• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

24.05.2022

10:44

KOD HARKOVA STIGAO "PAGANIN"! UNAPREĐENI TENK NEPROBOJNOG OKLOPA!? Moskva modihikovala "BMP-1AM" kada se nije proslavio... (Video)

printscreen

Vesti

KOD HARKOVA STIGAO "PAGANIN"! UNAPREĐENI TENK NEPROBOJNOG OKLOPA!? Moskva modihikovala "BMP-1AM" kada se nije proslavio... (Video)

Podeli vest

Ruska vojska u ratu u Ukrajini koristila je veliki broj borbenih vozila pešadije BMP 1, 2 i 3... Uglavnom se radilo o standardnim vozilima u naoružanju ruske vojske. Međutim, veliki broj tih vozila uništen je u sukobima, a na istoku Ukrajine u borbama sa ukrajinskom vojskom uvedena je i modifikacija BMP-1AM Basurmanin

Ova borbena vozila pešadije mogla su da se do sad isključivo vide na manevrima ruske vojske i na vojnim manifestacijama, a od nedavno su se pojavile i na ratištu kod Harkova.

Naime, na Telegramu se pojavio snimak nastao između 21. i 22. aprila u okolini Harkova, gde je jedan od vojnika iz vojnog kamiona zabeležio video u kom se vidi kolona vojnih vozila i oklopnjaka, među kojima je bilo i osam modernizovanih vozila "BMP-1AM" poznat još pod nazivom Basurmanin (Pagan), čime je zvanično potvrđeno da su se modifikovana borbena vozila pešadije pojavila na ratištu u Ukrajini.

Ovo je poslednja modifikacija čuvenog borbenog vozila pešadije koje se baš i nije proslavilo u aktuelnom sukobu u Ukrajini, pošto je gomila ovih vozila uništena na obe strane. Ruska komanda je procenila kako je vreme da se proveri borbena moć ovih vozila, koja imaju ugrađen top kalibra 30 mm, montiran na oklopne transportere "BTR-82A" koji imaju veliku elevaciju i koristio se u velikom broju prilikom sukoba u Marijupolju

 

 

BMP-1AM Basurmanin

Ruska, ali i svetska javnost za ovu modifikaciju borbenog vozila pešadije "BMP-1" čula je avgusta 2018. godine na manifestaciji „Armija 2018“. Za razliku od stare verzije BMP i gomile protipova sa različim naoružanjem, ova verzija se pojavila sa oružanom stanicom koja koristi top kalibra 30 mm montiran na oklopni transporter BTR-82A za razliku od kupole onog starog koja je imala top kalibra 73 m. Nosilac projekta modernizacije je Uralmašinvagon zavod iz Nižnjeg Tagila.

Naoružanje

Ova modifikacija borbenog vozila pešadije predstavljeno je pod oznakom "BMP-1 Basurmanin" (U prevodu Paganin). Ono po čemu je ova modifikacija upečatljiva jeste borbeni modul koji čini top "2A72" modifikacija čuvenog "2A 42" kalibra 30 mm. Ova kupola inače je montirana na oklopne transportere BTR-82A. Top ima kadencu 350 do 400 granata u minuti. Dučina cevi topa je 2.416 mm težine 36 kg, dok je ukupna težina oružane stanice 84 kg. Top je namenjen za borbu protiv lako utvrđenih ciljeva, pešadije, lakih-oklopnih vozila i neoklopljenih ciljeva. Iz topa ispaljuju se tri vrste granata: klasična 3UBR6, 3UBR8 namenjena za uništavanje oklopnih ciljeva sa zrnom od legure volframa. Brzina zrna je 1.120 m/s, koja probija debljinu oklopa od 35 mm pod uglom od 60 stepeni na daljini od 1.000 m i 25 mm na daljini od 1.500 m.

Za uništavanje lakih utvrđenja, oklopnih transportera i drugih neoklopljenih ciljeva koristi 3UOF 8 visokozapaljive granate ukupne mase 390 g. Brzina zrna je 890 m/s.

Kupola sa topom je smeštena na sredni vozila. Elevacija topa je minimalna -5 stepeni, a maksimalna 70 stepeni, što mu omogućava upotreba protiv niskoletećih ciljeva poput helikoptera i dronova kamikaza u završnoj putanji pre napada. Na kupoli pored topa nalazi se koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm spregnut sa glavnim topom kalibra 7,62 mm sa kadencom ispaljivanja 700-800 metaka u minuti. U pitanju je klasični PKT mitraljez. Topom i mitraljezom upravlja se preko nišanske sprave TKN-4GA, ali i opciono može biti ugrađen i TKN-4GA-01 za ciljeve u vazduhu. Inače na kupoli sa obe strane po tri komada se nalaze i bacači dimnih kutija „Tuča 902B“ kalibra 81 mm. Top je kao i kod BTR-82 potpuno stabilisan u obe ravne.

Foto: Reuters

Pretpostavka je i da ova modifikacija BVP-1AM ima i protivoklonu raketu 9K115 Metis, međutim ovu protivoklopnu raketu niko nije video da predstavlja deo borbenog kompleta. Inače kupola nije automatizovana i sa njom upravlja jedan član posade iz unutrašnjosti i nalazi se identično je pravoj kupoli samo što je urađena digitalizacija i olakšan rad, ali i stvoren manji prostor posle uklanjanja stare kupole.

Konstrukcija verzije AM-1 u odnosu na staru nije menjan skoro ništa, sve je identično, kao i na starijim verzijama. Posada i dalje osam vojnika u zadnjem delu, puškarnice, četiri otvora na vrhu i dvoje vrata koja se otvaraju kao spolja.

Pogon

Osim zamenjene kupole, konstruktori su odlučili da je potrebno zameniti i motor. Originalni UTD-20 zamnenjen je onom sa BMP-2 UTS-20S1. Radi se o šestocilindričnom četvorotaktnom dizel motoru sa vodenim hlađenjem mkasimalne jačine 300 KS. Posadi je takođe olakšano i održavanje, a omogućeno je i hladno pokretanje motora bez dodatne pripreme na temperaturama od -20 stepeni celzijusovih. Takođe transmisija je poboljšana, a ugrađene su i nove energetski efikasne torzione šipke, sa čime je poboljšan sistem oslanjanja.

Posada ovog BVP dobila je novu radio stanicu R-128-25U dometa 40 km, koji omogućava zaštićenu komunikaciju od praćenja radio saobraćaja umesto stare R-123. Takođe ugrađen je i komunikacioni sistem AVSK-2U.

Posada

Broj članova posade ostao je identičan kao i kod starijih verzija, odnosno troje: vozač, komandir i upravljač topom. U vozilo je moguće ukrcati pešadijsko odeljenje od osam vojnika naoružanih automatskim naoružanjem.

Iako se čini da je vozilo olakšano, nova oružana stanica se povećala, nije smanjila težinu BVP, pa ukupna težina iznosi 14,2 tone, dok je pre modernizacije težina bila 13,2 tone. Takođe povećana je i visina za 1,5 m zbog ugradnje nove borbene stanice. Maksimalna brzina od 65 kilometara na čas je ostala ista, kao i kod stare verzije kao i maksimalni radijus kretanja od 550 km.

Vozilo je u operativnu upotrebu ušlo 2019. i sa njim su navodno bile opremljene jednice ruske vojske u Sibiru, odnosno Istočni vojni okrug i to 20 komada. Međutim od serije od 400 za sad nije bilo ništa jer broj koji je namenjne za rusku vojsku bio je 37, pa se pretpostavlja da je u pitanju izvozni produkt za zemlje koje imaju u svom naoružanju ovo borbeno vozilo. Otuda se vozilo kao eksponat pojavljivao na manifestacijama Armija 2019. i 2020.

Taktičko tehnički podaci

Dimenzije: dužina 6,7 m, širina 3,1 m i visina 2,2 m

Težina: 14,2 t

Debljina oklopa 19 mm

Pogon: dizel motor UTD-20S1 jačine 300 KS

Maksimalna brzina 65 km/h, po vodi 7 km/h, maksimalni radijus kretanja 550 km

Posada 3 člana




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17