• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.05.2022

07:00

RUSI OTKRIVAJU TAJNI PLAN SAD! Evo zašto Amerika daje Ukrajini oružje i šta će da im uzmu…

Tanjug/AP

Vesti

RUSI OTKRIVAJU TAJNI PLAN SAD! Evo zašto Amerika daje Ukrajini oružje i šta će da im uzmu…

Podeli vest

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države same provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini

Zaharova je naglasila da Rusija svakodnevno otvara nove koridore za strane brodove, ali kijevske vlasti, faktički, drže kao taoce njihove posade.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da Sjedinjene Američke Države sa saveznicima traže mogućnost da ukrajinsku pšenicu vrate na svetsko tržište kako bi spustili cene te žitarice.

„Izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena od 10. maja da je neophodno naći mogućnost da se iz Ukrajine izveze 20 miliona tona žita poklopila se sa potpisivanjem Zakona o ukrajinskom “zajmu i najmu“. Proizilazi da će Kijev oružje platiti pšenicom. Zapravo, Amerikanci sami provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini, lišavajući je zaliha žita“, objasnila je ona, preneo je Sputnjik.

Prema njenim rečima, SAD i EU nameravaju da u toku dva i po meseca izvezu iz Ukrajine 20 miliona tona žita navodno radi prebacivanja u afričke zemlje i države Bliskog istoka u cilju sprečavanja prehrambene krize.

„Međutim, u stvarnosti se žito transportuje do evropskih skladišta. Organizovane su železničke, kopnene i rečne maršrute za dostavljanje do krajnjih odredišta u Nemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Rumunijii Bugarskoj“, istakla je ona.

Foto: Reuters

S druge strane, kako je ocenila, Rusija i dalje ostaje odgovorni učesnik na svetskom prehrambenom tržištu.

Zaharova se osvrnula i na saopštenja Zapada o blokadi stranih brodova koja su, kako je rekla neosnovana, jer Rusija svakodnevno otvara koridore, ali kijevske vlasti odbijaju da sarađuju, držeći, faktički, njihove posade kao taoce.

„Što se tiče jučerašnjih izjava zvaničnih predstavnika stranih država da je ruska vojska blokirala strane brodove u akvatoriji Crnog i Azovskog mora, oni nemaju veze sa stvarnošću. Luka u Marijupolju ponovo radi nakon što su pripadnici vojnih snaga Rusije i Donjecke Narodne Republike uspostavili kontrolu nad njima, odblokiran je plovni put i stvoreni su uslovi za izlazak brodova iz luke“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je dodala da ruske oružane snage svakodnevno od 8 do 19 časova otvaraju dva morska humanitarna koridora.

„Istovremeno, kijevske vlasti odbijaju da sarađuju sa predstavnicima stranih država i kompanija suvlasnika u cilju omogućavanja bezbednog izlaska blokiranih brodova, držeći njihove posade, faktički, kao taoce“, istakla je ona.

Zaharova je prokomentarisala i zahtev američkih ambasadora u inostranstvu o blokadi rada ruskih medija, nazvavši ga „diktaturom liberalizma“.

„Američki ambasadori u inostranstvu imaju novu zabavu – histerično zahtevaju od država da blokiraju rad ruskih medija. To je diktatura liberalizma u punom sjaju“, navela je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cardak

pre 1 godinu

Ameri i ukrajinci NEMA NISTA od zita dok ne deblokirate NOVAC I ZLATO RUSKIH GRADJANA!Inace ako bude jo mesec dana u barzama ili tankerima PROLIJACE ni svinje ga ne jedu!IMA I DRUGA VARIJANTA LOVU NASUNCE PRODACE VAM RUSI!

GEDZA

pre 1 godinu

Daju im otpisano oružje i zastarelu vojnu opremu za 10 milijardi a uzmu im pšenicu za 20 milijardi.... Pošteno, zar ne???

Valera

pre 1 godinu

Zaharova prosto "spinuje" stvari ( normalno, svako vrti vodu na svoju vodenicu), ukrajinsko zito ne zadrzava amerika nego rusku brodovi ne dozvoljavaju isplovljavanje ni uplovljavanje u ukrajinske luke narocito Odesu, jednostavno nalaze se na pucini 100km od obale i vrse blokadu, tako da su rusi ti koji ne dozvoljavaju da se izveze zito a ne ameri.... a inace samo oni sa IQ na nivou kuvanog krompira mogu da poveruju u glupost da ukrajina placa oruzije, neka procitaju sta znaci Zakon o Zajmu i Najmu (Lend and Lease), mislim, ako umeju da citaju.... ( SSSR nikada nije platio nista sto je dobio u 2sv. ratu od amerikanaca: kamione, avione, brodove, namirnice, tenkove...vratio je samo neke brodove i to je sve...)

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59