• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

22.03.2022

15:02

BRUTALNO! DUEL GRUVA NEBOM DONJECKA Ruski "S-300" protiv ukrajinske "TOČKE" - do sada smo videli presretanje, sada i PRVO OBARANJE balističke rakete! (Video)

Vesti

BRUTALNO! DUEL GRUVA NEBOM DONJECKA Ruski "S-300" protiv ukrajinske "TOČKE" - do sada smo videli presretanje, sada i PRVO OBARANJE balističke rakete! (Video)

Podeli vest

Ruska invazija Ukrajine traje već skoro mesec dana. Od prvobitnih planova mnogo toga nije ostvareno, a sada se ušlo u novu fazu kada je Rusija počela masovno da u realnim bobrenim uslovima istražuje različite borbene sisteme kako stare, tako i nove

Primat je sad dobila PVO i PRO, odnosno protivvazdušna i protivraketna odbrana. U ovom slučaju to je rat protiv balsitičkih raketa koje u velikoj meri upotrebljava ruska, ali i ukrajinska strana. U pitanju su balističke rakete "Iskander M" i "Točka U".

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak borbenog presretanja balističke rakete Točka-U koju uglavnom lansiraju Ukrajinci odnosno 19. artiljerijsko-raketna brigada na civilne ciljeve u Donjecku, ali i na zonu Luganska.

Do sad videli smo oborene balsitičke rakete kako su presretnute, ali ne i sam čin obaranja. Snimak koji je osvanuo na Tviteru, upravo pokazuje i taj detalj kako raketa lansirana sa PVO sistema S-300V kopnene vojske Rusije sa ruske teritorije obara taktičku balističku raketu Točka-U.

 

 

S-300V

U pitanju se samhodni protivavionski i protivraketni sistem za odbranu formacija kopenen vojske, puka, brigade, divizije na srednjim i velikim daljinama od vazdušnog i raketnog napada. Osnovna taktička jednica S-300V je divizion koji čine tri baterije, a svaku od baterija čine Komandna stanica 9S457, Osmatračko akvizicijski radar OAR 9S15 "Obzor", Osmatrački antibalistički radad OAR 9S19 "Imbir".

Svaki deo raketne baterije je Nišanski radar 9S32 "Grill Pan", dva samohodna lansirna oruđa 9A82, vozilo za pretovar raketa 9A84, rakete zemlja-vazduh 9M82 ukupno šest raketa po lansirnom vozilu, dva vozila za pretovar raketa 9A85. Ukupno na svaku raketnu bateriju idu 24 rakete zemlja-vazduh 9M83

Balistička raketa OTR-21 Točka (NATO SS-21 Scarb)

SS-21 je balistička raketa kratkog dometa, projektovana da zameni seriju raketa Luna M.

Ova balistička raketa ima povećanu brzinu i domet. Raket nosi bojevu glavu jaline 482 kilograma od čega 120 kilograma otpada na eksploziv.

Maksimalni domet je 120 kilometara. Dužina raketa je 6.400 mm, a prečnik tela 650 mm. Raketa za upravljanje korist inercijalni navigacioni sistem.. Masa prilikom lansiranja je 2.010 kilograma. Serijska proizvodnja ovih raketa završena je 1993. Pretpostavlja se da je ukupno proizvedeno 1.200 ovih raketa.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija