• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

31.05.2022

22:43

97. DAN RATA! KADIROV: ZAVRŠENO 'ČIŠĆENJE' SEVERODONJECKA, SAD ĆE SLATI UKRAJINI SAMO ORUŽJE ZA ODBRANU, Moskva i Kijev bili blizu dogovora, dil minirao Zapad (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

97. DAN RATA! KADIROV: ZAVRŠENO 'ČIŠĆENJE' SEVERODONJECKA, SAD ĆE SLATI UKRAJINI SAMO ORUŽJE ZA ODBRANU, Moskva i Kijev bili blizu dogovora, dil minirao Zapad (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Evropska unija postigla je dogovor o zabrani ruske nafte, žestoko borbe u Severodonjecku, LNR tvrdi: Trećina grada je oslobođena. NATO podigao dron iznad Crnog mora, reagovao ruski sistem za elektronsko ratovanje

22.45 Kadirov: završeno čišćenje Severodonjecka

Foto: Printscreen

Lider ruske republike Čečenija Ramzan Kadirov saopštio je da je završeno potpuno "čišćenje" ukrajinskog istočnog grada Severodonjecka.
"Borci su prešli na sledeću fazu - temeljniju nasumičnu proveru pojedinačnih objekata", napisao je Kadirov na Telegramu, prenose RIA Novosti.
Dodao je da su ukrajnske snage u gradu poražene, a da ruske trupe kontrolišu situaciju.

22.15 Tomas-Grinfild: SAD će slati UKR samo oružje za odbranu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena od prvog dana je jasno stavila do znanja da će Ukrajini obezbediti samo oružje za odbranu od napada Rusije, izjavila je danas ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild.
"Ne obezbeđujemo nikakvo oružje koje će omogućiti Ukrajincima da napadnu Rusiju iz Ukrajine. I predsednik Bajden je bio vrlo jasan tim povodom, da nismo i nećemo postati strana u ratu, ali ćemo podržati napore Ukrajine da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet", rekla je Tomas Grinfild na brifingu za medije u UN, a prenosi Si-En-En.
Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič prethodno je za ovaj američki medij rekao da je vojna pobeda protiv Rusije „malo verovatna", ako SAD obustave Kijevu isporuku artiljerije dugog dometa.

21.45 Moskva i Kijev bili blizu dogovora, dil minirali oni koji spolja upravljaju Ukrajinom

Moskva i Kijev su bili blizu sporazuma prema kojem bi Ukrajina ostala vanblokovska država, izjavila je danas predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.
- Istovremeno smo pregovarali sa Ukrajinom o potpisivanju mirovnog sporazuma. Povukli smo trupe iz Kijeva, Harkova, praktično je bio pripremljen sporazum koji je odgovarao Ukrajini i Rusiji, rekla je Matvijenko tokom sastanka sa predsednikom Mozambika Filipeom NJusijem, prenose RIA Novosti. 
Prema rečima Matvijenko, realizaciju sporazuma nisu dozvolili oni koji spolja upravljaju Ukrajinom.
Ona je takođe naglasila da je Rusija i dalje spremna za pregovore, ali da Moskva ne vidi istu želju kod Kijeva.

21.15 Cena nafte skočila nakon odluke EU, barel brenta košta 123,3 dolara

Cene nafte su skočile nakon što su lideri Evropske unije noćas postigli sporazum o zabrani uvoza 90 odsto ruske sirove nafte do kraja godine. Iz embarga je izuzeta Mađarska. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je, međutim, ocenio da će cena ruske nafte na tržištu pasti zahvaljujući zabrani uvoza.
Zabrana EU se odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije <https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3395/rat-u-ukrajini čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije, naveo je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Unija je, inače, 36 odsto svojih potreba za naftom namirivala ruskim energentom.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ocenio je da će cena ruske nafte pasti.
Međutim, na azijskom trgovanju, cena evropske nafte Brent za isporuku u julu (fjučers ugovori) porasla je za 1,35 odsto na 123,3 dolara za barel, pokazuju podaci portala oilprice.com.
Cena julskih fjučersa za američku WTI je porasla za 3,06 procenata na 118,6 dolara po barelu.
Američka sirova nafta je dostigla cenu od čak 119,42 dolara po barelu, najviši nivo u poslednjih 12 nedelja, prema podacima Refinitiva.
Cena za isporuke u avgustu je takođe skočila, pri čemu se WTI nafta ugovara za 3,2 odsto skuplje, odnosno za 115,83 dolara po barelu, a Brent za 119,53 dolara po barelu, što je porast od 1,6 procenata.

21.15 Čavušoglu: Ukrajinske mine blokiraju plovidbu Crnim morem

Plutajucće mine koje je Ukrajina postavila u Crnom moru su jedna od najgorih prepreka transportu žita iz Odese, upozorio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.
U intervjuu za novinsku agenciju Anadolija Čavušoglu je potvrdio da su "mine koje je postavila Ukrajina u Odeskoj oblasti jedna od prepreka za siguran transport žitarica", prenos TAS S.
"Drugi razlog su sankcije za ruske brodove - njihovo osiguranje, kao i nemogucćnost da budu opsluženi u međunarodnim lukama", rekao je on i predočio da postoje ozbiljni nerešeni problemi između Moskve i Kijeva u ovom kontekstu.
„Ukrajina ne želi da ruski brodovi uđu u Odesu, dok Rusija ne želi da drugi brodovi koriste ovaj koridor za isporuke oružja Ukrajini. Obe strane traže poverenje i garancije", rekao je Čavušoglu i podsetio da je Ukrajina obecćala da cće za „nedelju ili dve" da očisti more od mina kako bi isporuke ponovo bile bezbedne.
Ministar spoljnih poslova Turske je ukazao da je neophodno stvoriti mehanizam između Rusije i Ukrajine za rešavanje ovog problema.
Ankara predlaže da se mehanizam uspostavi u okviru UN i spremna je da učestvuju u tome.

20.50 Rusi prete teškim naoružanjem: Četiri "Satane" i ništa neće ostati od Amerike

Ruski državni mediji mogli su da čuju novu zastrašujuću nuklearnu pretnju Zapadu, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama.
U njoj se ističe da su Putinu potrebne četiri Satanine nuklearne rakete da bi zbrisao čitave SAD sa lica zemlje.
Zapretio je na televiziji Rusija 1 Aleksej Žuraljev, član Putinovog marionetskog parlamenta, koji je rekao da su dve rakete Sarmat 2, kolokvijalno nazvane Satana 2, potrebne za uništavanje istočne obale Sjedinjenih Država, a četiri za uništavanje čitave Amerika.
Žuraljev je odgovarao na izveštaj CBS-a krajem aprila u kojem su lideri razgovarali o tome kako bi izgledao nuklearni napad na Njujork. Predstavnik Putina im je rekao da su se pogrešili i potom zlokobno zapretili.
"Ja ću vam kompetentno reći da su potrebne dve rakete Sarmat i dve rakete Zapadna obala da bi se uništila cela istočna obala Sjedinjenih Država. Četiri projektila i ništa neće ostati. Atomska pečurka će se videti iz Meksika", rekao je on.
Žuravljov je tada zapretio da će uništiti dva miliona Ukrajinaca, opisujući ih kao „neizlečive naciste".
Ovo je samo poslednja u nizu pretnji iz Putinovih medija.
Među najnovijim je ona Putinove propagandistkinje Olge Skabajeve, koja je na istoj televiziji Rusija 1, koja kaže da je operacija Kremlja u Ukrajini završena i da je počeo Treći svetski rat.
"Možda je došlo vreme da se prizna da je ruska specijalna operacija u Ukrajini završena. U smislu da je počeo pravi rat. Štaviše, to je Treći svetski rat. Prinuđeni smo da demilitarizujemo ne samo Ukrajinu, već i NATO u celini", rekla je.

20.30 Gajdaj: Pogođen rezerovar sa azotnom kiselinom u napadu RUS

Rezerovoar sa azotnom kiselinom pogođen je u ruskom vazdušnom napadu u Severodonjecku, saopštio je danas gubernator Luganske oblasti Serhij Gajdaj.
On je na Telegramu apelovao na lokalno stanovništvo da ne izlazi iz sklonošta zbog opasnosti od otrovnih isparenja iz rezerovoara, prenosi Rojters.
Gajdaj je objavio fotografiju, na kojoj se vidi veliki ružičasti oblak dima kako se izdiže iznad stambenih zgrada.
On nije objavio informacije o eventualnim žrtvama ili porveđenima.

20.00 Kijev: Sankcije EU onesposobiće Moskvu da finansira rat

Ukrajina je danas pozdravila delimičnu zabranu Evropske unije na uvoz ruske nafte, za koji Kijev smatra da će naškoditi ruskoj ekonomiji i onesposobiti Moskvu da finansira rat.
"Očekujemo da će do kraja 2022. godine Rusija izgubiti do 90 odsto izvoza nafte u Evropu, a to znači da ruska vojna mašinerija neće dobijati desetine milijardi dolara u ratu protiv Ukrajine", navelo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju, a preneo Rojters.

19.30 Makron: Moramo da zaokružimo naš kontinent

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je u Briselu da će u narednim nedeljama pokrenuti incijativu o formiranju Evropske političke zajenice sa željom da ta ideja zaživi i postane stvarna. On je dodao da bi takav politički okvir bio komplementaran procesu pristupanja EU.
- Moramo da razmotrimo načine za zaokruživanje našeg kontinenta. To ne može biti samo kroz proširenje EU jer je u pitanju predugačak proceš. Zato sam predložio Evropsku političku zajednicu koja bi dala politički okvir i okupila na našem kontinetu sve države i vlade koji dele iste vrednosti i geografiju, a koja bi se bavila geoplitikom, strategijama, energetikom, odbranom, infrastruktirom... - poručio je Makron.
Govoreći na završetku samita EU u Briselu francuski predsednik je za junski samit najavio razgovor o zahtevima Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU.
- To će biti važan trenutak i želim da ponovim da je Francuska spremna da tu da jak signal mnogim državama - zaključio je Makron.

18.30 Kijev: Sankcije EU onesposobiće Moskvu da finansira rat

Ukrajina je danas pozdravila delimičnu zabranu Evropske unije na uvoz ruske nafte, za koji Kijev smatra da će naškoditi ruskoj ekonomiji i onesposobiti Moskvu da finansira rat.
"Očekujemo da će do kraja 2022. godine Rusija izgubiti do 90 odsto izvoza nafte u Evropu, a to znači da ruska vojna mašinerija neće dobijati desetine milijardi dolara u ratu protiv Ukrajine", navelo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju, a preneo Rojters.

18.00 Orban: Predlog EK poražen, Mađari mogu mirno da spavaju

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da je "poražen predlog Evropske komisije o zabrani korišćenja ruske nafte u Mađarskoj".
"Mađarske porodice mogu da spavaju mirno jer je najnečuvenija ideja odbačena", naveo je Orban na Fejsbuku, preneo je AP.
Američka novinska agencija dodaje da je Orban još jednom izašao na kraj sa Evropskom unijom, ovog puta kroz pregovore o ruskoj nafti na samitu u Briselu.
Mađarska, koja svoje potrebe za naftom pokriva 65 odsto iz Rusije, a potrebe za gasom 85 odsto pokriva iz Rusije, bila je usamljena među ukrajinskim susedima, pošto je jedina odbila da preko njene teritorije ide vojna pomoć, a nije slala Kijevu ni vojnu opremu.
Taj potez je naišao na gnev mnogih lidera EU, kao i predsednika Ukrajina Volodimira Zelenskog.

17.45 Vrhovna rada traži sankcije za ruskog patrijarha Kirila

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Skupština Ukrajine Vrhovna Rada obratila se Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDC) sa predlogom da budu uvedene desetogodišnje sankcije protiv osam predstavnika Ruske pravoslavne crkve, među kojima je i patrijarh Kiril.
Vrhovna rada traži sankcije protiv njih zbog sistematske i aktivne podrške ratu protiv Ukrajine i zato što "legitimizuju vojnu invaziju i genocid ruskih oružanih snaga nad Ukrajincima", prenosi Interfaks Ukrajina.
Za rezoluciju su glasala 292 poslanika, napisao je na Telegramu poslanik Jaroslav Železnjak.
Osim protiv patrijarha Kirila, Rada je predložila sankcije protiv načelnika Odeljenja za spoljne crkvene veze mitropolita volokolamskog Ilariona, zamenika načelnika Odeljenja za spoljne crkvene veze protojereja Nikolaja Balašova, kao i mitropolita pskovskog i porohovskog Tihona, koji je poznat i kao ispovednik predsednika Rusije Vladimira Putina, navodi Interfaks Ukrajina.

17.30 Kijev formirao novi Azov, moskva sad ima novi "motiv" da udari još jače

U Ukrajini je zvanično formiran odred Snaga za specijalne operacije „Azov" Harkov. To je u Telegramu objavio Konstantin Nemičev, načelnik štaba izviđačko-diverzantskih specijalnih snaga Kraken .
Za komandanta nove jedinice SSO Azov postavljen je  Anatolij Sidorenko, koji je svojevremeno bio jedan od osnivača ekstremističke dobrovoljačke jedinice „Skriveni korpus"
Navodno, borci nove jedinice već izvršavaju borbene zadatke u Harkovskoj oblasti. 
Sudeći po fotografijama sa svečanog osnivanja jedinice, novi Azova za sada čini oko 60 ljudi. Naoružani su jurišnim puškama M4-VAC-47 ukrajinsko-američke proizvodnje i belgijskim jurišnim puškama FN F2000 , nedavno isporučenim Ukrajini.
Oznake novog „Azova" su plavi štit sa tri žuta mača i natpisom „SSO Azov Harkov". 
Novi simbol jedinice  odnosi se na spomenik "Tri mača" koji je bio postavljen u bazi puka Azov u blizini Mariupolja, gde se održavao godišnji pomen poginulim pripadnicim Azova, a kako se navodi na Tviteru, to je "simbol vojničke slave i obećanje osvete neprijateljima".
U jednom od videa objavljenom na Jutjubu članovi novog Azova objašnjavaju da su nacionalisti, a ne nacisti. 
Na ukrajinskim društvenim mrežama nalaze se i slike oznka sa natpisom „SSO Azov Kijev", međutim, još nije poznato ko predvodio ovu formaciju i koliko je boraca u njoj. Na sajtu partije „Nacionalni korpus" nalazi se najava da je otvorena regrutacija u kijevski „Azov". 
Šef centralnog štaba partije Nacionalni korpus i bivši komandant mariupoljskog Azovskog puka Maksim Žorin smatra da bi nova jedinica trebalo da „dostojno nastavi" borbu „heroja sa Azovstala

17.15 Turska otkazala niz vojnih vežbi NATO

Foto: Reuters

Turska je otkazala niz vojnih vežbi NATO zbog odredbi Konvencije iz Montrea o zabrani vojnih brodova u Crnom moru, izjavio je turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu.
Rekao je da Turska teži da bude posrednik između Rusije i Ukrajine i da zato ne namerava da se priključuje sankcijama protiv Rusije, prenosi list Izvestija pozivajući se na agenciju Anadolija.
Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine, a reguliše prolaz i boravak vojnih brodova zemalja koje nisu crnomorske u Crnom moru.
U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani prolazak vojnih brodova kroz Bosfor i Dardaneli.

16.50 Za prekid zavisnosti EU od ruskog gasa 300 milijardi evra

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je na samitu lidera EU u Briselu dogovoreno da se energetska tranzicija u EU 27 podrži sa 300 milijardi evra iz evropskih fondova.
Ona navodi da se oslobađanje EU od zavisnosti od ruskog gasa zasniva na pronalaženju drugih izvora, bolju interkonektivnost gasovoda širom EU i strateško skladištenje, kao i veliko ulaganje u obnovljive izvore.
"Imamo dobre vesti. U ovom trenutku naše zalihe gasa su na 45 procenata ukupnih kapaciteta što je za pet procenata više nego što smo imali prošle godine u isto vreme", poručila je Lajenova.
Ona je navela da su drugi dobavljači u svetu u ovoj godini već isporučili duplo više gasa EU nego 2021. godine, ocenivši da su solidarnost i saradanja u srcu svake uspešne strategije koja se bavi Rusijom kao nepouzdanim dobavljačem energenata.
Naglasila je da će u slučaju prekida isporuke gasa iz Rusije to biti nadoknađeno i solidarnošću između država članica.

16.00 Sberbanci blokiran pristup SWIFT-u

Ruska Sberbanka isključena je iz globalnog sistema za razmenu finansijskih poruka SWIFT najnovijim, šestim setom sankcija koje su u odobrili lideri Evropske unije u ponedeljak.

15.06 - Ruski poslanik predlaže otmicu nekog NATO ministra

Oleg Morozov, dugogodišnji poslanik i član partije Jedinstvena Rusija predložio je danas otmicu jednog od ministara odbrane NATO zemalja kad bude došao u Ukrajinu, a zatim njegovo odvođenje u Moskvu gde bi ga ispitali o tome i tome kakva naređenja Zapad daje Kijevu, preneo je Rojters.

Morozov, koji je prvi put postao poslanik od 1993. godine, rekao je da snabdevanje Ukrajine oružjem sa Zapada predstavlja direktnu pretnju Rusiji, zbog čega će Moskva možda morati da preispita vojne ciljeve.

"Znate, možda je to fantastična zavera koju spremam... da će u bliskoj budućnosti, u nekom trenutku, ministar odbrane neke NATO zemlje da dođe u Kijev da priča sa Zelenskim. Samo, znate, neće ni doći do tamo. Probudiće se negde u Moskvi", kazao je Morozov za državni kanal Rosija-1.

Voditeljka Olga Skabejeva je upitala poslanika: "Da li mislite da ga kidnapujemo?"

"Da. A onda bismo mogli da saznamo ko izdaje kakva naređenja i ko je odgovoran za konkretne stvari. To nije tako nezamisliva slika. U svetu vladaju trenutno druga pravila. Da pustimo malo sve te ratne ministre koji se okupljaju u Kijevu da porazmisle kako bi im bilo da se probude u Moskvi", dodao je Morozov.

 


 

 

14.14 - Sankcije patrijarhu Kirilu i oduzimanje imovine RPC u Ukrajini?

Ukrajinska Rada glasala je za uvođenje sankcija ruskom patrijarhu Kirilu, prenose mediji pozivajući se na jednog od deputata. To znači da će Ukrajina u potpunosti blokirati rad Moskovske patrijaršije, blokirati novčane transakcije i oduzeti celu imovinu Ruske pravoslavne crkve u zemlji.

14.19 - Rusi zatvaraju obruč

Kako javljaju izvori sa lica mesta, ruska vojska je probila odbranu kod Svjatogorska i Ščurova i postepeno zatvara obruč oko ukrajinske vojske u ovom području.

Podsetimo, problem ruskoj vojsci predstavlja to što su ukrajinske snage postavile vojnu tehniku u Svjatogorskoj lavri.

 

 

13.30 - Krasuhe u akciji iznad Crnog mora?

Sistem za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Rusije ometao je dron (UAV) NATO-a koji je pokušavao da izvrši izviđanje u interesu Ukrajine iznad Crnog mora, rekao je vojni izvor za RIA Novosti

13.14 - Zamenik predsednika Saveta za bezbednost RF Dmitrij Medvedev tvrdi da ruski predsednik Vladimir Putin nema imovinu u inostranstvu. 

13.01 - "Turska se neće pridružiti!"

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da se Turska neće pridružiti sankcijama Rusiji i da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sankcije protiv Rusije su pogodile i Tursku. Našu poziciju razumeju i ona se mora razumeti s obzirom na našu posredničku ulogu. Naš stav je jasan, mi se nećemo priključiti sankcijama i nećemo dozvoliti da se to radi preko nas, rekao je Čavušoglu u izjavi za tursku agenciju Anadolija, kako je preneo Sputnjik.

11.33 - Šok otkriće u Azovstalju, Konašenkov otkrio detalje.

11.12 - LNR: Poginulo 40 ukrajinskih vojnika

Predstavnici samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR, DNR) tvrde danas da je u protekla 24 časa ukrajinska vojska imala 40 žrtava. Ukrajinska vojska pretrpela je 23 žrtve u borbama sa snagama samoproglašene LNR tokom proteklog dana, izjavio je portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

"U sukobima sa borcima milicije u protekla 24 časa, neprijatelj je pretrpeo gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, i to: 23 vojnika, tri cisterne i četiri motorna vozila", saopštila je pres služba Narodne milicije LNR na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

11.07 - Konašenkov: Oboren SU-25, likvidirano 290 ekstremista u Ukrajini

Portparol Ministarstva odbrane Rusije, general major Igor Konašenkov, saopštio je danas da je ruska avijacija oborila avion suhoj-25 u Nikolajevskoj oblasti, likvidirala, kako kaže, 290 ekstremista, i uništila 23 jedinice vojne tehnike u Ukrajini.

Ruske visokoprecizne rakete uništile su četiri komandna centra ukrajinske vojske i 13 položaja, naveo je Konašenkov, prenosi Sputnjik. Avijacija, artiljerija, raketne snage Rusije i noćas su bile aktivne na donbaskom frontu, saopštio je Konašenkov.

 

 

10.43 - Zelenski tražio od Erdogana da mu organizuje susret sa Putinom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je tokom telefonskog razgovora s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da želi da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

„Bukvalno juče tokom razgovora Zelenski je rekao da želi da se sastane s Putinom. Turska nastavlja da ulaže napore“, rekao je Čavušoglu.

10.01 - Prvi brod iz Marijupolja

Brod natovaren metalom napustio je ukrajinsku luku Mariupolj, postavši prvi koji je to učinio otkako su ruske snage zauzele taj ukrajinski grad.

Portparol luke izjavio je prošle nedelje da će brod ukrcati 2.700 tona metala pre nego što otputuje na istok u ruski grad Rostov na Donu, preneo je Rojters. Ukrajina je ovu pošilju prozvala pljačkom.

09.56 - Pregled skloništa u Azovstalju

Službenici Istražnog komiteta Rusije izvršili su pregled mesta gde se, navodno, nalazio štab jednog voda ukrajinskih ekstremista koji se krio na teritoriji Azovstalja u Marijupolju. On je bio smešten u jedno od skloništa čeličane. Istražitelji su, između ostalog, pronašli nepoznate hemijske preparate, špric sa belom neprozirnom supstancom, nepoznatog porekla.

 

 

09.26 - Gasprom: Prekinute isporuke Holandiji

Ruski energetski gigant Gasprom potvrdio je danas da je u potpunosti prekinuo isporuke gasa holandskoj kompaniji GasTera, jer je odbila da izvrši plaćanje za gas isporučen u aprilu u skladu sa šemom koja predviđa transakciju u rubljama.

„Gasprom eksport nije primio uplatu za isporuke gasa u aprilu do datuma 30. maja, što je rok naveden u ugovoru. S tim u vezi, Gasprom eksport je obavestio GasTeru o obustavi isporuka gasa od 31. maja 2022. do trenutka izvršenja plaćanja u skladu sa procedurom koja je utvrđena izvršnom naredbom predsednika Rusije", saopšteno je iz Gaproma, prenosi Tas s.

09.22 - "Bodeži će udariti sa severa"

Šef štaba odbrane Dnjepra Genadij Korban pozvao je ukrajinske vlasti da hitno miniraju severnu granicu i organizuju duboku odbranu zemlje iz ovog pravca. 

08.47 - Kadirov objavio snimak

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je snimak iz Severodonjecka na kojem se vidi kako se ruska vojska šeta centralnim ulicama grada, gde su zgrade bez oštećenja. Kadirov je još jednom saopštio da se ukrajinska vojska skoro u potpunosti povukla iz grada. Ostalo je još 15-17 odsto teritorije grada pod njihovom kontrolom.

 

 

08.03 - Pripadnici Azova u ruskom zarobljeništvu:

 

 

07.34 - Bespilotna letelica NATO pokušala da izvrši izviđanje iznad Crnog mora

Sistem za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Rusije ometao je rad drona NATO-a koji je pokušavao da izvrši izviđanje za Ukrajinu iznad Crnog mora, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor.

Kako je naveo, kompleksi za elektronsko ratovanje, kao rezultat kombinovanog ometanja radio-tehničkih senzora aparata, obesmislili su njegovu misiju.

07.16 - Šef Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik rekao je da je "trećina Severodonjecka već oslobođena".

07.09 - Dogovorena zabrana ruske nafte

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, objavio je nešto pre ponoći da je na sastanku lidera EU 27 u Briselu postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte.

"Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije", napisao je Mišel na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta dodaje da će se pristisak na Rusiju nastaviti do završetak rata u Ukrajini.

On dodaje da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje swift transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

 


 

 

07.01- Žestoke borbe u Donbasu

Ukrajinski izvori navode da Rusi pokušavaju svim silama da prođu njihovu odbrambenu liniju na području Donbasa. Napadi se intenziviraju, najgore je oko Severodonjecka.

Rusija tvrdi da je trećina grada pod njenom kontrolom.

- Možemo da saopštimo da je trećina grada već pod našom kontrolom - izjavio je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 1 godinu

Hahaha “ heroji azovstalja” jel to oni sto su se krili u pacovskoj rupi citava dva meseca i predal se na kraju! Sad su svi po ruskim zarvorima! Jel na te heroje misli?!

Vaske

pre 1 godinu

Ajde bre Djole ne trabunjaj..... rusima je trebalo 3 meseca da ih isteraju i potrosili su grdnu municiju i oruzije na to, pa nisu se Mariopolj i celicana Azovstal srusili sami od sebe ili ti imas problema sa "procesorom' pa ne mozes da svatis ( jedino ako ti je IQ na nivou kuvanog krompira) ili pokusavas da lazes sam sebe pa i druge...

Perica

pre 1 godinu

Gospodine makron malo morgen! Vodite vi svoju politiku i zbogom!

maxa

pre 1 godinu

Kaze 4 Satana i nema amerike ali su zaboravili na 6 MX raketa i nema Rusije ( MX ICBM, 10 bojevih glava svaka po 200KT, domet 16 000km, inace rakete su u naoruzanju jos od 90ih godina)...tako da je to samo prazno hvalisanje sa ruske strane, nisu oni ludi da ispale cak ni takticki projektil iz tulipan minobacaca240mm, jer ce celi svet nestati za 1 sat ....

EU MENJA PREDLOG NAFTNOG EMBARGA?!
Planeta

EU MENJA PREDLOG NAFTNOG EMBARGA?!

Evropska komisija je predložila izmene planiranog embarga na rusku naftu u nastojanju da pridobije države članica koje su saopštile da ne mogu da podrže taj predlog, javlja Rojters pozivajući se na tri neimenovana izvora iz Evropske unije

06.05.2022

12:41

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka
Društvo

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka

Na prvoj deonici Dunavskog koridora završeni su radovi u levoj traci, u smeru od auto-puta E75 ka Požarevcu, na koju se prebacuje saobraćaj, kako bi se rekonstruisala i desna traka tako da će prvih 21 kilometar brze saobraćajnice od auto - puta do Požarevca biti završeno i pušteno u saobraćaj do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

23.04.2024

09:49

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija