• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

10.06.2022

13:52

"NATO VIŠE NE MOŽE DA ODLUČUJE O SUDBINI EVROPE!"

Vesti

"NATO VIŠE NE MOŽE DA ODLUČUJE O SUDBINI EVROPE!"

Podeli vest

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je svima postalo jasno da NATO ne može da odlučuje o sudbini Evrope

"To da oni ne mogu da odlučuju o sudbini Evrope je, mislim, svima već postalo jasno", rekao je Lavrov novinarima.

On je dodao da danas Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) deluje kao faktor balansa u odnosu na po pravilu, nelegitimne postupke NATO-a. Ruski diplomata je potvrdio da je Moskva kao i pre otvorena za dijalog sa Evropskom unijom.

"Mi smo i dalje otvoreni za dijalog. Ali za tango je potrebno dvoje, dok naši zapadni partneri izvode brejkdens sami", istakao je Lavrov.

On je izjavio da su ministri inostranih poslova zemalja učesnica Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) na kraju sednice usvojili deklaraciju kojom se utvrđuje princip nedeljivosti bezbednosti.

Lavrov se osvrnuo i na dvojicu Britanaca i Marokanca koji su osuđeni na smrt u četvrtak u samoproklamovanoj Donjeckoj Narodnoj Republici. Ruski šef diplomatije je rekao da su oni  počinili zločine na teritoriji DNR.

"U ovom trenutku sudski procesi koji se održavaju su u nadležnosti sudova i zakona DNR, jer su zločini zbog kojih su oni pred sudom počinjeni na teritoriji DNR", naveo je Lavrov, preneo je Rojters.

 

Foto: Tanjug

Sergej Lavrov

Ruski diplomata se, takođe, osvrnuo na namere Poljske prema ukrajinskoj teritoriji, rekavši da Varšava aktivno zauzima teritoriju Ukrajine.

"Trenutno možemo videti kako u pozadini razgovora o nedopustivosti bilo kakvog dijaloga sa Rusijom, poljske kolege počinju aktivno da zauzimaju ukrajinsku teritoriju", zaključio je Lavrov.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zvrrrrr

pre 1 godinu

Zvrrrrr!!! Probudite se drugovi, izazvali ste naglo sirenje NATO pakta svojom boljsevickom gluposcu. Posto ste pretili nuklearnim ratom, sada Vas SVE drzave sveta smatraju za bezbedonosnu pretnju br. 1. Da vetar otvori vratanca na nekom hangaru, sve zemlje sveta ce Vas napasti istog trena. Crveni, izlapeli glupani i njihovi verni poltroni u Srbiji, koji nikako da dicekaju svojih 5 minuta... Zar je moguce da je neko bas toliko glup? Sta Vam je?!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17