• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

04.04.2022

09:56

4 TAČKE PREGOVORA OKO KOJIH RUSIJA I UKRAJINA MORAJU DA SE DOGOVORE! Četvrta je NAJTEŽA i tu nema ni naznaka kompromisa...

Informer/Fotomontaža

Vesti

4 TAČKE PREGOVORA OKO KOJIH RUSIJA I UKRAJINA MORAJU DA SE DOGOVORE! Četvrta je NAJTEŽA i tu nema ni naznaka kompromisa...

Podeli vest

"Vedomosti" su objavile pogled neimenovanih izvora sa ruske strane na pregovarački proces u Ukrajini, prenosi Sputnjik

Po njihovim podacima, pregovori između Rusije i Ukrajine su podeljeni u četiri pravca:

1. Neblokovski status Ukrajine

"U okviru njega se razgovara da li države treba i dalje da bude neutralna ili može postati članica NATO-a. Pri tom, još uvek nema dogovora o pitanjima garancija tog neblokovskog statusa. Ukrajina želi garancije bezbednosti koje bi podsećale na tačku 5. Sporazuma NATO-a, tj, predviđala bi direktnu vojnu pomoć u slučaju pretnje".

2. "Demilitarizacija"

"Ukrajina insistira da sačuva sadašnju brojnost snaga, dok, po mišljenju Rusije, one treba da budu nekoliko puta manje i da ne poseduju sisteme velikog dometa. Stav Rusije je da Ukrajina ne sme da ima više od 50.000 vojnika. Ukrajina, prema rečima izvora "Vedomosti", predlaže da se uzme model Finske – na 5,5 miliona ljudi ima 21.500 vojnika (u Ukrajini živi oko 42 miliona ljudi).

3. Politička struktura

Po ovom pitanju uopšte nema konsenzusa jer Rusija insistira na uklanjanju iz vlasti ekstremističkih grupa, o čemu Kijev i ne razmišlja.

4. Granice

Najkompleksnije pitanje je četvrti pravac pregovora – granice Ukrajine. Po ovom pitanju nema čak ni naznaka kompromisa.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija