• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Slobodna Dalmacija

18.05.2022

14:38

VRI U HERSONU, UKRAJINCI FORMIRAJU POSEBNU BRIGADU DA POKOSI RUSE?! Opremu su dobili sa Zapada, OVO ĆE IM BITI NAJMOĆNIJA KONTRAOFANZIVA

printscreen

Vesti

VRI U HERSONU, UKRAJINCI FORMIRAJU POSEBNU BRIGADU DA POKOSI RUSE?! Opremu su dobili sa Zapada, OVO ĆE IM BITI NAJMOĆNIJA KONTRAOFANZIVA

Podeli vest

Sudeći prema video objavama Oružanih snaga Ukrajine, može se zaključiti da Ukrajinci navodno formiraju novu tenkovsku brigadu s opremom koju su dobili sa Zapada

Jedinica se obučava na tenkovima T-72M1 koji su stigli iz Poljske i holandskim oklopnim transporterima YPR-765, a vojnici nose zaštitnu opremu britanskog i turskog pešadije. Jedinica u Krivom Rihu, severno od Hersona navodno uvežbava kombinovane operacije u koje su uključeni tenkovi, oklopna vozila i artiljerija.

Čini se, kako bi nova tenkovska jedinica mogla možda da postane glavna uzdanica za osvajanje Hersona, važne luke na Crnome moru koju su Rusi među prvima zauzeli nakon što su 24. februara krenuli na sever sa Krima.

Poljska je dosad u Ukrajinu poslala preko 240 tenkova što je dovoljno za formiranje dve nove tenkovske brigade. Češka je takođe Ukrajini poslala desetine tenkova T-72, a Ukrajinci očekuju i isporuku iz Nemačke koja šalje 50 protivvazdušnih tenkova Gepard. Ovi protivvazdušni oklopnjaci proizvođača ''Krauss-Maffei Wegmanna'' više nisu u inventaru nemačkih oružanih snaga, ali ih kompanija i dalje ima na zalihama.

 

 

Otkako je ruska vojska okupirala Herson, Rusi pokušavaju zvanično legitimizuju svoju upravu gradom. Zadržavanje kontrole nad Hersonom i njegovim saobraćajnim vezama veoma je važno za Ruse jer povećava njihovu sposobnost napredovanja prema severu i zapadu i da poboljšaju bezbednost ruske kontrole nad Krimom.

Iako je oslobađanje Hersona među glavnim prioritetima vojske Volodimira Zelenskog, zasad ukrajinske snage su u kontranapadu duž južnog fronta, a još ne kreću pravo na Herson.

Razlog tome je, smatraju vojni stručnjaci što je jedna od važnih ukrajinskih formacija u južnom sektoru, pričuvna 5. tenkovska brigada, deo odbrambenog garnizona u Odesi, najvažnijoj ukrajinskoj morskoj luci, 110 km zapadno od Hersona.

Ako će 5. tenkovska brigada da ostane na toj poziciji, ukrajinski komandanti za napad na Herson moraju da povuku teške snage sa drugog mesta. Video sa treninga iz Krivog Riha nagoveštava da se te snage već formiraju. Na snimku se vidi general-pukovnik Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga, kako posmatra vojnike ukrajinske vojske dok uvežbaju taktiku.

Vojnici se iskrcavaju iz oklopnih transportera YPR-765, koji su holandska verzija klasičnog američkog APC-a M-113, a tenkovske posade ispaljuju 125 milimetarske topove iz poboljšanih sovjetskih tenkova T-72M1.

Takođe artiljerija manevriše i ispaljuje municiju iz samohodnih haubica od 122 mm te onih od 152 mm. Obe vrste su standardne u ukrajinskim oružanim snagama. Analitičari navode kako je potrebno vreme dok se mladi vojnici obuče na mešavini poljskih, holandskih i ukrajinskih vozila, te da logistici neće biti lako nabavljati i održavati različitu mešavinu rezervnih delova iz raznih zemalja.

Dolazak sveže mehanizovane brigade sa stotinu tenkova i oklopnih vozila, artiljerijom i pešadijom mogao bi da bude signal za odlučniju ukrajinsku kontraofanzivu, samtraju vojni stručnjaci.Prema podacima Pentagona zahvaljujući inostranim vojnim pošiljkama, Ukrajina na bojnom polju trenutno raspolaže sa više tenkova od ruskih oružanih snaga.

Poslednjih godina Rusija je proizvodila oko 250 tenkova i 150 aviona godišnje. Na temelju procena dosad izgubljene ruske opreme, ukrajinske snage su uništile najmanje trogodišnju proizvodnje ruskih tenkova i jednogodišnju zalihu aviona tokom dva meseca sukoba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DraGan

pre 1 godinu

...i onda ce ruski operateri uvezbavati gadjanje kalibrima, iskanderima, kornetima i sl. budala i krivih taraba je uvek bilo

Zagor

pre 1 godinu

Rusi izgleda imaju isti problem kao i srbi!!! Sve je OK dok udaraš po slabijem,problem je kad se slabiji isto naoruža! Mozda I rusi ukradenim traktorima počnu "povlačenje"???

Marcco

pre 1 godinu

Zar nije malo glupo da iz pravca Odese napadaš Herson?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija