rata u Evropi".

Gledajući francuskog predsednika, koji izražava pesimizam, niko se ne usuđuje da predvidi brzi završetak invazije na Ukrajinu koju je pokrenula ruska vojska pre dve nedelje. Atmosfera je bila teška kada su se lideri okupili oko stola u salonu u blizini kraljevskih odaja.

Kontrast je upadljiv zbog sjaja živopisno ukrašenih zidova kraljevskog salona sa plafonom na kojem je najveće oslikano platno u Evropi.

Kontrast je još veći tokom večere, kada se razgovara o Ukrajini, u zlatnoj Dvorani ogledala koja se smatra najraskošnijom prostorijom dvorca. Makron je želeo da organizuje neformalni samit baš u dvorcu i to pre početka ruske invazije, a izbor mesta je praktične prirode.

Dvorac u blizini Pariza je za policiju lak za obezbedjenje. Francuske vlasti su navele da su svesne neslaganja izmedju raskošnog kraljevskog dekora i slika bombardovanih ukrajinskih gradova i civila koje nisu ostavile Evropu ravnodušnom.

Čak i ako se dešava u dvorcu, "to nije zabava. Moramo biti trezveni", izjavio je državni sekretar za evropska pitanja Kleman Bon.

Foto: AP Photo/Michel Euler

 

Sredstvo "meke moći"

Mesec dana pre predsedničkih izbora u Francuskoj na kojima se kandidovao Makron, uzdržanost je tim potrebnija jer se i Francuzi ne osećaju dobro zbog skoka cena, pre svega goriva.

Situacija je bila sasvim drugačija kada je 30. maja 2017. mladi francuski predsednik vodio Vladimira Putina kroz dvorac, pokazujući mu ogromne slike velikih francuskih bitaka.

Tek izabrani, mladi predsednik je tada tražio oživljavanje odnosa sa Moskvom posle tenzija zbog ruske aneksije Krima i prvih sukoba na istoku Ukrajine.

Za pet godina, Makron je koristio Versaj mnogo više od svojih prethodnika, čineći ga sredstvom "meke moći" za svoju diplomatiju, ocenio je Frans pres.

Za Francuze Versaj je dom poznatih francuskih kraljeva i nacionalnih istorijskih dogadjajja, za turiste jedna od nezaobilaznih destinacija, a za Evropljane mesto potpisivanja mirovnog sporazuma kojim je 1919. godine okončan Prvi svetski rat.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

Slike bardovanja Ukrainskih gradova i civila ih nije ostavilo ravnodusnim? Dvolicne egocentricne budale. Prave se da su zaboravili bombardovanje Srbije 78 dana. Prave se da nisu ubijali nasu decu i rusili nase gradove.Slike njihovog unistavanja nisu ni gledali. Gde su vam slike o civilima koje ste ubijali u Libiji,Iraku, Siriji. Sve to nema veze jer su ubijali ONI, velike svetske demokratije, a danas to rade Rusi,ne demokratsko drustvo.Danas pregovaraju za prestanak bombardovanja a mole Boga da do njega nedodje.Treba izmuciti Rusiju,staviti je na kolena da bi mogli da zavladaju i tamo. Rusi nisi ni Srbija ni neka druga unistena drzava.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija