• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/index.hr

10.05.2022

07:00

AMERIČKI GENERAL: POSTOJE 3 SCENARIJA ZA KRAJ RATA, 2 ZNAČE POBEDU RUSIJE! Čovek kojeg je Vašington zadužio za Ukrajinu tvrdi: NATO je suviše spor...

Tanjug/AP

Vesti

AMERIČKI GENERAL: POSTOJE 3 SCENARIJA ZA KRAJ RATA, 2 ZNAČE POBEDU RUSIJE! Čovek kojeg je Vašington zadužio za Ukrajinu tvrdi: NATO je suviše spor...

Podeli vest

Bivši američki komandant, general-major u penziji Majk Repas, rekao je da međunarodna zajednica mora da pojača podršku Ukrajini kako bi mogla da dobije rat. Repas pruža edukaciju i savetodavnu podršku ukrajinskoj vojsci po ugovoru sa vladom SAD

On je prošlog meseca posetio Poljsku i Ukrajinu kako bi bolje rešio situaciju na terenu, a tom prilikom je rekao da je ukrajinski lanac snabdevanja vojnom opremom neefikasan i da je potrebna obučena vojska da istera Ruse iz Ukrajine.

On smatra da bi SAD i druge zapadne zemlje trebalo da okupe strateške snage od pet brigada i do 40.000 obučenih vojnika i da bi to u velikoj meri promenilo situaciju u Ukrajini.

U intervjuu za Si-En-En rekao je da je tokom posete ratom zahvaćenom području otkrio da je Ukrajini i dalje potrebna velika pomoć.

"NATO je suviše spor. Dodatni problem je što nemamo uvid u to šta se dešava sa vojnom opremom nakon što stigne u Ukrajinu. Umesto snabdevanja vojne opreme profesionalne prirode, to je lično. Visoki zvaničnici određuju prioritete distribucije.  Mogao bih da primetim da ovi prioriteti nisu zasnovani na razumevanju stopa potrošnje, budućih operacija ili objektivnih podataka“, rekao je Repas.

"Distribucija se zasniva na pozivu komandanta Brigade Ks ili Sektora I koji kaže da mu treba 27 projektila Džavelin. Dakle, veoma je personalizovano, i to nije način na koji se vodi ratna logistika", dodao je on.

Tri scenarija za kraj rata

Na pitanje da li bi rat u Ukrajini mogao da se predugo odlaže, on je rekao da postoje tri moguća scenarija u budućnosti: Rusija donosi odluke na bojnom polju u svoju korist, Ukrajina donosi odluke na bojnom polju u svoju korist ili zastoj.

"Dva od ova tri ishoda donose pobedu Rusiji jer bi, u slučaju zastoja, ona tvrdila pobedu na osnovu činjenica na terenu i nastavila svoju okupaciju na proširenoj teritoriji Ukrajine. To bi bila manja pobeda za polje Rusije, " rekao je general.

"Kako reaguje Zapad? Svi ​​razmišljaju samo o trenutnoj situaciji na ratištu i slanju vojne opreme. Ali ukrajinskoj vojsci su potrebne obučene vojne snage da isteraju Rusiju iz Ukrajine jer nema dovoljno opreme, oružanih snaga i obučenih vojnika, ali nema dovoljno opreme, oružanih snaga i obučenih vojnika", rekao je on.

Foto: tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

Ruska vojska

"Rusija će uvek imati više vojnih snaga, ne nužno boljih, već više vojnika. Kao što je Staljin jednom rekao - kvantitet ima svoj kvalitet. Pitanje je ko će koga prvi umoriti, a u jednom trenutku situacija bi se mogla preokrenuti u korist Rusije. I ja Mislim da su Ukrajini potrebne dodatne vojne snage“, rekao je Repas.

Pet brigada

"Zapad može da uradi četiri stvari. Prvo, mora da oslabi Rusiju jačanjem vojnih kapaciteta Ukrajine. Drugo, mora da odvrati Rusiju jačanjem NATO-a. Treće, mora da liši ruske oružane snage i sposobnosti. I na kraju, mora da obezbedi poraz Rusije u Ukrajini. može postići raspoređivanje strateških i operativnih rezervnih snaga koje mogu da izvode ofanzivne operacije da uklone Ruse iz Ukrajine i da obezbede granice zemlje", dodao je on.

"Sjedinjene Države, Francuska, Britanija i Nemačka treba da osnuju brigade. Ove nacije imaju značajne vojne kapacitete i mogle bi da opremaju ukrajinske jedinice, a zatim da ih obučavaju na svojoj teritoriji. Dakle, to bi bilo pet brigada, u pet operativnih sektora. A za to da li bi to verovatno trajalo šest do osam meseci", rekao je general.

"Ovih pet brigada bi imalo zapadnu opremu, integrisani pristup vazdušnoj borbi gde imate na raspolaganju sva sredstva, uključujući tenkove, vazdušnu podršku i protivvazdušnu odbranu. U brigadi je oko 8.000 vojnika, tako da je to do 40.000 ljudi u pet brigada.“Verujem da su Ukrajinci u stanju da pronađu toliko vojnika s obzirom na trenutno vanredno stanje“, dodao je on.

Foto: AP/Tanjug

Civili najveće žrtve ratnih strahota

Rat će se proširiti?

Majk Repas je prokomentarisao i novog ruskog komandanta za Ukrajinu, generala Aleksandra Dvornikova. Rekao je da je čovek za ratovanje, a ne za igru međusobnog iscrpljivanja.

"On nije tip za manevrisanje ratovanja. Radiće ono što je radio ceo život, a to je da prvo uništi sve što mu se nađe na putu, a onda pošalje trupe. Ove trupe će nasilno evakuisati građane Ukrajine da bi tamo nema potencijal za pokret otpora", rekao je Repas.

Upitan da li će se rat u Ukrajini proširiti, penzionisani američki general je rekao da Belorusija pruža utočište Rusiji od početka rata 24. februara.

"Mnogi veruju da je Belorusija zemlja pion i da njome zapravo vlada Moskva. Ta zemlja nije poslala svoju vojsku, već je rasporedila ruske snage na svojoj teritoriji", rekao je Repas.

"To je omogućilo pokretanje operacija sa svoje teritorije. Rusi su otuda izveli kopnene i vazdušne napade. Tri baltičke države i Poljska su uverene da su sledeća meta posle Ukrajine. Oni vide Rusiju kao egzistencijalnu pretnju. I nema dokaza da Putin namerava da se zaustavi u Ukrajini“, dodao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
root

pre 1 godinu

Samo mu nije palo napamet da ce Rujke da bombarduju poligone za obuku u tim zemljama.

Pera Detlić

pre 1 godinu

Kako ovaj komentariše, uhvati te jeza, ne od njegovog "pametnog" predloga da se Nato umeša, jer do toga neće doći, nego shvatiš da visoki oficir jedne od najačih vojnih sila je jedan maloumnik i ograničen tip, a tako daleko je stigao u vojnoj strukturi. Užas jedan ko treba da "brani" "demokratski svet".

Perica

pre 1 godinu

A Bajden aktivirao Ruzveltov zakon o lend-lease iz 2 sv. rata za slanje vojne pomoci Ukrajini, isti onaj zakon sa kojima su Englezi svojevremneo dobijali Sherman tenkove, dzipove, brodove i avione ( vredene 31.1 tadasnjih milijardi dolara) i Rusi isto tako avione , kamione, tenkove, radio opremu ( vredne 11.3 tadasnjih milijardi dolara)......a vojna pomoc od 33 milijarde dolara, van ovoga zakona treba da pristigne u Ukrajinu u toku ove i sledece nedelje

Djordje

pre 1 godinu

A “kanadski general” uhvacen u azovstalju( po vasem tekstu pre mesec dana) sta bi s njm?! Jesu li to bile lazne vesti ili ste zaboravili da propratite taj slucaj ?! Sto bi vam ista verovali?

EU MENJA PREDLOG NAFTNOG EMBARGA?!
Planeta

EU MENJA PREDLOG NAFTNOG EMBARGA?!

Evropska komisija je predložila izmene planiranog embarga na rusku naftu u nastojanju da pridobije države članica koje su saopštile da ne mogu da podrže taj predlog, javlja Rojters pozivajući se na tri neimenovana izvora iz Evropske unije

06.05.2022

12:41

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija