• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/beta

27.05.2022

11:23

Rumuni se predomislili zbog situacije u Ukrajini! Prvo su povukli MIG-21, a sada su odlučili da ga ipak vrate jer se plaše ratne krize!

Vesti

Rumuni se predomislili zbog situacije u Ukrajini! Prvo su povukli MIG-21, a sada su odlučili da ga ipak vrate jer se plaše ratne krize!

Podeli vest

Samo mesec dana nakon što je Rumunija povukla iz upotrebe lovački avion MiG-21, Vrhovni savet odbrane te zemlje odlučio je da ipak ponovo aktivira te letelice u oružanim snagama jer je procenjeno da jedna eskadrila aviona F-16 nije dovoljna da brani vazdušni prostor u uslovima ratne krize na granicama

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, avioni MiG-21 Lancer ponovo su počeli da lete 23. maja.

 
Prethodno su ti avioni sredinom prošlog meseca povučeni iz upotrebe a povod je bio gubitak jednog aviona i pilota 2. marta, na zadatku iznad Crnog Mora.

Tada je iz upotrebe povučeno 27 jednoseda i dvoseda tog tipa.

"Pronosile su se glasine da će avioni MiG-21 da budu predati ukrajinskoj avijaciji kao vojna pomoć, ali činilo se najblaže vrlo neobičnim da se potpuno zastarela tehnika nadje u rukama pilota koji su leteli na Su-27 i MiG-29. Sada će MiG-21 nastaviti da lete u stalnom dežurstvu u okviru dežurnih snaga protivvazdušne odbrane", navodi portal.

Odlučeno je da stari migovi lete do 15. maja iduće godine.

Sada rumunska lovačka avijacija osim MiG-21 ima 17 jednoseda F-16AM i dvoseda F-16BM koji su nabavljeni polovni iz Portugala i u dežurstvu su od 2019. Čeka se na prijem 32 aviona F-16AM/BM čija je nabavka ugovorena iz norveških viškova.

"Prošlog meseca je, uz zvaničnu informaciju o tome da su prizemljeni MiG-21, najavljeno da će se ubrzati proces nabavke F-16, ali očigledno za to treba vreme, a jedna jedina eskadrila nije dovoljna za odbranu Rumunije u uslovima ratne krize na njenim granicama", navodi se u tekstu.

Rumunija je prve MiG-21 uvela u naoružanje 1962. godine. Sada lete avioni nabavljeni 1970-tih godina.

Kroz modernizaciju od 1995. do 2002. prošlo je 111 letelica MiG-21, ali većina je do sada prizemljena zbog isteka životnog veka ili je uništena u udesima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17