• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.03.2022

07:00

RAT SE SADA LOMI?! RUSI KREĆU NA KIJEV I DRUGE VELIKE GRADOVE! Kremlj najavio drugu fazu specijalne operacije u Ukrajini

Tanjug/AP

Vesti

RAT SE SADA LOMI?! RUSI KREĆU NA KIJEV I DRUGE VELIKE GRADOVE! Kremlj najavio drugu fazu specijalne operacije u Ukrajini

Podeli vest

Rusija namerava da krene u drugu fazu specijalne vojne operacije u Ukrajini - da zauzme Kijev i druge velike gradove. Kremlj je juče saopštio da na početku ruska vojska nije htela da juriša na velika naseljena mesta kako bi izbegla civilne žrtve

Međutim, sada ministarstvo odbrane Rusije ne isključuje mogućnost stavljanja velikih gradova pod kontrolu.

Sve ide prema planu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su zaključci Zapada da ruska operacija u Ukrajini ne ide po planu netačni, te da se sve odvija baš onako kako je i planirano.

- Predsednik Rusije Vladimir Putin na početku operacije dao je instrukcije ministarstvu odbrane da se uzdrži od neposrednog napada na velika naselja, uključujući Kijev. To je uradio zbog toga što naoružane nacionalističke formacije razmeštaju tešku vojnu opremu upravo u stambena područja, pa bi borbe u gusto naseljenim mestima neizbežno dovele do velikih gubitaka među civilima. Operacija je planirana upravo imajući u vidu ovu okolnost - objasnio je Peskov.

HRVATI PROLUPALI, OD NATO TRAŽE DA AKTIVIRA ČLAN 5. ZBOG PADA DRONA U ZAGREBU! To je bio napad na Alijansu, ne samo na... JOŠ DA OTKRIJU KO IH JE NAPAO?!

On je istakao da Rusija, za razliku od SAD i njenih NATO saveznika, ne želi da ubija civile, te je podsetio na američko bombardovanje Srbije 1999.

- Celom svetu je poznat nemilosrdni stil američkih vlasti, koje da bi ostvarile svoje ciljeve, ne mare za živote civila. Svi se sećaju podmuklog bombardovanja bivše Jugoslavije, raketnih napada na centar Beograda. Svi se sećaju višestrukih, neopravdanih žrtava u zemljama Bliskog istoka, kao i zločina počinjenih tokom 20 godina u Avganistanu. Napadima na svadbe i stambene zgrade ubijene su stotine ljudi. S druge strane, ruske oružane snage rade sa savremenim oružjem visoke preciznosti, pogađajući samo objekte vojno-informacione infrastrukture. Svi planovi ruskog rukovodstva biće sprovedeni u potpunosti u roku koji je unapred utvrđen - naglasio je Peskov.

Krim i Donbas povezani kopnenim putem

Vicepremijer krimske vlade Georgij Muradov izjavio je juče da su u sklopu specijalne vojne operacije ruske vojske Krim i Donbas povezani kopnenim koridorom.
- Krim i Donbas sada povezuje kopneni koridor na teritoriji Ukrajine. Pod kontrolu je stavljena magistrala od Krima do Marijupolja - rekao je on.

Prema njegovim rečima, rusko ministarstvo odbrane sada ne isključuje stavljanje pod punu kontrolu glavnih ukrajinskih gradova.

PREVRAT U MOSKVI, TO JE POSLEDNJA NADA ZAPADA, VOJNO NE MOŽE ODGOVORITI? Da li su Evropaljni spremni da se žrtvuju, mogu li istrpeti više od Rusa?!

- Obezbeđujući maksimalnu bezbednost civilnog stanovništva, ministarstvo odbrane ne isključuje mogućnost stavljanja pod punu kontrolu velikih naselja koja su danas već praktično opkoljena. Izuzetak su zone koje se koriste za humanitarnu evakuaciju - rekao je Peskov, koji nije mogao da kaže kad bi vojna operacija u Ukrajini mogla da bude gotova.

Borbe u predgrađu

U međuvremenu, ruske snage su došle do predgrađa Kijeva, gde se sada vode žestoke borbe. Mesta koja su na liniji fronta započela su evakuaciju građana kako bi bilo što manje civilnih žrtava.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, juče je pogođena jedna stambena zgrada, prilikom čega su ranjene desetine ljudi. Osim toga,

Tri britanska specijalca poginula u
napadu na bazu kod poljske granice

Tri bivša pripadnika britanskih specijalnih snaga nalaze se među 180 mrtvih u ruskom napadu na ukrajinsku vojnu bazu Javorovski nedaleko od Lavova, kod poljske granice. Njih trojica su kao plaćenici otišli u Ukrajinu da se bore protiv ruske vojske. Prema podacima zapadnih medija, u bazi je u trenutku napada bilo oko 1.000 stranih plaćenika.
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je, osim ubijenih plaćenika, uništena i znatna količina stranog naoružanja.
Američki zvaničnici objavili su da je Rusija koristila krstareće rakete, koje su bombarderi dugog dometa ispalili iz ruskog vazdušnog prostora. Uništena vojna baza, u kojoj se nalazi Međunarodni centar za mir i bezbednost, bila je sedište stranih instruktora za obuku ukrajinske vojske.

Rusija je juče granatirala aerodrom "Antonov" kod Kijeva, poznat i kao "Hostomel". U pitanju je najvažniji ukrajinski aerodrom za međunarodni teretni transport, kao i ključna vojna vazdušna baza.

Balističkom raketom gađali grad Donjeck

Najmanje 20 civila, uključujući decu, juče je poginulo, a 28 ranjeno je u centru grada Donjecka nakon što su ukrajinske snage ispalile taktičku balističku raketu "točka". Vojska Donjecke Narodne Republike uspela je da obori projektil, ali je on ipak pao u sam centar i delimično eksplodirao.
Na stravičnim snimcima nakon ukrajinskog udara vide se tela kako leže na ulici, ispred stanice, gde su čekali red da kupe kartu.
Prema rečima lidera DNR Denisa Pušilina, da raketa nije oborena, bilo bi više od 100 žrtava.
- Raketa "točka U", koja je korišćena u napadu, sadržala je zabranjeno kasetno punjenje. Ovaj raketni napad ukrajinskih snaga predstavlja ratni zločin Kijeva - istakao je Pušilin, dodajući da će u DNR biti proglašen dan žalosti.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17