• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

25.05.2022

07:00

ŠOKANTNE TVRDNJE MEDIJA U TIRANI! Rama hoće Ramuša za predsednika Albanije?!

Tanjug/Zoran Žestić

Vesti

ŠOKANTNE TVRDNJE MEDIJA U TIRANI! Rama hoće Ramuša za predsednika Albanije?!

Podeli vest

Edi Rama posle višegodišnjeg sukoba ugostio Ramuša Haradinaja u Tirani * Albanski parlament još nije izabrao predsednika države, jer ni vlast ni opozicija nemaju kandidata, pa se spekuliše da će Rama predložiti Haradinaja za tu funkciju!?!

Albanski premijer Edi Rama razmišlja da za predsednika svoje države kandiduje Ramuša Haradinaja, bivšeg vođu terostičke OVK i nekadašnjeg 'kosovskog premijera', pišu pojedini mediji u Tirani.
Rama je nedavno, posle višegodišnjeg sukoba, ugostio Haradinaja u Tirani, što se u nekim krugovima tumači kao najava saradnje političara, koji su jedan drugog sve doskora najstrašnije optuživali za kriminal i izdaju nacionalnih interesa. Njihov sastanak u glavnom gradu Albanije bio je jako prisan, prenose tamošnji mediji.

Albanskog predsednika, inače, bira parlament, ali u ponedeljak niko nije izabran jer ni vlast, ni opozicija nisu predložili kandidata. Mandat aktuelnog predsednika Iljira Mete ističe 24. jula.

Dva kruga neuspešna

Kako prenosi portal 'Koha jone', Haradinaj je boravio u Tirani tri dana, a ugostili su ga Edi Rama i gradonačelnik albanske prestonice Erion Veliaj.

Loš potez

Takav potez bi sigurno unazadio saradnju Albanije i Srbije 
Orhan Dragaš, Međunarodni institut za bezbednost

'To pokazuje da se nešto sprema za novog predsednika Albanije. Haradinaj je albanski državljanin (državljanstvo dobio 2017. godine) i ispunjava kriterijume za kandidaturu. Rama ne gubi vreme uzalud na formalne sastanke, posebno ako ste mu bili protivnici, kao što je Haradinaj bio. Haradinaj ima šanse da dobije glasove 120 od ukupno 140 poslanika u parlamentu... ', piše ovaj portal.

Drugi od pet krugova za izbor predsednika Albanije početkom nedelje je završen neuspešno, podseća 'Koha jone'.

- Za tango treba dvoje, ne možemo da plešemo sami, bez partnera. Ništa nismo odlučili. Čekaćemo treći krug da vidimo da li opozicija ima kandidata. Ako ne predloži nikog, u četvrtom krugu mi ćemo predložiti svog kandidata - rekao je Rama.

Ramuš Haradinaj, s druge strane, kaže da uopšte ne razmišlja da bude kandidat za albanskog predsednika.


Kako se bira predsednik Albanije

* Albanski parlament sa 140 poslanika sprovodi pet krugova glasanja
* Kandidate mora da predloži grupa od najmanje 20 poslanika
* Da bi kandidat bio izabran, u prva tri kruga mora dobiti podršku 84 poslanika
* Za pobedu u poslednja dva kruga potrebna mu je podrška 71 poslanika
* Ako posle pet krugova niko ne bude izabran, raspisuju se novi parlamentarni izbori
* Predsednička funkcija u Albaniji je pretežno ceremonijalna, mandat traje pet godina


- Nisam deo unutrašnjeg takmičenja Albanije. Iz poštovanja koje gajim prema Albaniji ne bih bio nikakav funkcioner. Imam albansko državljanstvo i osećam se ponosno, ali neću to uraditi, neću se kandidovati - poručio je Haradinaj.

Nije realna opcija

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da ovo nije realna opcija iako je ranije bilo sličnih slučajeva.

- Aljbin Kurti se, podsećam vas, kandidovao na poslednjim parlamentarnim izborima u Albaniji. Ipak, ne verujem u mogućnost da se Haradinaj kandiduje, naročito ne sa podrškom Rame. Albanski premijer želi da pospeši saradnju u regionu, uključujući i Srbiju, tako da je ovo samo nerealna spekulacija. Takav potez bi samo unazadio saradnju Srbije i Albanije - naglašava Dragaš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17