• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/AP

17.03.2022

17:07

KO ODLUČUJE O TOME KO JE ZLOČINAC? Postoje četiri načina da se ovo utvrdi, Nemačka već istražuje ruskog predsednika, ali BAJDEN NE MOŽE...

Vesti

KO ODLUČUJE O TOME KO JE ZLOČINAC? Postoje četiri načina da se ovo utvrdi, Nemačka već istražuje ruskog predsednika, ali BAJDEN NE MOŽE...

Podeli vest

Džo Bajden je u sredu nazvao Vladimira Putina "ratnim zločincem” zbog napada na Ukrajinu, gde su bombardovane bolnice i porodilišta

Ali proglasiti nekoga ratnim zločincem nije tako jednostavno kao samo izgovoriti reči. Postoje određene definicije i procesi za utvrđivanje ko je ratni zločinac i kako treba da bude kažnjen. Asošijejted pres je napravio mali prikaz kako sve ovo funkcioniše:

Ko je ratni zločinac?

Termin se odnosi na svakoga ko krši skup pravila usvojenih od strane svetskih lidera poznatih kao pravo oružanog sukoba. Pravila određuju kako se zemlje ponašaju u vreme rata.

Ta pravila su modifikovana i proširena tokom prošlog veka, na osnovu Ženevskih konvencija dogovorenih nakon Drugog svetskog rata i protokola koji su naknadno dodati.

Pravila imaju za cilj da zaštite ljude koji ne učestvuju u borbama i one koji više ne mogu da se bore, uključujući civile kao što su lekari i medicinske sestre, ranjene vojnike i ratne zarobljenike. Ugovori i protokoli određuju ko može biti gađan i kojim oružjem. Određeno oružje je zabranjeno, uključujući hemijske ili biološke agense.

Koji konkretni zločini čine nekoga ratnim zločincem?

"Teška kršenja“ konvencija koja predstavljaju ratne zločine uključuju svesno ubijanje i obimno uništavanje i prisvajanje imovine koje nije opravdano vojnom nuždom. Ostali ratni zločini uključuju namerno gađanje civila, korištenje nesrazmerne sile, korišćenje živog štita i uzimanje talaca.

Međunarodni krivični sud (MKS) takođe se bavi zločinima protiv čovečnosti počinjenim u kontekstu "rasprostranjenog ili sistematskog napada usmerenog protiv bilo kog civilnog stanovništva“. To uključuje ubistvo, istrebljenje, prisilno premeštanje, mučenje, silovanje i seksualno ropstvo.

Najverovatniji način na koji bi Putin mogao da bude definisan kao ratni zločinac je kroz široko priznatu pravnu doktrinu komandne odgovornosti. Ako komandanti naređuju ili znaju ili su u poziciji da znaju za zločine, a nisu učinili ništa da ih spreče, mogu se smatrati zakonskom odgovornim.

Koji su putevi ka pravdi?

Generalno, postoje četiri puta za istragu i utvrđivanje ratnih zločina, iako svaki od njih ima ograničenja. Jedan je preko MKS-a.

Druga opcija bi bila da UN svoj rad na istražnoj komisiji preda hibridnom međunarodnom tribunalu za ratne zločine da procesuira Putina.

Treće bi bilo stvaranje tribunala ili suda za suđenje Putinu od strane grupe zainteresovanih ili zainteresovanih država i grupa, kao što su NATO, EU i SAD. Primer su vojna suđenja u Nirnbergu nacistima.

Konačno, neke zemlje imaju svoje zakone za procesuiranje ratnih zločina. Nemačka, na primer, već istražuje Putina. SAD nemaju takav zakon, ali ministarstvo pravde ima odeljak koji se fokusira na dela uključujući međunarodni genocid, mučenje, regrutovanje dece vojnika i sakaćenje ženskih genitalija.

Foto: Tanjug

Gde bi Putin moglo da bude suđeno?

Ne zna se. Rusija ne priznaje jurisdikciju MKS-a i neće slati osumnjičene u sedište suda u Hagu u Holandiji. Ni SAD ne priznaju autoritet suda. Putinu bi se moglo suditi u zemlji koju odaberu UN ili konzorcijum zainteresovanih zemalja. Ali bi ga bilo teško dovesti tamo.

Da li su neki nacionalni lideri procesuirani u prošlosti?

Da. Od tribunala u Nirnbergu i Tokiju do novijih ad hoc saslušanja, lideri su procesuirani za svoje postupke u zemljama uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kambodžu i Ruandu.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zora

pre 2 godine

Puna su im usta,za nih su svi koji su protiv njih ratni zlocinci. Nema vecih zlocinaca od Amera i Britanaca.Od njihovog postojanja su unistavali ljudski rod i nikada im niko nije sudio. Koriste velike reci iz nemoci.Rusija im nije Srbija. Za Bajdena se moze reci da je ratni zlocinac, on je taj koji je odgovoran za rat kod nas, on je ta HULJA o kojoj niko ne govori. Svi su oni Amer kolonije, rade im sta hoce.

milankukic

pre 2 godine

Rusi su i u 1/i u 2 /svetskom ratu ubijali samo NACISTE kao i sad u Ukrajini a Amerika i njeni sateliti civile i neduyni narod i ko je sad krvnik a ko posten Putin je CAR a BAJDEN fasista

Ksovojesrpsko

pre 2 godine

Ameri, englezi, nemci i njihovi saveznici u NATO agresiji na SRJ, nemaju moralno pravo da govore da jeko zlocinac. Cak nemaju pravo prozvati ni jednog srpskog patriotu kojem je Haski kazamat sudio samo zato so su branili svoju zemlju i svoj narod. Biden je pozvao na bombardovanje i rusenje cele jedne drzave i nema veceg zlocina od onog sto su cinili u Srbiji i C.Gori 1999. Oni ne prinaju medjunarodni sud ali priznaju presude srpskim rodoljubima, licemerje bez presedana.

bole

pre 2 godine

Od deda Bjdena i njegive regimente u prošlosti i sada nema većih zločinaca.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17