• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Slobodna Dalmacija

02.05.2022

18:33

RUSI ĆE UDARITI SA KRIMA I OD MOLDAVIJE NAPRAVITI NOVI DONBAS!? Zašto je zadah rata zahvatio Pridnjestrovlje? "Pokušaće napad devetog maja"...

Vesti

RUSI ĆE UDARITI SA KRIMA I OD MOLDAVIJE NAPRAVITI NOVI DONBAS!? Zašto je zadah rata zahvatio Pridnjestrovlje? "Pokušaće napad devetog maja"...

Podeli vest

Šta se todogađa u Moldaviji? Zadah rata nije došao samo do ruba Moldavije, već je počeo da se oseća i u samoj državi

Ukrajinski vojni izvori navode kako je Ruska Federacija donela odluku o napadu na Moldaviju pod opravdanjem zaštite ruskog stanovništva u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje, piše Slobodna Dalmacija.

Tvrde kako brojne informacije iz obaveštajnih izvora upućuju na to da bi Rusija vrlo brzo mogla započeti aktivnosti oko ponovnog ujedinjenja delova južne Ukrajine pod kontrolom Rusije i pridnjestrovske regije u Moldaviji.

U vazdušnoj luci u Tiraspolu, glavnom gradu nepriznate moldavske paradržave Pridnjestrovlja, primećuju se pojačane aktivnosti. Ukrajinci očekuju da bi Rusi deo svojih trupa mogli prebaciti avionima i helikopterima koji bi poleteli s Krima, a paralelno s time, u glavnom gradu Moldavije Kišnjevu, organizovali bi jogurt proteste i nerede.

Napetosti već rastu u Pridnjestrovlju nakon niza tajanstvenih eksplozija za koje su krivi "teroristi".

Foto: printskrin Youtube

Moldavija "na korak" do rata? "Mogla bi da postane veća pretnja od Ukrajine"

Zapadni analitičari vjeruju da bi cilj Kremlja mogao biti stvaranje kopnenog mosta od Rusije duž ukrajinske obale do Pridnjestrovlja, odsjecajući Ukrajinu od Crnog mora.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, bori se s velikim prilivom izbeglica i ekonomskim posledicama rata koji su zaustavili dobar deo njenih izvoza. Nije članica NATO saveza, a graniči s Rumunijom koja jeste.

Britanski "Tajms", koji je potanko analizirao mogućnosti ruskog napada na Moldaviju napominje pak kako većina obaveštajnih informacija ipak sugeriše da Rusija u ovom trenutku nije sposobna za taj napad.

Smatraju kako nisu u stanjuda osiguraju adekvatnu rutu za svoje avione, a da ne rizikuju da ih sruši PVO u blizini Odese. Veruje se da se oko 1.500 ruskih vojnika već nalazi u Pridnjestrovlju, a sve nove trupe koje bi doletele u vazdušnu luku morale bi da pređu ukrajinski vazdušni prostor, što je veliki rizik.

Scenario kao u Donbasu

"Kako bi prebacila municiju i trupe, Rusija bi morala da izgradi kopneni koridor od Hersona kroz deo Mikolajeva i Odese. Tamo bi se suočili s žestokim otporom ukrajinskih snaga – analizira "Tajms" te spekuliše kako bi Rusija mogla da pokuša da napadne Moldaviju oko 9. maja.

Tog bi datum ruski predsednik Vladimir Putin mogao da objavi priznanje nezavisnosti Pridnjestrovlja, što bi dovelo do scenarija nalik onome u Donbasu i predstavljalo bi direktnu pretnju teritorijalnom integritetu Moldavije.

Foto: AP/Tanjug

Tri cilja Rusije

Prema britanskim vojnim analitičarima vojna operacija ruskih snaga mogla bi poslužiti Rusiji za tri cilja.

Izveštaj Džeka Vatlinga i Nika Rejnlodsa (The Roayal United Services Institute), sugeriše da Federalna bezbednosna služba (FSB), glavna ruska špijunska agencija, raspravlja o pokušaju destabilizacije Moldavije kako bi vezala ukrajinske snage na južnoj granici. Drugi cilj je suprotstavljanje rastućem proevropskom raspoloženju u zemlji i treći - Zapadu pokazati da pomaganjem Ukrajini rizikuju šire posledice, uključujući i one na Balkanu.

"Tajms" podseća kako je moldavska vlada zabranila 7. aprila isticanje ruskih vojnih simbola, što je u Moskvi protumačeno kao jasan znak suprotstavljanja ruskom uticaju u toj zemlji. U spomenutom izveštaju se navodi da ukrajinska obaveštajna služba ima saznanja da je general-bojnik Dmitrij Miljutin, iz Pete službe FSB-a, razgovarao o organizaciji protesta u Moldaviji.

Na demonstracijama bi se namerno masovno koristili zabranjeni simboli, čime bi izazvali vlast da kazni veliki broj protestanata i time otvorili širom vrata ruskim optužbama da suzbijaju političko izražavanje i slobodu govora.

"Ako Rusija prizna nzavisnost Pridnjestrovlja, to bi direktno ugrozilo teritorijalni integritet Moldavije. Bio bi to scenario Donbasa. To znači da bi pružili vojnu pomoć i priznali je kao deo Rusije, rekao je za britanski list ukrajinski izvor, piše "Tajms", a prenosi Slobodna Dalmacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
boca

pre 1 godinu

Ja stvarno ne mogu više da slušam i da čitam komentare kada će se rat u Ukrajini završiti.Kao rezervni oficiri pomalo laik da odmah to razjasnimo za navek.Rat u Ukrajini se završava kada rusi dođu do poljske granice a što se tiče Moldavije Rusi to ima da uzmu za pola sata i pravo na rumunsku granicu.Pa jel stvarno postoji neki idiot na ovom svetu da se ovako složena ratna operacija uz gubitke tehnike i ljudstva zaustavi na pola.A za dalje ne znam...Pozdrav redakciji.

Pera

pre 1 godinu

Udarice na britaniju .. bakina palata prva na udaru ..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija