• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

14.05.2022

22:12 >> 14:03

ZELENSKI POTPISAO! Finska želi da njena granica sa rusijom ostane mirna, Turska iznela predlog za "Azovstalj"... (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

ZELENSKI POTPISAO! Finska želi da njena granica sa rusijom ostane mirna, Turska iznela predlog za "Azovstalj"... (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Rusija prekida dovod električne energije Finskoj, saopštio je finski operater. Nastavljaju se pregovori o evakuaciji vojnika iz Azovstalja, Kijev objavio podatke o teškim gubicima Rusije na reci Severski Donjec. Ukrajina traži od SAD sisteme PVO i borbene avione

22.30 - Finska želi da njena granica sa Rusijom ostane mirna

Finska želi da njena granica sa Rusijom bude mirna, izjavio je danas finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto, potvrdujući potrebu da se održi komunikacija sa Kremljom dok se ova nordijska nacija približava ulasku u NATO.

"Imamo granicu od 1.300 kilometara sa Rusijom", rekao je on novinarima u Berlinu, gde je pozvan da prisustvuje sastanku ministara spoljnih poslova NATO, preneo je CNN.

''Granica je mirna i mi želimo da ta granica ostane mirna'', rekao je Havisto i dodao da je veoma važno da komuniciraju sa svojim susedima.

Upitan da prokomentariše protivljenje Turske ulasku Finske u NATO, Havisto je rekao da je u petak pozvao turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua da spusti tenzije i da će nastaviti razgovore sa njim danas na sastanku država članica NATO.
On je priznao da svaka članica NATO može da blokira proces, ističući da je zato važno održavati dobre kontakte sa svima.
Turska, koja se predstavljala kao posrednik između Rusije i Ukrajine, nagovestila je nepovoljan stav o mogućem ulasku Finske i Švedske u NATO, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je te nacije za pružanje utočišta kurdskim terorističkim organizacijama, naveo je CNN.
Havisto je, međutim, rekao danas da je uveren da će na kraju biti pronađeno rešenje i da će Finska i Švedska postati članice NATO.

22.10 - Zelenski: Situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška, i dodao da ruske snage još uvek pokušavaju da demonstriraju neku vrstu pobede.

"Osamdesetog dana invazije u punom obimu ovo izgleda posebno ludo, ali oni ne zaustavljaju svoje napore", rekao je on u večerašnjem video obraćanju, preneo je Rojters.

Rusija je 24. februara pokrenula, kako Moskva navodi, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije te zemlje.

22.00 - EU pomogla evakuaciju 299 zdravstveno ugrozenih Ukrajinaca

EU je kroz program MedEvac evakuisala 299 zdravstveno ugroženih Ukrajinaca u 11 evropskih zemalja, rekli su srpskim novinarima u Varšavi predstavnici posljkog tima Mehanizma EU za civilnu zaštitu, čiji je član i Srbija od 2015. godine.

Evakuacija je sprovedena kroz Mehanizam tako što su zdravstveno ugroženi transportovani do susednih zemalja u kojima su ih čekale medicinske ekipe, odakle su posebnim avionima prebacivani u neku od 11 zemalja EU, rekla je oficir za vezu Zoe Sebir.

Prema njenim rečima, kroz taj Mehanizam EU, u čijem radu trenutno pored zemalja EU, učestvuju i Turska i Norveška, do sada je obezbeđeno 28.000 tona pomoći koja je u tu ratom zahvaćenu zemlju transportovana sa 164 teretna voza.
Za Ukrajinu su, kako je dodala, obezbedili pomoć koja je obuhvatala sve od mobilnih bolnica, medicinske pomoć i lekova do protivpožarnih aparata.
Mehanizam za civilnu zaštitu je od osnivanja 2001. godine odgovorio na više od 330 zahteva za pomoć unutar i izvan EU, a rekacija za pomoć Ukrajini je bez presedana, ocenila je Sebir u izjavi srpskim novinarima, među kojima je bila i ekipa Tanjuga.
Tom prilikom je rečeno da je taj Mehanizam EU tokom pandemije kovida 19 pomagao i Srbiji i obzebdio joj zaštitnu opremu - maske i rukavice.
Cilj aktivnosti EU u oblasti civilne zaštite je da podrži napore na sprečavanju katastrofa i obezbediti spremnost jedinica civilne zaštite da deluju u slučaju katastrofa - na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.
Kada skala vanrednog stanja prevaziđe mogućnosti reagovanja u nekoj državi, ona može zatražiti pomoć putem Mehanizma. Kroz Mehanizam, Evropska komisija igra kljucnu ulogu u koordinaciji odgovora na katastrofe i doprinosi najmanje 75 odsto transportnih i drugih operativnih troškova razmeštanja.
Pored država članica EU, trenutno postoji šest država ucesnica mehanizma Island, Norveška, Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Turska.
Srbija je 2015. godine postala 33. država učesnica Mehanizma.

21.40 - Medvedev: Odluke G7 su mešanje u unutrašnje stvari Kine

Odluke G7, kojima se Peking poziva da ne pomaže Rusiji u suočavanju sa zapadnim sankcijama, predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Kine i nastavak tajnog rata protiv Rusije, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Države G7 pozivaju Kinu da ne pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija, da ne opravda svoje postupke i da ne pruži Rusiji vojnu pomoć. Ovo je nastavak direktne intervencije u unutrašnje stvari Kine i nagoveštaj da oni mogu da kazne Kinu ako se nešto dogodi", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, preneo je TAS S.

Zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) pozvale su Kinu da ne pomaže Rusiji, a naročito da ne podriva međunarodne sankcije i ne opravdava akcije Moskve u Ukrajini.
Peking treba da podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine, a ne da "pomaže Rusiji u njenom agresorskom ratu", navodi se u zajedničkim zaključcima G7

21.30 - Zaharova: Nije Rusija kriva za poskupljenje hrane,već sankcije

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući izjavu ministarke inostranih poslova Nemačke Analene Berbok da je Rusija kriva za sve veću glad na planeti, rekla da cene rastu zbog zapadnih sankcija protiv Rusije.

"Cene rastu zbog sankcija koje je kolektivni Zapad uveo protiv Rusije pod pritiskom SAD. To je tako ako govorimo o direktnom uzroku. Nerazumevanje ovoga je znak ili gluposti ili namernog obmanjivanja javnosti", napisala je Zaharova na Telegramu, preneo je Sputnjik.

Ona je navela i da, ako se uzmu u obzir prvobitni uzroci u širem kontekstu, onda je i raspad državnosti Ukrajine delo kolektivnog Zapada.

"U raspad Ukrajine su uključeni, između ostalog i prethodnici gospođe Berbok, koji se nisu samo mešali u situaciju u toj zemlji, već su modelirali unutrašnju i spoljnu politiku Ukrajine", istakla je Zaharova.

Ranije je ministarka inostranih poslova Nemačke izjavila da zbog situacije u Ukrajini može nastupiti globalna glad na planeti.

Foto: Reuters

21.00 -  Izrael je pristao da pošalje u Ukrajinu protivbrodski raketni sistem njihove proizvodnje pod nazivom Blue Spear (5G SSM).​

20.00 - Američki senatori se sastali sa Zelenskim u Kijevu

Delegacija američkih političara, uključujući lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, sastala se danas sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.
Kijev su posetili i senatori Suzan Kolins, DŽon Baraso i DŽon Kornin, preneo je BBC.
Zelenski je na društvenim mrežama naveo da je poseta bila snažan signal dvostranačke podrške Ukrajini, Kongresa SAD i američkog naroda.

"Hvala vam što ste nam pomogli da se borimo ne samo za našu zemlju, već i za demokratske vrednosti i slobode", istakao je on.

19.48 - Ukrajinski predsednik Zelenski je potpisao Zakon o zabrani proruskih političkih partija.

19.45 - Njujork Tajms objavio video navodnih posledica ruskih napada na medicinske ustanove

 

 

 

17.42 - "Turska predložila evakuaciju ranjenih boraca iz čeličane"

Turska je predložila da se izvrši evakuacija ranjenih boraca skrivenih u čeličani Azovstalj u južnom ukrajinskom gradu Mariupolju, izjavio je danas Ibrahim Kalin portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.
Kalin je u intervjuu Rojtersu rekao da je pre dve nedelje u Kijevu lično razgovarao o tom predlogu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i da on ostaje na stolu iako Moskva nije pristala na to.
Prema tom planu, ljudi evakuisani iz čeličane Azovstalj bili bi prevezeni kopnom u luku Berđansk, koja se kao i Mariupolj nalazi na Azovskom moru, a turski brod bi ih prevezao preko Crnog mora do Istanbula, rekao je on.

"Ako to može da se uradi na taj način, rado bismo to učinili. Spremni smo. U stvari, naš brod je spreman da krene i preveze povređene vojnike i druge civile u Tursku", rekao je Kalin, koji je i Erdoganov savetnik za spoljnu politiku.

Ukrajina i Rusija nisu za sada komentarisale ovu mogućnost evakuacije.

17.00 - Ukrajinske snage krenule u kontraofanzivu kod Izjuma
Ukrajinske vojne snage krenule su u kontraofanzivu nedaleko od grada Izjuma, gde napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, rekao je guverner regije Harkov.

Kako prenosi Rojters, ruske snage pokušavaju da se probiju južno od Izjuma, nastojeći da zaobiđu ukrajinske snage koje drže odbranu istočne linije fronta, prenosi Rojters.

"Pravac Izjum i dalje je najteži deo. Naše oružane snage su prešle u kontraofanzivu. Neprijatelj se povlači na nekim frontovima kao rezultat delovanja naših snaga", naveo je guverner regije Oleh Sinegubov situaciju na društvenim mrežama.

16.40 - Lavrov: Zapad objavio "totalni hibridni rat" Rusiji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je izjavio da je Zapad objavio "totalni hibridni rat" Rusiji i da je teško predvideti koliko će on trajati.

"Čitav zapadni svet nam je objavio totalni hibridni rat i teško je predvideti koliko će sve ovo trajati, ali je jasno da će posledice osetiti svi bez izuzetka“, naveo je Lavrov, prenosi Rojters.

Osamdesetog dana od početka sukoba u Ukrajini Lavrov je ukazao na niz sankcija koje su uvedene Moskvi i istakao da su napori Zapada da izoluje Rusiju osuđeni na neuspeh, ukazujući da su "važni odnosi Rusije sa Kinom, Indijom, Alžirom i zemljama Zaliva“.

"Učinili smo sve da izbegnemo direktan sukob, ali sada kada je „rukavica bačena“, mi ćemo naravno, prihvatiti izazov“, rekao je Lavrov i dodao da za Rusiju sankcije nisu novost, jer su „skoro uvek bile tu, u ovom ili onom obliku“, prenosi britanska agencija.

Foto: Reuters

15.15 - Ambasada Rumunije u Kijevu ponovo počela sa radom

Ambasada Rumunije u Kijevu ponovo je počela sa radom posle tri meseca, saopštio je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku.
Vlasti Rumunije su 12. februara evakuisale iz Kijeva deo službenika diplomatskog predstavništva, a rad Ambasade potpuno je obustavljen 26. februara, prenosi Sputnjik.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoć je saopštio da su ambasade 37 zemalja nastavlile sa radom u Kijevu i izrazio nadu da će to učiniti i diplomatska predstavništva ostalih zemalja.

15.10 - Vojna vežba ruskih borbenih aviona iznad Kalinjingrada

Ruska Baltička flota održala je danas vojne vežbe sa borbenim avionima Su-27 čiji je zadatak bio odbijanje simuliranog vazdušnog udara na rusku enklavu Kalinjingrad.

U vežbi je učestvovalo više od deset letačkih posada aviona Su-27 Baltičke flote.
U saopštenju ove flote navodi se da su borbeni avioni Su-27 "uništili" avione simuliranog protivnika tokom vežbi, prenosi Rojters, pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks.
Ove aktivnosti ruske vojske su održane dva dana nakon što je Finska objavila da planira da podnese zahtev za pridruživanje NATO-u, a ovu zemlju će verovatno, slediti Švedska, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da želi da spreči širenje NATO-a, navodi britanska agencija.

15.05 - Ukrajinski vojnici granatirali su zgradu dečjeg vrtića u Petrovskom okrugu u Donjecku, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

14.00 - G7 pojačava pritisak na Rusiju

13.21 - Traže pomoć od Kine i Sija lično!

Porodice boraca Azova obratili su se danas u strimu uživo kineskom rukovodstvu sa zahtevom da posreduje u postupku za izvlačenje pripadnika Azova iz čeličane Azovstalj u Marijupolju i njihov odlazak u treću zemlju.

11.24 - LNR: Otkriven plan Azova!

10.42 - "Veltam Zontag": 700.000 ljudi iz Ukrajine došlo u Nemačku

Više od 700.000 ljudi koji su pobegli od rata u Ukrajini došlo je u Nemačku, objavio je danas nemački list "Veltam Zontag", citirajući ministarstvo unutrašnjih poslova.

Od početka rata u Ukrajini do 11. maja u Nemačkoj je registrovano 727.205 ljudi u nemačkom Centralnom registru za strance (AZR), među kojima ima 93 odsto ljudi sa ukrajinskim državljanstvom, preneo je Rojters pisanje "Velta".

10.11 - Jutarnji brifing ruskog ministarstva odbrane

Ruska avijacija je raketama velike preciznosti uništila pet komandnih mesta i dva skladišta municije ukrajinske vojske u DNR. Tom prilikom je likvidirano 100 ukrajinskih ekstremista i 23 jedinice vojne tehnike, saopštio je portparol Ministra odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

Ruske raketne snage i artiljerija uništili su 543 mesta sa ljudstvom i vojnom tehnikom protivnika, kao i 23 ukrajinske artiljerijske jedinice.

Snage PVO Oružanih snaga Rusije uništile su 13 ukrajinskih bespilotnih letelica, uključujući jedan „bajraktar TB2“ u Harkovskoj oblasti. U Harkovskoj oblasti ruski sistemi PVO presreli su tri projektila ispaljena iz višecevnog raketnog bacača „Smerč“. Operativno-taktička avijacija uništila je 43 položaja sa ljudstvom i vojnom tehnikom Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

 

10.04 - Gasprom i danas šalje gas Evropi preko stanice Sudža

Ruski Gasprom nastaviće danas da šalje Evropi gas preko Ukrajine kroz ulaznu stanicu Sudža, sa protokom od 64,9 miliona kubnih metara. U petak je ta količina iznosila 61,97 miliona, preneo je Rojters. Gasprom dodaje da je zahtev za slanje gasa preko glavne stanice Sohranovka odbio Kijev.

Transfer ruskog gasa koji ide ka Evropi preko Ukrajine pao je za četvrtinu u sredu, nakon što je Kijev stopirao rutu preko Sohranovke.

09.23 - DNR: Tri žrtve napada ukrajinskih snaga

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata 59 puta pucale na samoproglašenu Donjecku narodnu republiku (DNR), saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Navodi se da je život izgubilo troje civila, prenosi RIA Novosti.

08.33 - Danas sastanak NATO-a sa Švedskom i Finskom

Švedska i Finska danas će učestvovati na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Berlinu. Uprkos tome što nisu članice zapadnog vojnog saveza, očekuje se da će obe zemlje podneti zahtev za članstvo kao odgovor na invaziju na Ukrajinu i zato su pozvane da prisustvuju sastanku.

Moskva je rekla da će ulazak bilo koje zemlje u savez smatrati pretnjom. To bi dovelo do kraja neutralnog statusa Švedske i Finske, koji datira još iz doba Hladnog rata. Turska je juče izrazila protivljenje potencijalnom članstvu Švedske ili Finske.

08.26 - Generlaštab Ukrajine: Rusija povlači trupe iz Harkova

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da Rusija povlači trupe iz Harkova.

Navodi se da je glavni cilj uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke, Luganske i Hersonske oblasti i obezbeđivanje stabilnosti kopnenog koridora sa Krimom, prenosi Unian. Generalštab Ukrajine dodaje da se najveća aktivnost ruskih snaga primećuje na Slobožanskom i Donjeckom pravcu.

 

 

07.39 - Reznikov: Broj vojnika treba povećati na milion

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da Ukrajina treba da obezbedi da broj vojnika uključenih u borbena dejstva bude povećan do milion ljudi.

"Fokusiramo se na potrebu da obezbedimo milion ljudi koji će se boriti sa neprijateljem“, napisao je Reznikov na Fejsbuku, prenosi TAS S.

Naveo je da je eskalacija sukoba izazvala eksplozivan rast odbrambenih potreba i da Ukrajina nije bila potpuno spremna za to. Prema navodima ukrajinskih medija, pre početka ruske vojne intervencije protiv Ukrajine, ukrajinska vojska imala je oko 200.000 ljudi.

09.21 - Ekipa ruskog Telekanala Tvezda ušla u fabriku Zarja u Ruzbižnju:

"Ograde od bodljikave žice i ogromna skloništa za bombe"

 

 

08.43 - Tela ruskih vojnika dopremljena do Kijeva

Tela ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini doneta su ispred železničkog čvorišta kod Kijeva i stavljena sa stotinama ostalih u voz sa hladnjačama, gde će ostati do trenutka kada će biti vraćeni svojim porodicama.

- Većina tela je prebačena iz Kijevskog regiona, ima nekih i iz regiona Černigov, kao i iz ostalih regiona - rekao je za Rojters ukrajinski civilno-vojni oficir za vezu Volodimir Lijamzin.

Foto: Tanjug/AP

Tela ruskih vojnika premeštaju u voz sa hladnjačama

07.06 - Ukrajina: Situacija je puno gora nego na početku rata

Ukrajinska zastupnica pozvala je Sjedinjene Države da Ukrajini pruže sisteme protivzračne odbrane i borbene avione, rekavši da je situacija na bojnom polju "daleko gora" nego što je bila na početku rata.

"Trenutno je pakao na prvoj linije fronta", rekla je Oleksandra Ustinova novinarima na okruglom stolu nemačkog Maršal fonda u Vašingtonu. "Sada gubimo mnogo više ljudi nego što je bilo na početku rata".

Ustinova je rekla da Ukrajina više ne traži borbene avione MiG iz sovjetske ere jer se "rat promenio".

07.00 Ukrajina: Rusija je izgubila najmanje 73 tenka u bici na reci

Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila najmanje 73 ruska tenka i drugu opremu tokom bitke oko reke u regionu Donbas.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da je Rusija u napadu izgubila "značajne oklopne manevarske elemente" najmanje jedne taktičke bojne grupe. Taktička grupa ruskog bataljona sastoji se od oko 1.000 vojnika.

06.55 Zelenski: U toku teški pregovori o evakuacija iz Mariupolja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su u toku "veoma teški" pregovori sa Rusijom o evakuaciji velikog broja ranjenih boraca iz fabrike Azovstalj u Mariupolju.

06.52 - Rusija obustavlja isporuku struje Finskoj

Rusko državno preduzeće Inter RAO obustavlja isporuku struje Finskoj, saopštio je finski operater Fingrid.

Iz Fingrida su saopštili da ruska kompanija Inter RAO zaustavlja snabdevanje zbog "problema u primanju isplata za električnu energiju prodatu na tržištu", prenosi Rojters.

Navedeno je i da Finska kupuje samo 10 odsto svoje elektricne energije od Rusije. Prema Fingridu, manjak u isporukama će se nadoknaditi većom nabavkom iz Švedske i povećanjem proizvodnje u Finskoj, navodi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Normalac

pre 1 godinu

Bravo hrabra Ukrajino, bog vas blagoslovio!

Slavija

pre 1 godinu

Bravo naša braćo Ukrajinci. Izbacite Ruskog agresora iz vaših dvorišta. Ceo svet su ih izbacili, budite jaki, pameti i uspećete. Rusija Srbiji uvek više zlo donela i gledala samo njene interese. Ne možemo zaboraviti da Rusija nam otrovala Tita. Da li pravog ili dvojnika ali Rusi su poznati po tome.

milankukic

pre 1 godinu

kad procitam nenormalca i anti pravoslavca sve mi je jasno jer da se srbi i pravoslavc sloye nebi bilo rata jer samo iydajice daju podatke neprijatelju podatke koji oni koriste protiv nas

Goran

pre 1 godinu

@Slavija: Ne znam koji si prasak konzumirao ali mora da je dobar...

Miša

pre 1 godinu

Bravo habra Rusijo, uništite biolaboratorije, naciste inizdajice pravoslavlja, uništite američke konjušare, zauzmite polja žitarica i napravite gladnu EU u kreditima do guše ...idemo Putin oslobodi Evropu od kauboja...

Milutin Vranjski

pre 1 godinu

"Слава Украјини". Па , слава јој... жито стиже за 40 дана... амин!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17