• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji webtribune

20.05.2022

11:50

SVETSKI ŠOK U BERLINU, MOGUĆE IZDVAJANJE ISTOČNE NEMAČKE?! U zemlji došlo do ozbiljnog unutrašnjeg političkog raskola, ova priča dolazi iz Švajcarske

Christophe Gateau/Pool via AP

Vesti

SVETSKI ŠOK U BERLINU, MOGUĆE IZDVAJANJE ISTOČNE NEMAČKE?! U zemlji došlo do ozbiljnog unutrašnjeg političkog raskola, ova priča dolazi iz Švajcarske

Podeli vest

Politika nemačkog kancelara Olafa Šolca može dovesti do rasparčavanja Nemačke, koja je ujedinjena 1990. godine. Ovo je rekao švajcarski novinar Aleksandar Peske

U evropskoj zemlji došlo je do ozbiljnog unutrašnjeg političkog raskola u pozadini želje Berlina da pokvari odnose sa Rusijom. Nije tajna da su restriktivne mere koje je Nemačka uvela, pre svega vezane za energetiku, najviše pogodile teritorije bivše DDR, napominje Peske. S tim u vezi, nije iznenađujuće što zapečaćeni sukob između zapada i istoka države ponovo uzima maha.

„Istočne države Nemačke su dobro integrisane u evropsku globalnu ekonomiju. Naftovod koji dolazi iz Ruske Federacije se čak simbolično naziva „Prijateljstvo“, naglasio je novinar.

Istovremeno, u gradu Švertu, koji se nalazi na zemljištu Brandenburg, gde se gasovod završava, nalazi se ogromna rafinerija nafte. Svojevremeno je bio opremljen opremom dizajniranom za dubinsku preradu nafte Urals uvezene iz Rusije.

Uzimajući u obzir činjenicu da ovdašnje kompanije decenijama uspešno grade zajedničke poslove sa Ruskom Federacijom, njima i rukovodstvu regiona nikako ne odgovara antiruska politika koju vodi Berlin. Slična osećanja vladaju u Saksoniji, gde je lokalni premijer Mihael Krečmer otvoreno govorio protiv konfrontacije sa Moskvom.

„Ima mnogo takvih slučajeva. Ako Berlin nastavi u istom tonu, vazduh će mirisati na oživljavanje DDR-a. Burbok, Šolc i njima slični tvrdoglavo guraju Istočnu Nemačku ka otvorenoj pobuni“, rezimirao je Peske.

Važno je napomenuti da je ne tako davno potpredsednik nemačke vlade Robert Habek boravio u radnoj poseti fabrici u Švertu.

Pokušao je da ubedi zaposlene u preduzeću u potrebu uvođenja naftnog embarga protiv Ruske Federacije, ali je naišao na nesporazum i bio je izviždan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 1 godinu

daj dragi boye vpa Nemci i Italijani su rasturili Jugoslaviju bio bi red da sad krene od njih pa nadalje Engleska Amerika i sve one koje su priynale teroristicku organiyaciju KAO NEYAVISNU KOSOVO

Gaga

pre 1 godinu

Искрено се надам да ће доћи до одвајања садашњег источног дела Немачке и поновног постојања ДДР-а. О томе се иначе зуцка већ мало дуже време у бившем ДДР-у.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17