• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.04.2022

17:30

(VIDEO) KIJEV JE PRED PORAZOM, TRAMPOV SAVETNIK OBJASNIO RUSKU TAKTIKU U UKRAJINI, Nemci, Poljaci, Česi šalju tenkove -  PUTINA ZUSTAVITI PO SVAKU CENU!

Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Vesti

(VIDEO) KIJEV JE PRED PORAZOM, TRAMPOV SAVETNIK OBJASNIO RUSKU TAKTIKU U UKRAJINI, Nemci, Poljaci, Česi šalju tenkove - PUTINA ZUSTAVITI PO SVAKU CENU!

Podeli vest

Bivši pukovnik američke vojske, bivši savetnik Trampove administracije Daglas Mekgregor rekao je da je ruska vojska, zahvaljujući svojoj strategiji, od samog početka specijalne operacije lišila inicijativu ukrajinskim trupama, što će neminovno dovesti do poraza Kijeva

On je napomenuo da su ruske snage uradile ono što Zapad nije očekivao od njih, naime, izvršile su ofanzivu duž fronta dužine do 800 milja. Ovo je usporilo specijalnu operaciju, ali nije omogućilo Kijevu da organizuje kontraofanzivu.

- Ukrajinske snage su bile prinuđene da se presele u naselja ili da se povuku u utvrđenja izgrađena na jugoistoku Donbasa. Dakle, početna faza sukoba pružila je Moskvi trajnu inicijativu i osudila Kijev na neizbežni poraz - rekao je Mekgregor u intervjuu za špansko izdanje El Mundo.

On je takođe napomenuo da je ofanziva podržana raketnim napadima ruskih vazdušnih, kopnenih i pomorskih snaga, koji su uništili ukrajinsku komandu i kontrolu.

Istovremeno, ruska vojska je izbegla kolateralnu štetu i gubitke među civilnim stanovništvom tokom identifikacije, izolacije i poraza ukrajinskih kopnenih snaga, dodao je ekspert.

Rat u Ukrajini, "panceri" na putu za Kijev

Ukrajinske oružane snage uskoro će, kako stvari stoje, biti jače za više od 100 tenkova, koje će isporučiti Poljska i Nemačka. "Rainmetal" će Ukrajincima dostaviti 88 starijih modela "leopard 1", dok će Varšava na front poslati modernizovanu varijantu sovjetskog tenka T-72. Predstavnici češke vojne industrije tvrde da, polako, ostaju bez repromaterijala.

Nemačka će Ukrajincima isporučiti 88 starijih modela tenka "leopard" i nekoliko desetina protivavionskih borbenih vozila "gepard", od čije je upotrebe Bundesver odustao pre više godina, javljaju nemački mediji pred sastanak ministara odbrane u američkoj bazi Ramštajn.

Ukupno 88 starijih modela tenka "leopard" će biti isporučeno iz rezervi fabrike "Rainmetal", dok će "geparde" u Ukrajinu poslati fabrika KMV. Oba modela su, navodno, donekle modernizovana i suštinski spremna za akciju na ukrajinskom frontu.

Nemački "gepardi" su protivavionsko oružje nastalo na osnovu prvog modela tenka "leopard", a mogu se koristiti i za napade na ciljeve na zemlji. Naoružani su parom topova "erlikon" kalibra 35 milimetara i protivavionskim raketama "stinger". Od šezedestih godina prošlog veka, kada su nastali, "gepardi" su u nekoliko navrata modernizovani. Iz naoružanja Bundesvera povučeni su 2010. godine.

Tenkovi "leopard 1" su iz naoružanja nemačkih oružanih snaga povučeni 2003. godine, a nemački paket pomoći Ukrajini, osim ovih vozila, uključuje obuku posada i mehaničara, kao i rezervne delove i municiju.

Odluka nemačkih vlasti, da posle dva meseca oklevanja, upute u Ukrajinu značajnu vojnu pomoć, usledila je nakon što je američki ministar odbrane Lojd Ostin naveo da je cilj SAD da vojno oslabe ruske oružane snage do mere u kojoj ubuduće neće moći da izvode ofanzivne akcije.

Nemačka je, od početka rata u Ukrajini, na front poslala oko 9.000 protivtenkovskih i protivavionskih projektila, 16 miliona komada municije i oko 2.000 mina, od kojih su neke pale u ruke ruskim snagama kod Harkova.

Poljski tenkovi za Ukrajinu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je da će, posle nekoliko nedelja pregovora, Ukrajincima isporučiti tenkove koji su "pretekli" iz vremena kada je ova država bila članica Varšavskog pakta.

Za sada, međutim, nije poznato koliko će poljskih tenkova stići u Ukrajinu, ali su poljske oružane snage, pre dve godine, u rezervi držale oko 400 tenkova T-72M, kao i 200 komada poljske podvarijante PT-91, na kojem su promenjeni sistemi kontrole naoružanja, reaktivni oklop i motor.

Poljaci, bez problema, mogu poslati ove tenkove u Ukrajinu, jer će do kraja godine početi isporuka 250 ranije naručenih američkih "abramsa" M1A2. Oklopne jedinice te države u naoružanju imaju i 249 nemačkih "leoparda".

Isporukom tenkova, Poljska će, kako stvari stoje, okončati prvu fazu vojne pomoći Ukrajini, jer se predstavnici vojne industrije već nedeljama žale kako polako ostaju bez repromaterijala za proizvodnju oružja.

Slična situacija je i u Češkoj, koja je u Ukrajinu preusmerila dobar deo naoružanja namenjenog drugim kupcima, uključujući ručne bacače, mine i municiju.

Češka je, još ranije, najavila da će Ukrajincima poslati 56 oklopnih transportera Pbv-501, koje su ranije dobili od Nemačke.

Brisel će učiniti sve da  Ukrajina pobedi

Evropska unija će učiniti "sve što je u njenoj moći" da Ukrajina pobedi u ratu sa Rusijom, koja "neće uspeti" da podeli Evropljane, rekao je u sredu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Nakon nenajavljene posete Kijevu, Mišel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim rekao da će biti "izuzetno teško" promeniti ponašanje Kremlja, a za to su na raspolaganju dva alata: podrška Ukrajini i sankcije.

Foto: Reuters

Tekst potpisa

- Ovo su alati koje moramo da upotrebimo da bismo osigurali da Ukrajina pobedi u ovom ratu. Niste sami, mi smo uz vas i učinićemo sve što možemo da vas podržimo i da Ukrajina pobedi u ratu - rekao je on, izražavajući divljenje "hrabrosti ukrajinskog naroda" i "rukovodstvu" koje je pokazao predsednik Zelenski.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija