• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.04.2022

11:19 >> 12:40

(FOTO) VOZITE BICIKL, ISKLJUČITE KLIMU I GREJANJE, ZABORAVITE NA AUTOMOBIL... EU objavila PLAN OD 9 TAČAKA za smanjenje zavisnosti od RUSKOG GASA!

Printskrin IEA

Vesti

(FOTO) VOZITE BICIKL, ISKLJUČITE KLIMU I GREJANJE, ZABORAVITE NA AUTOMOBIL... EU objavila PLAN OD 9 TAČAKA za smanjenje zavisnosti od RUSKOG GASA!

Podeli vest

Evropska unija objavila je izveštaj koji sadrži niz preporuka čiji je da se smanje posledice koje je izazvala ruska vojna operacija u Ukrajini, a samim tim i sankcije Zapada Rusiji


Ušteda energije je dugo bila potrebna da bi se ispunili klimatski ciljevi, ali meseci rastućih cena energije i borba za smanjeno oslanjanja na ruska fosilna goriva nakon vojne operacije Moskve u Ukrajini postavili su ovo pitanje na politički dnevni red.

Plan "Playing my part" Evropske komisije sadrži devet tačaka, preporuka, kojim pozivaju građane da češće koriste javni prevoz ili više rade od kuće.

Također, Evropska komisija poziva i na ove korake:

Zimi manje koristiti centralno grejanje, a leti smanjiti korišćenje klima uređaja;

Na autoputevima voziti sporije, sa isključenom klimom u automobilu, koja troši manje goriva;

Koristiti voz umesto aviona;

Češće koristiti usluge javnog prevoza, više šetati ili voziti bicikl.

Nedeljom uopšte ne voziti automobil, kao što se to u nekim gradovima već praktikuje.

Foto: Printskrin IEA

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je saopštila da bi, ako se budu sledile preporuke, moglo uštedeti 450 evra godišnje na računu za energiju tipičnog domaćinstva u EU, zavisno od faktora kao što su tip kuće i automobila koje domaćinstvo ima.

Ako se sprovedu u celoj EU, mere bi mogle da uštedeeti 220 miliona barela nafte godišnje i 17 milijardi kubnih metara gasa, saopštila je IEA.

 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Žigolo

pre 2 godine

"moglo bi se uštedeti 450 evra godišnje na računu za energiju" u Nemačkoj? Jel ovo konkurs za najveće budale sveta? Samo polako licemeri, molićete vi Putina za naftu, gas i ugalj ali i za mnogo čega drugog. Pitanje je samo koliko vremena će morati još da prođe dok vam dođe iz dupeta u glavu da vas Amerika sve pravi budalama. Vi će da se vozite biciklom i da se smrzavate a oni će da zarađuju stotine milijardi na oružju koje će vam prodavati "jer ste u opasnosti". Na stranu što će vam gas prodavati na kašičicu po ceni 5 do 10 puta većoj nego Rusija.

Cika Sale

pre 2 godine

Ovi u EU su skroz otkacili tek sad se vidi kava im je demokratija ( diktatura ) ajd ako smes izadji na trg demokratskog Berlina i vikni Zivela Rusija :-) odmah ce da te opici demokratski policajac i odvede u demokratski zapadnjacki zatvor :-). Daleko im lepa njihova demokratija a nasi kukaju da kod nas nema demokratije pa idite na zapad bre tamo je med i mleko ali bez ukusa .

Lala od Banata

pre 2 godine

Pa zar su zaboravili da im kažu za šapurine ? Prvo Kukuruz je dobar za ishranu Drugo Mogu se upotrebiti kao WC papir Treče Posle upotrebe se osuše i mogu da se koriste kao ogrev ( skupljaju se do zime ) Četvrto Ekološko smanjuje se upotreba papira a samim time i seča šuma PS: Staro Banatsko iskustvo

mogu

pre 2 godine

ih koristiti i kao gorivo za avione... ali samo da svi putnici budu zapadnjaci...

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17