• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mondo

07.05.2022

17:24

UKRAJINCI RAZVILI SMRTONOSNO ORUŽJE SAMO ZA RUSE! "Bogdanom" dočekali neprijateljske vojnike i demonstrirali njenu moć! (Video)

Reuters

Vesti

UKRAJINCI RAZVILI SMRTONOSNO ORUŽJE SAMO ZA RUSE! "Bogdanom" dočekali neprijateljske vojnike i demonstrirali njenu moć! (Video)

Podeli vest

Vojska Ukrajine od 2014. godine razvija smrtonosno oružje kako bi uzvatila napad ruske vojske

Dok u Ukrajinu stiže sve više artiljerijskog oružja od samohodnih topova, i haubica, ukrajinska vojska prikazala je snimak borbenog delovanja samohodne haubice pod imenom 2S22 "Bogdana". U pitanju je domaći artiljerijski sistem, koli liči na francuski samohodni top "CEASAR" kalibra 155 mm koji će da dobije od Francuske kao donaciju za borbu protiv ruske vojske.

Ukrajinska namenska industrija je posle 2014. godine u cilju modernizacije svoje vojske i oslanjanja na sopstvene snage razvila familiju samohodne top haubice pod nazivom Bogdana. Ovaj novi artiljerijski sistem trebao je da bude zasnovan na šasiji tenka T-80U "Oplot" na koji bi se ugradila artiljerijska kupola sa topovskom cevi kalibra 155 mm sa poljskog samohodnog topa tipa "Krab". U pitanju je NATO kalibar 155 mm.

Ovaj artiljerijski uređaj imao je sistem za upravljanje vatrom TOPAZ i Komunikacioni sistem FONET koji proizvodi kompanija WB Electronics. maksimalni domet ove haubice trebao je da bute 30 km i trebao je da zameni familiju artiljerijskih oruđa kalibra 152 i 122 mm. Predviđala se i upotreba pametne artiljerijske granate tipa "Ekskalibur" M982 koji je već borbeno proveren u Iraku i Avganistanu od 2010 do 2021.

Međutim, pošto je primećeno da Ukrajina nema dovoljno tenkova koji bi postali samohodne haubice i da bi takva proizvodnja bila preskupa, odlučeno je da u skladu sa modernizacijom artiljerijski sistem bude ugrađen na šasiju kamiona tipa KRAZ.

Tako je nastala samohodna haubica "Bogdana" za čiju osnovu je uzet poljski top "krab". Haubica je postavljena na šasiju kamiona konfiguracije 6x6 čiji maksimalni domet je 40 kilometara sa klasičnim artiljerijskim projektilima i 50 kilometara sa preciznim artiljerijskim projektilima. Iz cevi na poligonskim gađanjima utvrđeno je da obučena posada može u roku jednog minuta, da ispali šest artiljerijskih granata. Na haubici se nalazi i prostor za skladištenje 20 projektila.

Haubica je prvi put prikazana 2018. godine na vojnoj paradi u Kijevu, dok je u oktobru 2019. godine državna kompanija "Spectechnoekport" uvezla seriju artiljerijskih granata od 155 mm turske kompanije "Makina Ve Kimia Endustrisi Kurumu" (MKEK). Ova kupovina je omogućila da prva ispitivanja Bogdane počnu u decembru 2019. godine. Prema nekim podacima Ukrajina je proizvela samo dve, a prema drugim izvorima četiri haubice ovakvog tipa, koje i dalje nisu u operativnoj upotrebi ukrajinske vojske.

Glavni finalizator haubice je Kramatorska fabrika alatnih mašina za teške uslove rada (KZTS). U ovja posao pre rata bilo je uključeno još 10 ukrajinskih kompanija.

Taktičko tehnički podaci:

Naziv 2S22 Bogdana
Kalibar 155 mm
Posada: 5 članova
Dimenzije: dužina 8,5 m, širina 2,7 m, visna 4,0 m, težina 25 tona
Vozilo KRAZ 6322 konfiguracije 6x6
vozilo pokreće dizel motor, koji na putu može da razvije maksimalnu brzinu od 80 km na čas. Maksimalni radijus kretanja je 1.000 km
Artiljerijska cev
minimalna elevacija 5, a maskimalna 65 stepeni.
Domet: minimalni 780 m, maksimalni 40-42, sa klasičnim projektilima, a 50 km sa precizno vođenim. haubica je kompletirana da može da upotrebljava sve projektile po NATO standardu kalibra 155 mm




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 1 godinu

Pročitajte podatke o našoj Nori pa sedite da prepisujete i pišete članak. Ovo je sasvim obično samohodno artiljerijsko oruđe na platformi vozila točkaša i ništa više. Kako jadno zvuči "smrtonosno oružje kako bi uzvatila napad ruske vojske" ali ko piše jasno je

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija